Партнер рубрики Події

Російське вторгнення: оперативні новини з Тернопільщини 12 березня (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Російське вторгнення: оперативні новини з Тернопільщини 12 березня (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

​​​​​У цьому матеріалі ми публікуємо дані про усі найважливіші події, які стосуються війни й життя міста та області.

19:00 На території Тернопільської області діє комендантська година з 22:00 год. по 06:00 год. 

В цей період громадянам забороняється перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи. Також забороняється рух власного транспорту.

18:54 У Тернопільській міській територіальній громаді після 21 год діє режим «темряви». З цього часу в місті вимикається зовнішнє освітлення, мешканці приватних будинків, квартир та суб’єкти господарювання, зокрема, власники магазинів, готелів, автозаправних станцій – повинні вимкнути після 21 години все зовнішнє освітлення.

Відео дня

18:05 На Тернопільщині для жителів області та тимчасово переміщених осіб запустили чат-бот у месенджерах Telegram та Viber «Військова адміністрація Тернопільщини». У ньому оперативно надають інформацію з найбільш актуальних тем в умовах воєнного стану. 

Приєднатися до чат-бота можна за посиланням у Telegram та Viber. Детальніше за посиланням: http://surl.li/bnegk.

17:17 Від початку війни на території Тернопільської області народилося 345 дітей. 176 хлопчиків і 169 дівчаток.

16:35 Тернопіль отримав для воїнів Тероборони індивідуальні військові аптечки армії США. Міський голова подякував за них українській діаспорі з Чикаго.

15:41 На Тернопільщині запрацював пункт обігріву на трасі М-30 Стрий – Ізварине, потрібна допомога громадян.

Розгорнуто намет для подорожніх на трасі М-30, на якій найбільша концентрація транспорту. Пункт обігріву, де люди можуть відпочити, отримати воду, теплі напої, їжу, дитяче харчування, засоби гігієни знаходиться поблизу с. Кам’янки: https://goo.gl/maps/EhAEBMxFehtQjoLh8

Служба автодоріг Тернопільщини звертається до усіх небайдужих громадян з проханням допомогти. Є необхідність поповнити запаси:

🔸дитячого харчування

🔸печива

🔸 води

🔸чаю та кави

🔸 засобів гігієни

У наметі чергують працівники Служби доріг, тому допомогу можна принести їм у намет або залишити у Службі автомобільних доріг (м. Тернопіль, вул. Олени Кульчицької, 8).

Координатор Артур 097 929 04 40.

15:23 У Тернополі для переселенців проклали «Стежку здоров’я»: Укрінформ.

Релаксаційно-екологічну «Стежку здоров’я» облаштували в Тернополі для тих, хто прибуває із гарячих точок. Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Іван Герц.

На «Стежці здоров’я», яку проклали в екологічному центрі є місця для проведення так званої «дерево терапії» - відновлення втраченої енергетичної рівноваги та анімалотерапії - спілкування з тваринами.

«Облаштували шість різноманітних цікавих зупинок, кожна з яких, по своєму, психологічно розслабляє. Це – перебування у нашому дендропарку, відвідини рокарію – невеличкого ландшафтного парку, зимового саду, куточку живої природи, акваріумного клубу та духовно-естетична зупинка з оглядом виробів народної творчості», - додав керівник екоцентру.

Адреса центру: м. Тернопіль, вулиця Микулинецька, 37.

15:12 На Тернопільщині люди, які отримують соціальні виплати, можуть звернутись в будь-яке відділення Ощадбанку і їм на карточку нарахують кошти. Уряд продовжив усі соціальні виплати на період війни та місяць після її закінчення: Тернопільська обласна військова адміністрація.

12:27 На Тернопільщині отримати вогнепальну зброю можуть цивільні громадяни, які беруть участь у захисті територіальної цілісності держави: Нацполіція

Для отримання вогнепальної зброї і боєприпасів до неї громадянину слід звернутися до уповноваженого органу Національної поліції за місцем проживання із письмовою заявою.

До заяви додаються:

- копія документу, що посвідчує особу, засвідчена власноруч особою, яка її подає;

- за наявності - копія військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу, копія посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку, дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, посвідчення про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя», посвідчення учасника війни, посвідчення учасника бойових дій.

