Кому тепер рятувати людей? Водолазну службу на Тернопільщині ліквідували

Кому тепер рятувати людей? Водолазну службу на Тернопільщині ліквідували
  • Рятувально-водолазна служба в Тернопільській області з першого липня припинила свою роботу. Тридцять працівників з семи станцій в різних районах Тернопілля залишилися без роботи.
  • Чому ліквідували службу та кому тепер рятувати людей на воді, дізнавалися «20 хвилин».

В ОДА журналістам розповіли, що в Управлінні ДСНС України в Тернопільській області є підрозділ рятувальників, який зможе впоратися з поставленою роботою. Начальник Рятувально-водолазної служби в області Василь Козак вважає, що на виклики поза межами обласного центру вони добиратимуться значно довше, аніж це могли зробити з районних центрів його працівники.

«Попри звертання до влади, фінансування припинили»

– Нашій службі вже понад пів століття, і до 2001 року нас фінансували з держбюджету, – каже Василь Козак. – Але потім наші служби почали перетягувати до комунальної власності. Деякі погодилися це зробити, і їх за півтора року не стало, вони були знищені.

Відео дня

Василь Козак

Пан Василь розповів, що з 2001 року їх фінансують з обласного бюджету, але останню програму затвердили ще в 2015 році. Завершилася вона 31 грудня 2019 року. Вже від середини 2019 року в службі почали бити на сполох, адже програма фінансування закінчувалася.

Василь Козак каже, що звертався в Офіс Президента, до Кабінету Міністрів та до тогочасного голови ТОДА Ігоря Сопеля та попри все службу лишили без фінансування.

Тридцять людей працювали за «мінімалку»

За словами пана Василя, останнім часом його працівники змушені були працювати зі ставкою 0,5 та 0.25. Багато з них - спеціалісти з великим стажем роботи.

– На час звільнення у нас у службі було близько 30 осіб, які працювали на семи станціях в різних районних центрах області – у Тернополі, Чорткові, Бережанах, Борщеві, Ланівцях, Гусятині, Заліщиках. І 30 червня я був змушений звільнити їх з роботи. Видав їм довідки про нараховану, але не виплачену заробітну платню. Мені вже з Борщева прислали судовий позов про те, щоб стягнути з рятувально-водолазної служби заборговану заробітну плату. Таких позовів з часом набереться 30 штук.

«Витягували людей там, де інші служби боялися»

Василь Козак розповів, як декілька разів його працівники довели свій професіоналізм, працюючи в надскладних умовах і ділянках.

– Коли два роки тому на Касперівському водосховищі потонула дитина на глибині 16 метрів, працівники інших служб спускатися побоялися. Мій водолаз з Чорткова не побоявся і спустився на таку глибину, – каже пан Василь. – Він піднявся на поверхню з тілом  дитини, хоч сам і дістав баротравму носових порожнин, його в скафандрі дістали в крові.

Якось на водосховищі пропав охоронець. Водолази рятувально-водолазної служби дістали його тіло, працюючи попри заборону на течії.

– Ми розуміємо людське горе, нам важливо спрацювати як можна швидше, - каже він.

Кому тепер в області рятувати людей на воді?

Начальник управління з питань цивільного захисту населення в ОДА Ігор Лівінський розповів, що при ДСНС є аварійно-рятувальний загін, який зможе впоратися з порятунком людей на воді, також планують залучати рятувальників з інших областей.

– Останні три-чотири роки із рятувально-водолазної служби і так фактично не виїжджали на порятунок, – каже пан Ігор. – Ми підписали договори з рятувальниками із інших областей. Так, якщо порятунок знадобиться комусь з Заліщицького району, то діятимуть рятувальники із Чернівеччини, де райони ближче до Хмельницької області – там працюватимуть рятувальники з Хмельниччини і так далі.

За словами Ігоря Лівінського, кожен підрозділ ДСНС в районах також оснащені приладами для порятунку.

