Партнер рубрики Події

Рятувальники Тернополя вшанували пам'ять ліквідаторів у роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Рятувальники Тернополя вшанували пам'ять ліквідаторів у роковини аварії на Чорнобильській АЕС
  • 26-го квітня весь світ відзначає Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу.
  • У Тернополі також вшанували всіх причетних до цієї техногенної катастрофи у її 37 роковини.

Коротко про історію аварії на Чорнобильській АЕС

26-го квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталась аварія, яка спричинила техногенну катастрофу світового масштабу. Постраждали майже шістсот тисяч людей. Тисячі громадян нашої держави приборкували «мирний атом». Багато з них – ціною власного життя.

Історію наймасштабнішої техногенної аварії людства, її наслідки та сучасний погляд пропонуємо подивитись у сюжеті ТСН.

Відео дня
v class="video-block">

26 квітня є днем пам'яті про саму катастрофу і загиблих в ній, а також героїзму працівників станції, ліквідаторів, пожежників, медиків і всіх людей, причетних до ліквідації наслідків аварії.

У грудні 2016 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам'яті про Чорнобильську катастрофу. Щороку в цей день проходять пам'ятні заходи, виставки та інформаційні хвилинки про Чорнобильську трагедію.

Тернопіль вшанував ліквідаторів

У Тернополі 26-го квітня також вшанували ліквідаторів. Мітинг-реквієм з нагоди роковин аварії на Чорнобильській АЕС відбувся у парку Національного відродження біля меморіалу «Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань».

У цей день тернопільські рятувальники, спільно з ветеранами пожежної охорони, учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та членами їх сімей, взяли участь в урочистому заході, – повідомляють в Головному управлінні ДСНС України в Тернопільській області.

Розповідають, що присутні вшанували всіх, хто показав приклад відданості присязі, мужності і героїзму, готовності до самопожертви заради захисту людства від руйнівного впливу екологічної катастрофи.

Працівники ДСНС та ветерани служби поклали квіти до пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи. Окремо вклонились барельєфу ветерану пожежної охорони, учаснику ліквідації аварії на ЧАЕС Леоніду Кудринському.

Хто такий Леонід Кудринський

Довідка.
Леонід Олександрович Кудринський  – український пожежник, полковник внутрішньої служби. З 2011 року – Почесний громадянин Тернополя, посмертно.
Народився у 1954 році в м. Борщів Тернопільської області.
У 1974 році – закінчив Львівське пожежно-технічне училище (нині Львівський державний університет безпеки життєдіяльності).
У 1976-1996 роках – працював на посадах середнього і старшого керівного складу в пожежній охороні Тернопільської області. Виконував обов'язки начальника Тернопільського батальйону ВПО.
Учасник ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС (6 червня –18 липня 1986 року). Очолював воєнізований батальйон пожежної охорони управління внутрішніх справ Тернопільської області.Займався дезактивацією блоків на ЧАЕС і підготовкою нового поповнення, яке прибувало для виконання робіт з ліквідації наслідків аварії .
Помер 27 квітня 2006 року.
26 квітня 2013 року на будинку по вул. Злуки, 43 у Тернополі встановили пам'ятну дошку Леонідові Кудринському.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали історію ліквідатора Сергія Анцібора – ветерана поліції Тернопільщини, який патрулював дороги в 30-кілометровій зоні ураження Чорнобильської АЕС.

 

Читайте також:

Він патрулював дороги в зоні ураження радіацією: історія ліквідатора Сергія Анцібора

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up