Партнер рубрики Події

"Руки геть від ЗНО": як Тернопільщина готується до тестування і чи можуть його згодом скасувати

"Руки геть від ЗНО": як Тернопільщина готується до тестування  і чи можуть його згодом скасувати
  • Із 25 червня в Україні розпочинається зовнішнє незалежне оцінювання. Цьогоріч воно буде особливим через карантинні обмеження.
  • Як в області готуються до тестування та які вимоги до тих, хто його проходитиме, читайте в матеріалі. 

Область вже готується до ЗНО. На Тернопільщині на тестування зареєструвались понад 11 тисяч випускників, розповідає керівниця управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. Але ця цифра може бути значно меншою.

- На ЗНО зареєструвались понад 11 тисяч учнів, але сьогодні діє рішення, прийняте Верховною радою про те, що випускники звільняються від ДПА, - каже Ольга Хома. - Тобто я розумію, що є серед них випускники закладів профтехосвіти, які не бачать себе у ВНЗ. Також є випускники 11-их класів, які не бачать себе в університетах, вони теж не прийдуть, бо реєструвались лише, щоб здати ДПА. 

Із цього року Державна підсумкова атестація у складі ЗНО тепер буде лише за бажанням учасника. 

Відео дня

Після відміни обов'язкового ДПА та пробного тестування в Україні було кілька заяв посадовців про відміну тестування взагалі. Абітурієнти ж у відповідь оголосили акцію протесту "Руки геть від ЗНО". 15 червня вони пікетували у Києві. 

Детальніше про це дивіться у сюжеті ТСН. 

Що думають батьки

Про те, чи потрібно проводити ЗНО, ми запитали у батьків в соцмережі Facebook. Питання розмістили у групі "Тернопільські мамусі". Відповіді публікуємо нижче.

- ЗНО - чи не єдина плюсова реформа за часи незалежності. Це можливість рівного доступу до вищої освіти для всіх, і великий стимул для випускників, - пише тернопільська журналістка Наталка Колтун. 

- Для вступу у ВНЗ - це дуже великий плюс, усіх абітурієнтів поставили на один рівень при вступі, хоча і ті результати вже навчились підробляти, - коментує Оксана Заєць. 

Цього року ЗНО відбудеться 

На Тернопільщині цього року ЗНО таки відбудеться. На територію області вже доставили тонни засобів захисту та дезінфекції для абітурієнтів, вчителів, медиків та для обробки аудиторій. 

-17 червня ми отримали більше двох тон гуманітарної допомоги, - каже Ольга Хома. - Це засоби захисту, які будуть розприділяти по школах області. Усі заклади, у яких будуть проводити ЗНО, забезпечать усім необхідним.

В обласному лабораторному центрі повідомили, що згодом мають розпочати тестувати вчителів, які працюватимуть на ЗНО. Відповідні списки їм вже подали з управління освіти. 

- Це стосується педагогічних і науково-педагогічних працівників, які виявили бажання стати інструкторами на ЗНО. - каже Ольга Хома. - Якщо у когось ПЛР-тест буде позитивним, до ЗНО такого педагога не допустять. 

Які протиепідемічні вимоги

Так, пункти проведення зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування забезпечать:

медичними масками для учасників, інструкторів та медиків,

безконтактними термометрами (пірометрами),

дезінфікуючими засобами для рук,

дезінфікуючими засобами для обробки поверхонь,

ізоляційними медичними халатами та захисними щитками для медиків.

Перед початком тестування та іспитів в учасників та залучених осіб виміряють температуру та оцінять наявність респіраторних хвороб. До тестування допускатимуть осіб з температурою нижче 37,2, без ознак респіраторних хвороб та у захисних масках.

Як думаєте, чи потрібно складати ЗНО випускникам? Чи підтримуєте ви рішення про відміну тестування? Пишіть у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Ви тут ниєте за ЗНО ,а зелена шобла Вас всіх разом поімела в одне місце дозволивши поступати дітям з окупованої території без ЗНО ,без екзаменів і на державну форму ось так . А ви тут готуйтесь ,здавайте ЗНО і поступайте на контракт і  будете оплочувати навчання ось тим хто вбивав наших захисників . Дякуйте зеленій шоблі  за конкретну дискрімінацію .
  • David Starr

    Допоки у нас не буде якісної вищої освіти, наявність ЗНО ні на що не впливає.
  • Анонім

    Ось чесно кажучи я б то ЗНО взагалі похерив оскільки при поступлені в ВНЗ ставка робиться на шкільні предмети ,а мали  хоча б робити ставку на початкові навички по спеціальності . Є ж діти які добре знають програмування ,конструювання , моделювання і таке інше ,але вони погано знають шкільну програму тому багато талановитих дітей лишається за бортом ,а поступають заучки які по спеціальності взагалі нулячі і вчаться по принципу завчитиі здати ,а розуміти спеціальність вони не будуть . Якщо так взяти в цілому то ЗНО це все тільки для школи треба віднести ,а в інститут його нефік пхати . Ось чесно кажучи я б ЗНО не здавав і не поступав у наші вищі оскільки нічого доброго там не навчать . Ось візьмемо наш політех де 3 роки по другому колу шкільний шлак типу всесвітня культура , математика , історія ,правознавство , англійська мова ,хімія,фізика, соціологія , політологія ,екологія, економіка, маркетинг  в перемішку з теорією яка взагалі по спеціальності не пересікається тому я скажу так для тих хто буде вчитися на державному це дурно витрачений час , а для тих хто на платному дурно витрачені гроші . Краще за ці гроші поступити в польські вузи де програма в рази якісніша і корисніша і там потім лишитися працювати і жити  оскільки тут в Україні робити нех.......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози 22:00 Україна запустила глобальний флешмоб #СвітНаЇїПлечах до Євробачення-2024 21:26 На дачах у Тернополі знайшли труп людини 21:00 Мегазбір на комплекс розвідки БПЛА для 44-ї артбригади оголосили тернопільські волонтери 20:00 Тернопільщина втратила захисників Ігоря Войцехівського, Євгенія Мещерякова та Івана Ружила 18:25 Лікар-хірург Роман Кохан отримав почесну грамоту Верховної Ради України (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up