Партнер рубрики Події

Розкупили миттєво: чи є у тернопільських книгарнях міста заборонена книга про Василя Стуса?

Розкупили миттєво: чи є у тернопільських книгарнях міста заборонена книга про Василя Стуса?
  • Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» в один момент здобула широкого розголосу. 19 жовтня Дарницький райсуд зобов’язав видалити з книги рядки про політика та за сумісництвом кумом Путіна - Віктора Медведчука. Він був адвокатом Василя Стуса, який визнав його провину в суді. В один момент книгу почали скуповувати в магазинах та книгарнях.
  • Ми спробували знайти книгу у книгарнях міста. Що з цього вийшло – читайте у матеріалі.

Про те, що суд зобов’язав автора та видавця книги вилучити окремі рядки, які стосуються адвоката Василя Стуса Віктора Медведчука, стало відомо зранку, 19 жовтня.

- Зобов'язати Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів "Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса" та "Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса" інформацію про особу Медведчука, - оголосила судя Дарницького райсуду Марина Заставенко. - Заборонити Кіпіані і видавництву Vivat розповсюджувати надрукований тираж книжки "Справа Василя Стуса" і подальше його тиражування до усунення порушення особистого немайнового права Медведчука.

Як повідомили у видавництві, з книги мають вилучити наступні рядки:

Відео дня

“... чи була можливість у Стуса обрати "менше зло". Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»
“...Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання”
“... він (мається на увазі Віктор Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?...”
“...розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса) — призначений державою адвокат Медведчук”
“...шістка комуністичної системи Медведчук…”
“Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?”.

Чи є у книгарнях міста?

Ми запитали у місцевих книгарнях, чи є у них книга про Стуса. У всіх відповідь одна – пізно спохватилися, розкупили ще зранку, не лишилось жодної, а коли буде та чи буде взагалі – не знають.

У «Книгарні Є» Кажуть – книгу розкупили.

- Наразі книги у нас немає, всі вже розкупили, - каже продавець. – Чи буде вона в нас ще – не знаємо.

Деякі продавці кажуть, що з самого ранку чимало людей в пошуках книги.

- До сьогоднішнього ранку нікому діла до цієї книги не було, але тільки її заборонили – почався ажіотаж, - кажуть у книгарні «Ярослав Мудрий». – В нас лишалась лише одна книга, але її зранку купив хлопчина. До обіду вже людей десять запитували за неї. Можливо до кінця тижня з'явиться у нас. Нічого не можемо сказати.

Про те, що книги немає – кажуть і в книгарні «Буква».

- У книгарнях міста ви її вже не знайдете, але єдине, що можу порадити – зробити попереднє замовлення на сайті видавництва, - пояснює продавчиня. – Через книгарні це зробити не можна. У книгарнях вона навряд чи з'явиться найближчим часом. Автор та видавництво буде подавати апеляцію до суду. Якщо справу вдасться виграти – книгу продовжать друкувати в тому ж вигляді. Якщо ні – друкуватимуть скорочений примірник.

Чи є в інтернет-магазинах?

Ми не знайшли в інтернет-магазинах цю книгу. Вона коштувала близько 260 гривень. Поруч з книгою написано «очікується» або «немає в наявності».

Не знайшли ми і оголошень від перекупників. Можливо, такі пропозиції ще з'являться.

Однак на книгу можна зробити попереднє замовлення на сайті видавництва. Вартість – 260 гривень. Вона має з'явитися 2 листопада.

Як повідомили у видавництві – за повну редакцію книги будуть боротися і подаватимуть позов до апеляційного суду. Чи вдасться відстояти книгу у повній редакції з висловлюваннями в адресу Віктора Медведчука – невідомо. Однак справа набрала дійсно широкого розголосу.

- Ми прийняли непросте фінансове, але цілком зрозуміле для нас з точки зору моралі рішення йти в Апеляційний суд, - повідомили у видавництві Vivat. - Заява буде подана, як тільки ми отримаємо повний текст рішення суду.  

На своїй сторінці у Фейсбук Вахтанг Кіпіані також повідомив, що на книгу можна зробити попереднє замовлення.

У коментарях люди кажуть – судова справа зробила хороший піар для книги та автора. На сайті виробника вже 178 людей додали книгу в список бажань. Про те, чи скасують в апеляційному суді рішення попередньої інстанції – ми дізнаємось згодом.

А що ви думаєте про цю ситуацію? Чи хотіли б прочитати цю книгу? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Іван Барський

    Кому вона потрібна той собі полюбому знайде, це на гурмана
  • Світлана Бондар

    +++++
  • Оксана Бедрак

    Так
  • Інна Кокорська

    Ми придбали вже в інтернеті
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up