Розірвіть коло домашнього насильства: як знати, що ви жертва і куди йти за допомогою? Ми дізналися

Розірвіть коло домашнього насильства: як знати, що ви жертва і куди йти за допомогою? Ми дізналися
  • 25 листопада — День боротьби проти насильства по відношенню до жінок.
  • Тернопіль долучився до проєкту ООН «Міста і громади вільні від домашнього насильства».
  • Як протидіяти домашньому насильству і куди звертатися, якщо ви стали  свідком насилля? 
  • Про контакти допомоги, план безпеки та інше дізнавались журналісти «20 хвилин».

 

25 листопада – Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства по відношенню до жінок. Символом проти всіх форм насильства над жінками стала біла стрічка. Ця дата була обрана в пам'ять про сестер Мірабал – політичних активісток, що в 1960 році були жорстоко вбиті за наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо. 

Одна із п'яти жінок в Україні страждає від однієї або кількох форм насильства. 30% українців/-ок вважають, що фізичне насильство чоловіка проти жінки можна виправадати. 

Відео дня

Цифра, погодьтеся, чимала. І це тільки ті, що звернулися офіційно. Скільки тих, що мовчать і терплять, годі й гадати.

Що таке домашнє насильство?

Домашнє насильство — діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Отже, насильство буває фізичним, економічним, психологічним або сексуальним.

Із деталями видів насильства і  як дізнатися, чи піддаєтесь ви домашньому насильству, можна ознайомитися на фото нижче.

Стоп насильству

25 листопада на Театральній площі Тернополя проходила акція від міської ради «Тернопіль проти домашнього насильства». 

Журналістка «20 хвилин» побувала на ній. Так, люди підходили до банеру і писали на ньому свої фрази проти насильства в сім'ї. Долучалися до акції як жінки, так і чоловіки. Консультанти роздавали інформаційну і допоміжну літературу на цю тему. 

«Краще бити грушу, а злість зганяй під штангою», «Вільні значить рівні», «Ні насильству в сім'ї», «Може й Бог терпів, але нам не велів», «Зруйнуйте стереотипи — вийдіть з кола насильства», «Виносьте сміття з дому! Не мовчіть». Це фрази, які написали тернополяни на банері.

Наша журналістка поспілкувалася із муніципальною консультанткою проєкту «Міста і громади вільні від домашнього насильства» пані Яною, яка координувала цю акцію на площі. 

 — Цей проєкт реалізовується Фондом ООН у галузі народонаселення. Тернопіль звернувся із заявкою до цього Фонду, як міжнародної організації, і тепер наше місто є одним із учасників цього проєкту. Ми формуємо у Тернополі  систему запобігання та протидії домашньому насильству. Нещодавно відкрили кризову кімнату в Тернополі. У ній можуть знайти прихисток постраждалі від домашнього насильства  і перебувати там від 10 до 20 діб. Кімната гарантує  безпеку і гарні умови. Жінкам у Тернополі є куди подітися від кривдника, — каже пані Яна. 

Жінки, які потерпіли від домашнього насильства часто не зізнаються в цьому навіть собі. Одні не знають, що це прояв насильства, інші  — себе обманюють. За весь час, що провела наша журналістка на акції, до палатки консультантів підійшла лише одна тернополянка. Не назвавшись, коротко розповіла, що потерпає від насильства чоловіка до себе не лише вона, а вже й дитина. 

Чому жінки бояться відкрито говорити про свою проблему?

Путівники допомоги

Жінки, які потерпають від домашнього насильства і навіть випадкові свідки насилля, задаються питанням «що робити, як реагувати, куди зателефонувати чи піти?».

Фонд ООН у галузі народонаселення розробив низку інформаційних путівників — своєрідний план безпеки у таких ситуаціях. Кампанія Фонду має назву «Розірви коло». 

Розглянемо головні поради із путівників.

Коментар адвоката

Адвокат Віталій Вітів вважає, що економічна форма насилля над жінкою є чи не найважчою формою серед усіх.

Фахівець розповідає, що пропонують виділити також форму медичного насильства.

Адвокат зауважує, що на сьогодні справи по домашньому насильству носять формальний характер. Обвинувачення по них грунтуються виключно на свідченнях заявника, тому часто інша сторона навіть немає можливості покластись на презумпцію невинуватості. 

— Будь-яка сварка апріорі не може бути насильством. Тому до цього є ще маса питань, — пояснює Віталій Вітів. 

Куди звертатися по допомогу?

Поліція (до територіального органу поліції або за телефоном 102);

Суди (постраждалі мають право на подання позовів щодо відшкодування збитків заподіяних у результаті домашнього насильства, на отримання обмежувального припису стосовно кривдника, а також позовів на розділ майна, на визначення, місця проживання дітей, на аліменти, розлучення, тощо);

Центри безоплатної правової допомоги;

Центри соціальних служб для сімї, дітей та молоді;

Служби у справах дітей;

Притулки для постраждалих від домашнього насильства;

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги;

Кризові центри;

Громадські та релігійні організації;

Медичні установи. 

Зберігайте контакти допомоги, що на фото.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    Дуже змістовна , обґрунтована й актуальна стаття. Важливо , щоб вона стала корисною для жінок, які терплять насильство в сім’ї.

keyboard_arrow_up