Партнер рубрики Події

Рятувальники попереджали міську владу про загрозу роботи підприємства на Микулинецькій

Рятувальники попереджали міську владу про загрозу роботи підприємства на Микулинецькій
  • Жодних дозвільних документів на початок роботи ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» рятувальники не видавали. 
  • Крім того, повідомляли міську раду та відділ державного архітектурно-будівельного контролю міськради про порушення на підприємстві, що горіло. 
  • «20 хвилин» запитали у міськради, що зробили для того, аби виробництво, яке несе загрозу життю людей, припинило роботу на території громади. Що там відповіли ? 

Рятувальники неодноразово проводили перевірки на підприємстві ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ», де 10 вересня 2023 року сталась масштабна пожежа. 

Також повідомляли про виявлені порушення міськраду та просили перевірити підприємство. А ще позивалися до суду, а після заборони роботи фірми судом першої та апеляційної інстанцій, повідомляли поліцію, що рішення судів не виконуються, а підприємство, про яке суд сказав, що воно «несе загрозу життю і здоров’ю», й далі працює у Тернополі. 

Про це у відповіді на запит журналістки «20 хвилин» повідомив начальник Головного управління ДСНС в Тернопільській області Віктор Маслей. 

Відео дня

 

Що і коли перевіряли рятувальники?

Першу планову перевірку на ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» рятувальники проводили в період з 8 по 18 жовтня 2021 року. За результатами склали акт, де вказали 29 порушень та видали припис, аби до 18 березня 2022 року ці порушення усунули, йдеться у відповіді на запит журналістів. 

Серед цих 29 порушень: 

— на об’єкті шляхи евакуації не обладнані евакуаційним освітленням;

— об’єкт не обладнано системою блискавкозахисту;

— об’єкт не обладнано системою автоматичного пожежогасіння;

— об’єкт не обладнано системою пожежної сигналізації;

— об’єкт не обладнано системою керуванням евакуюванням (в частині системи оповіщення про пожежу і покажчиків напрямку евакуювання);

— об’єкт не обладнано системою димовидалення;

— зовнішнє пожежогасіння не забезпечене від пожежних гідрантів;

— у виробничому та складському приміщеннях відсутній внутрішній протипожежний водопровід;

—  адміністративні приміщення, у яких розміщено оргтехніку, не забезпечено переносними газовими вогнегасниками ВВК-2;

— відсутня угода з аварійно-рятувальною службою на постійне та обов’язкове обслуговування об’єкта. 

 

Дозволів не давали 

Перевірити виконання припису рятувальники, кажуть, не могли через військову агресію російської федерації та введення президентом України мораторію на проведення перевірок органами державного нагляду.

— Головним управлінням та структурними підрозділами Головного

управління жодних дозвільних документів на початок роботи ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ

ПЛАСТ» не видавалось, — зазначив Віктор Мастей у відповіді на запит журналістів. — Навпаки, у Приписі чітко вказано на необхідність подання підприємством декларації відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Головне управління ДСНС позвалось до Херсонського окружного адміністративного суду (за місцем реєстрації юридичної особи) з вимогою зобов’язати ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» повністю зупинити експлуатацію будівлі до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Як «20 хвилин» писали раніше, позов через військові дії на Херсонщині передали на розгляд до Одеського окружного суду, а він позов тернопільських рятувальників задовольнив і заборонив роботу підприємства. Керівництво ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» подало апеляцію, але і апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі.  

Детальніше про це читайте:

«Несуть загрозу життю»: як підприємство на Микулинецькій працювало попри заборони судів

 

Скаржилися у міськраду

У січні 2022 року рятувальники також направили лист до міської ради та відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради про порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності на зазначеному об'єкті. 

 

У вересні 2022 року до рятувальників надійшла заява від підприємства з проханням провести позапланову перевірку, мовляв, порушення усунули. Рятувальники знову перевірили підприємство і з’ясували, що із 29 порушень, виявлених раніше, усунули тільки 8, про що склали акт. 

— За невиконання вимог у сфері техногенної та пожежної безпеки керівника ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» 10.10.2022 р. притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 2040 гривень, — повідомив Віктор Маслей. 

А вже 3 листопада 2022 року суд зобов'язав ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» повністю зупинити експлуатацію будівлі на Микулинецькій. 

3 грудня 2022 року ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» подає апеляційну скаргу, але вже 7 березня Одеський апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції в силі та зобов'язав ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» повністю зупинити експлуатацію будівлі на Микулинецькій. Попри заборони судів підприємство і далі працювало, доки 10 вересня там не сталась масштабна пожежа. 

12 вересня 2023 р. рятувальники надсилають до поліції повідомлення/заяву про вчинення кримінального правопорушення ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ», передбаченого статтею 382

Кримінального кодексу України. Йдеться про «Невиконання судового рішення». 

— Кримінальне провадження у справі пожежі на підприємстві розслідується, — повідомив «20 хвилин» 18 вересня речник Головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Призначена пожежно-технічна експертиза, щоб встановити причину пожежі. Як з’являться нові обставини, можливо справу перекваліфікують. 

 

Не виконували рішення судів

Щодо невиконання рішення судів, за ст. 382 Кримінального кодексу України, ці відомості щодо ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» до Єдиного реєстру досудових розслідувань поліція також внесла, запевнив Сергій Крета. Тобто це підприємство вже наразі має дві кримінальні справи. 

Ми намагались поцікавитись у виконавчій службі, чому підприємство не зобов'язали виконати рішення судів. Як ми дізналися, на Тернопільщині така служба уже розформована. Виконанням рішень судів тепер займається Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції. Журналісти зателефонували до Івано-Франківська, але там не готові були надати інформації, хто ж забезпечує примусове виконання рішень судів в нашій області. Врешті журналісти залишили свої контакти. 

«20 хвилин» також звернулись до міськради. Зокрема, у речниці Мар’яни Зварич поцікавилися, чи отримували вони лист від рятувальників? І, якщо так, що зробила міська влада, аби підприємство, про яке суди вказали, що вони «несуть загрозу життю і здоров’ю», припинило роботу у Тернополі?  Коментар нададуть лише у відповіді на інформаційний запит, відповіла пані Зварич.  

«20 хвилин» надішле запит міськраді та про все повідомить читачів. А також стежитиме далі за розвитком подій у цій справі. Ми також розкажемо, хто і коли виділяв землю підприємству та яким чином воно працювало у Файному з порушеннями. 

Ми також намагалися отримати коментарі від керівництва та представників фірми. Телефонні номери, які є у відкритих джерелах, є недоступними. Наші журналісти протягом 10-12 вересня були на місці події та зверталися через охоронців з пропозицією почути думку керівництва компанії. Ми також залишили свої контактні дані для зв'язку. Однак усі наші спроби там, ймовірно, проігнорували. Після пожежі з журналістами так ніхто і не зв’язався. 


 

   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач95

    Не так то просто у файному місті отримати дозвола. тут без капусти нічого не матимеш. підприємець кошти вклав. працював, дозволів не мав бо  не вмім пригощати капустою. Ось і весь сказ  про гірку долю підприємців.
  • Kolibry Starr

    А що там із м'ясокомбінатом? В курсі, скільки там рідкого аміаку зберігається і що буде, якщо що?

keyboard_arrow_up