Партнер рубрики Події

Розмір допомоги інвалідам з 1 грудня зросте на 55 грн

Розмір допомоги інвалідам з 1 грудня зросте на 55 грн
На обліку у Тернополі – 11971 інвалід. В області 58619 осіб - із посвідченням неповносправного. Причому щороку близько 3000 людей отримують інвалідність вперше.

Такі цифри під час "круглого столу" повідомили начальник відділу персоніфікованого обліку управління соцполітики міської ради Галина Онисько і начальник управління організації надання соціальних послуг Департамент соціального захисту населення Павло Кланца.

- Міська влада обличчям повертається до інвалідів, - стверджує пані Онисько. – З міського бюджету щороку виділяють близько 50 тисяч на статутну діяльність організацій інвалідів. Крім того, 13 спілок безкоштовно користуються приміщеннями загальною площею 1350 кв. м, що належать до комунальної власності.

Відео дня
> В міському управлінні соцзахисту створили і ведуть централізований банк даних щодо проблем інвалідів. У нього вносять  інформацію щодо забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації. Обліковують і надання путівок на оздоровлення та інше. Обліковані у даній системі 8000 тернопільських інвалідів.

- Так, за 10 місяців 2013-го до нас по технічні та інші засобами реабілітації звернулися 2210 осіб, - додає вона. – Із направленнями на одержання путівки на санаторно-курортне лікування за цей же період було 142 інваліда. Компенсацію на загальну суму 17 тисяч гривень замість путівки на оздоровлення виплатили від початку року 61 людині.

До речі, розмір компенсації за бензин для інвалідів становить наразі 49 тис. 654 грн.

- Усе перелічене – виплати із Держбюджету, - пояснює вона. – Окрім того, наші інваліди отримують адресну безготівкову допомогу із міської казни. На додачу вони ще й сплачують лише 50% за комунальні послуги. Решту компенсують із бюджету міста. Це, як на мене, суттєва допомога для такої категорії людей.

Полегшити життя інвалідам намагаються і на рівні області, стверджує Павло Кланца. Протягом останніх років для них відкрили нові стаціонарні відділення у Територіальному центрі. На покращення йдуть і умови проживання у Бережанському будинку-інтернаті, що у Краснопущі. Відкрили, за його словами, також відділення денного перебування при двох центрах соціальної реабілітації дітей-інвалідів – у Чорткові та Меньниці-Подільській.

- На підході – відкриття зовсім нових відділень денного перебування у Бучачі та Заліщицькому районі, - додає він. – Засоби реабілітації, ортопедичну і протезну техніку для дітей ми отримали на 100%, для дорослих – на 71%. Але є надія, що до кінця року буде все.

Чиновник визнав, що є проблема із забезпеченням інвалідів путівками на санаторно-курортне оздоровлення. Натомість начальник управління соціальних гарантій та компенсацій Департаменту соціального захисту населення обладміністрації Володимир Івахов додав, що, починаючи з 2012 р., в Україні вже реалізували кілька моментів, покликаних поліпшити становище інвалідів. Згадав він і про те, що у 10 разів збільшили виплату тим, хто доглядає за інвалідами І та ІІ груп унаслідок психічного розладу. Тепер ця сума – на рівні мінімальної зарплати (з 01.12.2013 р. - 1218 грн, було - 1147 – прим. ред.). Кошторисні призначення ця сума значно перевищила, тож область додатково отримала із Держбюджету 12,5 млн грн.

- Посилили і захист сімей, у яких виховують дітей-інвалідів, - продовжує пан Івахов. – Так, збільшили надбавку за догляд за 336 такими дітьми. Зокрема удвічі - при особливо важких захворюваннях – групи А, коли батьки не можуть працювати, бо змушені доглядати дитину.  

Наостанок чиновник нагадав, що з 1 грудня 2013 р. прожитковий мінімум для інвалідів зросте з 894 до 949 грн. Зростуть також усі види соціальні допомоги, прив'язані до прожиткового мінімуму. Усі соціальні виплати перерахують автоматично, тому людям не потрібно нікуди ходити.

- Погоджуюся, що проблеми є і вони – різнобічні, - підсумовує він. - Звісно, до їх вирішення треба підходити комплексно. День 3 грудня для нас є часом підбиття підсумків тієї роботи, яка триває повсякденно і цілорічно…  

Довідка

Інвалідів І групи у Тернополі – 958 осіб, ІІ-ї – 4079, ІІІ-ї – 6123. Інвалідів війни – 586 чоловік, інвалідів ЧАЕС – 274, інвалідів з дитинства – 1331 людина. Соціальні пенсії отримують 273 інваліди. Дітей-інвалідів – 811 осіб. Інвалідів загального захворювання – 8696.

На Тернопіллі - 4582 дітей-інвалідів. Уперше встановили групу інвалідності у 2013 р. (дані за 9 міс. – прим. ред.): 587 особам із новоутвореннями, 690 - із серцево-судинними захворюваннями, 405 – із кістково-м'язовою патологією, 454 – із травмами. Серед осіб працездатного віку інвалідами у 2011 р. стали 3281 особа, у 2012-му – 3347, у 2013-му - вже 2662. Інвалідів І-ї групи загального захворювання в області нині проживає 6041 особа, ІІ-ї – 20403, ІІІ-ї – 27593.

Коментар

Алла КОСТІВ, учитель-реабілітолог за методикою Монтессорі:

- Я щодня працюю з дітьми-інвалідами. І слово "інвалід" мені навіть важко вимовляти. Адже більшість людей не враховують інтелектуального потенціалу цих дітей. Трапляється, перед вами сидить дитина. З нею немає вербального, тобто буквального контакту. Але вона знає англійський алфавіт, множить тризначні цифри, пише вірші, хоча й не може втримати пальцями олівець. І коли маєш справу з таким, то розумієш, що навпроти тебе - НЕ інвалід. Тут вже озвучували термін "люди з особливими потребами". Він, як на мене, вдаліший, аніж слово "інвалід".

Марія Монтессорі 100 років тому сказала: "Діти страждають не через економічні проблеми, не через політичні негаразди і війни. Діти насправді страждають через брак любові…". Всесвіт – цілісний. Усі ми – цілісні. Нам варто на все дивитися через призму любові. Якщо ми будемо приймати цих, особливих людей, якщо ми будемо вміти їх любити, суспільству стане набагато простіше вирішувати їхні проблеми.

Пригадую інтерв'ю одного шоу-мена. Він сказав: "Якщо хочеш змінити світ, почни з себе. Спершу нагодуй свою сім'ю і пофарбуй під’їзд, в якому мешкаєш…". Правильний підхід у взаєминах із інвалідом – зробити щось для нього. І цей "круглий стіл" не є марним, бо ми з нього підемо з бажанням змінити щось на краще.

Найбільше люди з особливими потребами потребують нашої любові. Ви навіть не уявляєте із якою заниженою самооцінкою приводять до нас діток. Хоча виховували їх начебто у здорових сім'ях, у суспільстві, яке прийнято вважати здоровим. Ось над цим нам усім варто працювати…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    а саме цікаве, що і тих 55грн. "обіцяних з 1 грудня" не буде. вже три рокі байки про підвищення та покращення лунають від януковичів, а на ділі - брехня.
  • Anonymous

    Скажіть, холуї від влади, а скільки ви берете народних коштів на оздоровлення, будучи здоровими битюгами?
  • Anonymous

    НАСМІШКА.
  • Anonymous

    Що таке зараз 55 гривень???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up