Під час видачі уповноваженим органом вогнепальної зброї цивільна особа попереджається в письмовій формі про кримінальну відповідальність за порушення правил обігу (користування) вогнепальною зброєю.

Вогнепальна зброя та боєприпаси до неї видається цивільним особам, які за своїми діловими якостями і наявним досвідом можуть застосовувати її. Проте є ряд обмежень.

Видача вогнепальної зброї НЕ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ особам, які не досягли повноліття, визнані недієздатними або дієздатність яких обмежена рішенням суду, що набрало законної сили, особам, які неодноразово притягувалися до адміністративної відповідальності за дрібне хуліганство, за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння, за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин, за вчинення домашнього насильства тощо.

Також зброю не можуть отримати особи, в якої є наявна судимість за тяжкий злочин, особливо тяжкий злочин, яка не погашена або не знята в установленому порядку.

11:36 В Архикатедрі Тернополя щоденно проходить молитва на вервиці за порятунок України.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк пояснив важливість спільної молитви на вервиці, запросив усіх тернополян та вимушено переміщених осіб долучатися. Кир Василій просив творити цю молитву з глибокою вірою та на колінах.

Пригадуємо, що молитва на вервиці відбувається в Архикатедральному Соборі Тернополя щоденно з понеділка по п’ятницю після Хресної дороги о 13.00. У суботу розпорядок відмінний. У неділю – молитва на вервиці після Літургії на 10.15.

11:25  В Тернопільській області працює 35-40% міжміських перевезень. На приміських маршрутах близько 60%: ТОВА

10:24 На Тернопільщині внутрішньо переміщенні особи, які хочуть працевлаштуватись, можуть звернутись в Центр зайнятості, Пенсійний фонд або Соцзахист, де їм нададуть допомогу: Тернопільська обласна військова адміністрація.

9:48 Радіаційний фон на Тернопільщині у межах норми: ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України"

Нагадаємо, до 0,25 мкР / год — це нормальний радіаційний фон.

9:35 На Тернопільщині уже поселились 34 тис. внутрішньо переміщених осіб. Зараз вирішується питання про те, аби централізовано доставляти їжу та речі першої потреби для тих, хто не має змоги придбати їх самостійно: Тернопільська обласна військова адміністрація.

9:00 Сьогодні, 12 березня у Тернополі працюватимуть сільськогосподарські ярмарки. Торгуватимуть у двох мікрорайонах міста — на масиві «Східний» та «Дружба» за адресами: 

— просп. Степана Бандери, 15 — площадка перед центральним стадіоном міста;

— на перетині вул. Миру-Дружби.

8:43 З понеділка, 14 березня, педагоги Тернопільської громади готуються до відновлення навчання в дистанційному режимі. До освітнього процесу також будуть залучені учні із числа внутрішньо переміщених осіб.

8:35 Тернопільські школи №№14, 16, 19, 28 та всі професійно-технічні заклади розміщують українців, забезпечуючи дорослих і дітей спальними місцями, одягом, харчуванням.

Всі дошкільні, початкові, загальні середні, позашкільні заклади освіти допомагають із доставкою продуктів, ліків,  засобів гігієни,  постільної білизни та забезпечують транспортом. 

Заклади дошкільної освіти, що знаходяться поруч зі школами, які прихистили переселенців, надають послуги пралень та допомагають продуктами харчування.

Додатково розгорнуті центри поселення переселенців у 9, 10, 11 школах, адже кількість тих, хто приїжджає з гарячих точок, щогодини збільшується. Керівниця міського управління освіти зазначає, що додаткові місця розгортають в школах №№7, 26, 27.

Поселення мешканців відбувається через Гуманітарний штаб, який знаходиться на II поверсі залізничного вокзалу. Контактні телефони: (098) 174-77-41, (067) 844-22-78.

8:30 Вранці у Тернополі лунали сирени. Повітряна тривога тривала дві години — від 5:34 до 7:35.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш подякував всім, хто був в укриттях! Віримо, що наші Збройні Сили нас вбережуть.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up