Партнер рубрики Події

Розтрощив двері в лікарні та влаштував дебош: як лікарям захистити себе від нападу пацієнтів. Хто платитиме збитки?

Розтрощив двері в лікарні та влаштував дебош: як лікарям захистити себе від нападу пацієнтів. Хто платитиме збитки?
  • У Тернопільській університетській лікарні один з пацієнтів у стані алкогольного сп'яніння розтрощив двері та влаштував скандал. За це отримав два штрафи.
  • Ми запитали у юриста, як діяти у випадку "непередбачуваних" дій пацієнтів. 

- У ніч на 14 грудня у приймальне відділення до Університетської лікарні привезли чоловіка у стані алкогольного сп’яніння. З ним приїхала «група підтримки». У якийсь момент один з чоловіків почав буянити, влаштував сварку й розтрощив пластикові двері у приймальному відділенні та оглядовій. Усе це підкріплено фото та відеодоказами, - повідомили на офіційній сторінці у Facebook закладу "Тернопільська університетська лікарня". - Дані зафіксувала поліція. За такий акт вандалізму даній особі загрожує лише мінімальний штраф і нічого більше…

Окрім того, лікарі закладу розповідають, що горе-пацієнт з друзями дозволяли собі застосування сили та нецензурні вислови до медиків. 

- Напевно рідко хто задумується, за яких умов доводиться працювати лікарям. Як їм чергувати у нічні зміни? Як постійно бути у зоні підвищеного ризику? Як реагувати на неадекватну поведінку? - пишуть на офіційній сторінці медзакладу. - А є багато випадків, які часто не розповідають громадськості, коли лікар чи інший медичний працівник залишаються незахищеними і не можуть подбати про власну безпеку.

Відео дня

Як повідомляють у прес-службі патрульної поліції в Тернопільській області, повідомлення на лінію 102 надійшло 14.12 близько 3:15 ночі.

- 34-річний чоловік, перебуваючи з ознаками алкогольного сп‘яніння, вів себе агресивно та порушував громадський порядок, - йдеться у повідомленні. - На чоловіка патрульні склали постанову за ст.178 КУпАП (Поява у громадському у п’яному вигляді) та протокол за ст. 173 КУпАП (Дрібне хуліганство ).

Розмір збитків наразі не встановлений. МИ спробували дізнатися у лікарні, який рахунок виставлять пацієнту. Однак там суми наразі не називають. Лише розповіли, що їх має відшкодовувати винуватець. Якщо він добровільно не погодиться це зробити, лікарня може подати на нього цивільний позов до суду. З іншими питаннями сказали звертатися до юриста лікарні. А той, на жаль, спілкуватися з журналістами сьогодні, 17 грудня, не мав змоги.

Відкритим також лишається питання: чи в безпеці тернопільські медики? Чи є охоронці у лікувальних закладах, які при потребі можуть надати допомогу? Про це - у наступних публікаціях.

З інтернету ми дізналися, скільки приблизно можуть коштувати металопластикові двері. Ціна стартує від 2500 грн. Б/У можна купити дешевше. Хоча в даному випадку може йти мова лише про заміну скла. 

Що робити у випадках, коли на лікарів нападають пацієнти, ми запитали і в юриста. Коментар додаємо.

 

Коментар юриста

"Віталій Вітів - адвокат

- Лікарні - це заклади із підвищеною небезпекою виникнення конфліктів. Особливо - приймальні відділення. Перше, що мають зробити медики у незрозумілих ситуаціях,  - це викликати поліцію. 

Є ще один нюанс. Якщо пацієнти чи відвідувачі під час нападу мають намір заволодіти наркотичними чи іншими речовинами, які зберігаються у лікарнях та є обмеженими в обороті, це інша справа. Тут вже кримінальна відповідальність. В інших випадках таким агресивним пацієнтам може загрожувати лише адміністративна відповідальність за порушення громадського порядку та переривання роботи медиків. Алкогольне сп'яніння у цьому випадку слугує обтяжуючою обставиною.

Кожен пацієнт має право відмовитись від оглядів, але якщо людина проявляє особливий цинізм чи зневагу до медпрацівників - це привід скаржитись правоохоронцям.

Напади на лікарів, як окрему категорію не кваліфікують якимось пунктами в законодавстві. Лікарям не рекомендовано самостійно вступати в сутички із пацієнтами, адже вони є цінними для суспільства та не мають піддавати своє життя та здоров'я загрозам. До приїзду правоохоронців варто ізолювати небезпечних пацієнтів.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Нема

    Покажіть обличчя
  • Володимир

    "г*ре-пацієнт"..? опечатка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up