– Рятувально-водолазна служба фактично рік часу не займалися роботою, яка на них покладена, - говорить він.

«Вони можуть не встигнути врятувати людину»

Василь Козак пояснив, що річ йде не тільки про потонулих людей, але й про тих, яких можна врятувати. Адже служба ДСНС з Тернополя добиратиметься до Ланівців чи Чорткова набагато довше, ніж це зробили б працівники станцій рятувально-водолазної служби в цих містах

– Навіть коли людину вже не можна врятувати, люди хочуть швидше дістати тіло з води, –  каже пан Василь. – Торік у Гусятинському районі  за пару десятків кілометрів від нашої станції стався випадок, коли уночі під кригу провалилася автівка. Одному пасажиру вдалося вибратися, інший залишився в авто. Виклик надійшов до нас приблизно о четвертій ранку. Оскільки власного транспорту у нас немає, начальник районної станції ДСНС просив надати нам авто. Втім, надійшла вказівка, що на виклик прибуде водолазна група з Тернополя. Це 140 кілометрів від місця інциденту.

За словами пана Василя, працівники рятувально-водолазної служби могли дістати авто ще в першій половині дня. Водолазна група з Тернополя не тільки прибула значно пізніше, але й ліквідувала наслідки тільки ближче до 16 години. Весь цей час біля берега стояли родичі, які чекали, щоб тіло чоловіка якнайшвидше дістали.

Як повідомляють в управлінні ДСНС, від початку літа на водних об’єктах області загинуло 20 осіб, з них троє неповнолітніх.

Кажуть, що займалися браконьєрством

Тим часом, про те, що робота рятувально-водолазної служби була неефективною, заявляє голова громадської організації «Скеля» Андрій Об'єщик. Він розповідає, що працюючи начальником відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області, людей, які працювали в рятувально-водолазній службі, на «браконьєрці» переловили майже всіх.

– Начальник цієї служби Василь Козак обіцяв звільнити своїх працівників, якщо їх зловлять за браконьєрством, – каже пан Андрій. – Ми чимало їх спіймали, але він жодного не звільнив. Останньою крапкою в цій історії була ситуація, коли їх зловили «на гарячому», де при документуванні слідчо-оперативна група вилучила 70 мішків з сітками.Є фото та відео, які це підтверджують. Викликали правоохоронців. Усе задокументовано. Тому користі з такої служби небагато.

На такі слова керівник рятувальної служби Василь Козак знаходить свої аргументи. Він спростовує факт браконьєрства своїми працівниками. Каже, що під час рейду на територію станції увірвалися кілька чоловіків разом із журналістами та поліцією.

– Тоді мої працівники якраз смажили на мангалі рибу, – каже він. – Вони, заступаючи на роботу, купили її на базарі. Це ж не є незаконно?

Як спеціалісти управління ДСНС будуть працювати після ліквідації водолазної служби, яке спорядження вони мають та за скільки часу готові прибути в різні райони? Про це читайте згодом.

А як вважаєте ви, чи варто було залишити рятувально-водолазну службу в області чи, можливо, її існування недоцільне? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Наталя Щирба

    Жесть. Є таке озеро  і ліквідувати водолазів???
  • Дорош Тарас

    Грошей і так не вистачає на зарплату слугам, а ви ще якусь водолазну станцію хочете? А жопа не злипнеться?
  • марія

    Чому ви люди такі наївні. Як потєгне коронвірус хлопа на дно, то вже ніякий рятувальник єго ни витігни. Хіба би , як худоба хворів безсимптомно. Але такий варіянт тілько для папуг.
  • марія

    Чому ви люди такі наївні. Як потєгне коронвірус хлопа на дно, то вже ніякий рятувальник єго ни витігни. Хіба би , як худоба хворів безсимптомно. Але такий варіянт тілько для папуг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:01 У Тернополі відбудеться благодійний показ вистави «Пасхальна кантата» 17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up