Партнер рубрики Події

«росія залишить Херсон, Київ ставиться до цього насторожено»: що пишуть американські газети

«росія залишить Херсон, Київ ставиться до цього насторожено»: що пишуть американські газети

Світові ЗМІ про війну росії в Україні: перші шпальти газет США.

Російські військові заявили в середу, що підуть із єдиної захопленої столиці України, але Київ був налаштований скептично, і аналітик попередив, що це може бути хитрощами, щоб заманити сили країни у смертельну пастку. Вимушений відхід із міста Херсона стане однією з найсерйозніших невдач Росії у 8-місячній війні.

Українська влада застерегла від того, щоб розглядати оголошений план відступу з Херсона, який є воротами на окупований Росією Кримський півострів, та прилеглі райони як вирішену угоду. Президент Володимир Зеленський попередив, що росіяни симулювали виведення військ з Херсона, щоб заманити українську армію в бій у стратегічному промисловому портовому місті.

Відео дня

У разі підтвердження виведення військ з Херсона — однойменного регіону, незаконно анексованого Москвою у вересні, стане ще однією невдачею у ранній невдалій спробі Росії захопити столицю Київ, а також у хаотичному та поспішному відступі з адміністративної області навколо України.

Підпис під фото: Жителі нещодавно відвойованого села Ямпіль на сході України одержують хліб. Села та міста постраждали від більш запеклих боїв та обстрілів у середу, коли українські та російські сили прагнули просуватися на різних фронтах.Мешканці нещодавно відвойованого села Ямпіль на сході України отримують хліб у середу. У середу села та міста зазнали більш важких боїв та обстрілів, оскільки українські та російські війська намагалися наступати на різних фронтах.

Російські воєначальники заявили в середу, що їхні війська відступлять з українського міста Херсона і розмістять оборонні рубежі на іншому березі Дніпра, що стане, мабуть, найприкрішою поразкою Москви.

Досі за вісім місяців війни і вселяє надію на те, що Україна може повернути собі більшу частину своєї території, яка зараз перебуває в руках Росії та промосковських сепаратистських груп.

Це був стратегічний та символічний відступ. Херсон був одним із перших великих українських міст, захоплених російськими військами в дні після вторгнення 24 лютого і була єдиною регіональною столицею, яка все ще була в руках Кремля.

Менш ніж шість тижнів тому президент Росії Володимир Путін з великою помпою заявив, що стратегічна південна Херсонська область разом із трьома іншими змученими війною українськими областями анексується і тепер «назавжди» є частиною Росії.

У середу, що ознаменувало одну з найсерйозніших невдач у конфлікті, який і без того був пронизаний принизливими втратами для Москви, Росія оголосила, що її війська залишають столицю регіону — місто Херсон, захоплене в перші години 20 лютого. 24 повномасштабне вторгнення в Україну. То була єдина регіональна столиця, захоплена росіянами.

Якщо підтвердиться, то оголошене виведення військ з Херсона — важливого промислового порту та ключових воріт до чорноморського узбережжя України та Кримського півострова, захопленого Росією у 2014 році, — буде поставлено в один ряд із найбільш серйозними невдачами на полі бою частину путінських військ за майже дев'ять місяців бойові дії.

Цей пантеон гучних втрат включає зірвану спробу захопити столицю Київ на початку війни; квітнева загибель "Москви", флагмана хваленого Чорноморського флоту Росії; вересневий розгром російських військ у північно-східній Харківській губернії, під час якого українські війська відбили тисячі кілометрів та населених пунктів

Наказ відступити з Херсона – чергова серйозна невдача Путіна»

Росія в середу наказала вивести свої війська з міста Херсона та його найближчих околиць на півдні України, здавши ключову столицю регіону та передислокувавши сили на східний берег Дніпра, що стало останньою великою невдачею для президента. Війна Володимира Путіна.

Було незрозуміло, чи був повністю виконаний наказ про відступ, і українські офіційні особи заявили, що вони підозрюють, що будь-який відступ росіян може бути частиною пастки. Українці також сказали, що, ймовірно, пройде ще кілька днів, перш ніж їхні війська зможуть увійти до міста, і що вони ще можуть зіткнутися з важкими боями, оскільки росіяни окопалися на вигідніших позиціях.

Проте неможливо було приховати величезне політичне значення відмови Москви від столиці регіону, який Путін лише кілька тижнів тому оголосив анексованим та приєднаним до Росії. Українці вітали виведення військ як свою останню перемогу у прагненні повернути собі окуповану територію та перемалювати карту поля бою до настання зими.

Генерал армії США Марк А. Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив у середу, що Пентагон помітив «первісні ознаки», яким Росія слідувала після оголошення виведення військ. За його словами, вздовж Дніпра стоять тисячі російських військ. "Їм знадобляться дні і, можливо, навіть тижні, щоб відвести ці сили на південь від цієї річки", - сказав Міллі, виступаючи на зборах Економічного клубу Нью-Йорка.

Публічна заява про відведення, зроблену на телебаченні міністром оборони Росії Сергієм Шойгу, прозвучала наприкінці ще одного дня українських наступів, внаслідок яких київські війська опинилися в межах досяжності від Херсона. В останні дні позиції російських військ на західному березі річки ставали дедалі неспроможнішими через неодноразові удари українських військ по їхніх шляхах постачання.

Шойгу наказав про відступ під час телевізійної зустрічі з генерал-полковником Сергієм Суровікіним, який командує війною Росії в Україні з початку минулого місяця.

Підпис під фото: Українська артилерійська частина веде вогонь з гаубиці М777 російською бронетехнікою біля Снігурівки, на дорозі до Херсона, в середу. 

Росія заявила, що виводить свої війська з південного міста Херсона та прилеглих районів, єдиної регіональної столиці, захопленої Москвою після її вторгнення у лютому.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу наказав російським військам відійти на східний берег Дніпра на зустрічі з головнокомандувачем росіян в Україні генералом Сергієм Суровікіним. Генерал Суровікін повідомив, що найближчими днями війська вийдуть і займуть позиції на новому оборонному рубежі, підготовленому вздовж східного берега річки.

Українські офіційні особи висловили обережність у зв'язку із цими заявами, заявивши, що Росія може блефувати і що у Херсоні залишаються значні російські сили.

«Ворог не дарує нам подарунків», — заявив президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні. "Рухаємося дуже обережно, без емоцій, без зайвого ризику".

Проте херсонці говорили в інтерв'ю, що російські військові останніми днями зникли з міста.

В останні тижні українські війська наступали на Херсон, застосовуючи далекобійну артилерію для ударів мостами через Дніпро і значною мірою відрізавши тисячі російських військовослужбовців у місті та його околицях.

Очевидний український успіх у Херсоні є останнім у низці невдач Росії. У березні Україна відкинула російські війська від Києва, влітку зупинила поступ росіян на сході, а у вересні блискавичним наступом відвоювала північно-східні райони.

Перемога підніме настрій Україні та її західних покровителів напередодні зими, коли інтенсивність бойових дій, як очікується, знизиться.

Насторожене тріумфування українців у ключовому місті

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up