Партнер рубрики Події

Садки, школи і гуртожитки вишів на Тернопільщині можуть залишитися без газу. Хто в цьому винен?

Садки, школи і гуртожитки вишів на Тернопільщині можуть залишитися без газу. Хто в цьому винен?
  • Зростання ціни на газ з 1 жовтня найбільшого удару завдасть по бюджетних установах. 
  • Жителі області скаржаться, що садки, школи та університети можуть залишитися без тепла. А на відкритих майданчиках ми знаходимо закупівлі газу, до яких – маса запитань. 
  • Опалювальний сезон  вже розпочався, а газ на жовтень ще не закупили. Чому виникла така проблема і хто її замовчує? Ми з’ясували.

 

Насправді під загрозою залишитися без газу і тепла можуть не тільки університети, але й інші комунальні установи. Чому? Розкажемо далі.

А поки що розпочнемо із пояснень, чому так сталося. 

Відео дня

Садки і школи  з теплом?

Отже, з початку 2021-го року ціни на газ для Європи зросли більш ніж утричі, на фоні низьких запасів та різкого зростання глобального попиту на це пальне, - передає Укрінформ. 

По суті, це цілеспрямована політика російського «Газпрому». 

«Нещодавно був підписаний меморандум, в якому закріплені ціни на газ для населення. Але паралельно з цим залишилося багато запитань. Наприклад, чому в нас сьогодні на 9 млрд кубів газу менше закачано в сховище, чому ми його не закачали за тими цінами, які були влітку, а не по 1200, як є сьогодні» , — повідомляв вже екс-голова Верховної Ради Дмитро Разумков на початку жовтня.

За його словами, під питанням залишається ціна газу для бюджетних установ.

«Закріплена ціна в меморандумі — 13 660 гривень для комунальних підприємств, але це ціна без ПДВ та транспортування. Мені багато мерів повідомили, що ціна буде близько 19 100 гривень. Тому давайте людям казати правду, щоби вони розуміли, на що розраховувати» ,  — наголосив він.

Таким чином, ціна на газ для населення залишається незмінна, але чи не те ж населення впродовж дня відвідуватиме різні бюджетні установи своїх населених пунктів: університети, школи, садки, лікарні та інші. До слова, гуртожитки університетів теж відносяться до бюджетних установ.

Детальніше про те, кого це стосується. До бюджетних установ належать органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також організації, що повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Як ми з'ясували, тернопільських садків і шкіл зростання цін на газ поки що особливо не торкнеться. Принаймні, міська рада заявляє, що опалювальний сезон всюди розпочали вчасно. Про це журналістку «20 хвилин» запевняє речниця міської ради Мар’яна Зварич. 

Усі тернопільські котельні готові до роботи в новому опалювальному сезоні. Перед початком опалювального періоду в котельнях міста було проведено щорічну технічну діагностику, ремонт та налаштування, зазначив Сергій Надал у своєму дописі у мережі Facebook.

За його словами, місто протягом останніх десяти років активно впроваджувало енергоефективні технології. Як наслідок, комунальні підприємства, виробники тепла, скоротили споживання газу більше ніж на 20 %, а електроенергії — на 40%. Подібним досвідом Тернопіль ділиться з іншими містами України.

Усередині жовтня купують газ на… жовтень

А от з університетами все інакше. Далі детально про кожен із тернопільських вишів.

На офіційному майданчику з публічних закупівель Prozorro знаходимо закупівлю природного газу для Західноукраїнського національного університету (м.Тернопіль) на жовтень-грудень 2021 року на мільйон 395 тисяч гривень. Закупівля, яка оголошена 21 вересня цього року, мала відбутися ще 7 жовтня, але не відбулася. У зв’язку з чим, неясно.  Нових закупівель природного газу у системі Prozorro університет ще не оголосив. 

Перед тим, протягом 2021 року, ЗУНУ оголошував тендери на природний газ чотири рази: двічі – у січні, у лютому та у березні. 

Найдорожчий тендер на природний газ для ЗУНУ, оголошений у січні 2021 року, вартував мільйон гривень. Переможцем тоді стало Товариство з обмеженою відповідальністю «Екотехноінвест». Дана газопостачальна компанія зареєстрована у м.Києві. 

Наразі у ЗУНУ нічого не коментують журналістам, чи будуть їхні студенти навчатися і жити в теплих приміщеннях, незрозуміло. Усе  – від великим і жирним знаком питання! Коли отримаємо офіційний коментар від пресслужби закладу, одразу опублікуємо. Хоча, судячи з реакції на наше звернення, давати відповідь тут не поспішають. 

Судяться за газ 

Схожа ситуація і в Тернопільському національному технічному університеті ім.І.Пулюя. Так, на офіційному майданчику з публічних закупівель Prozorro знаходимо одразу три недавніх оголошення про проведення закупівель природного газу для вишу. У всіх трьох триває подання пропозицій: до 14, 20 і 22 жовтня. Чи вказують такі закупівлі на те, що природного газу університет не має вже на цей опалювальний період? І коли буде тепло в гуртожитках університету?

За коментарем ми звернулися до проректора з адміністративно-господарської роботи та будівництва ТНТУ ім. І.Пулюя. Василя Клепчика.

Запаси газу, за словами Василя Клепчика, технічний університет має на жовтень і частину листопада. Ймовірно, йдеться про запаси газу по старій ціні. Та чи хтось очікував настільки різке подорожчання блакитного палива? 

— Важко сказати точно, на який період нам вистачить газу. Тому що все залежить від погодних умов. Торги вже оголошені на дозакупівлю, — каже пан Клепчик. 

Технічний університет розпочне опалювальний період у залежності від погодних умов і від запасів газу, каже проректор. Але коли це буде? Тут не говорять. 

До слова, минулий тендер на постачання газу в ТНТУ ім.І.Пулюя виграло харківське Товариство з обмеженою відповідальністю «Газенергопроект».

А в судовому реєстрі знаходимо наступну інформацію. 16 серпня 2021 року Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення, яким відмовив у позові університету зобов’язати газопостачальну компанію ТОВ «Газенергопроект» виконати умови Договору про закупівлю (постачання) природного  газу і подати газ для університету фактично за старою ціною. 

Браку газу не відчувають?

На майданчику Prozorro оголошував  процедуру по закупівлі газу 29 вересня 2021 року і Тернопільський національний педагогічний університет ім. В.Гнатюка, але вона не відбулась. На цю ж, не таку велику суму — 170 877 грн університет декілька днів тому, 09 жовтня, оголосив повторну публічну закупівлю природного газу. Подавати пропозиції учасники аукціону зможуть до 25 жовтня 2021 року. Чи подадуть тепло в аудиторії і кімнати гуртожитків до цього часу, ми запитали у ректора ТНПУ ім.В.Гнатюка Богдана Буяка. 

— Проблема з непідтвердженими номінаціями газу від постачальників для бюджетних організацій в місті дійсно існує. Цю проблему ми вирішили в робочому порядку. Ще від вчора, 11 жовтня,  в гуртожитках і корпусах педагогічного уже тепло. — пояснює ректор. — Маємо певний запас «надійності» і плануємо вийти з цієї ситуації гідно. 

Браку газу ТНПУ ім.В.Гнатюка не відчуває, запевнив пан Буяк. 

До слова, згідно з інформацією з минулих закупівель, університет забезпечувало газом дочірнє підприємство Газпостач ТОВ «Тернопільміськгаз». 

Купили, коли ціну ще не змінили

Що з Тернопільським національним медичним університетом ім.І.Я.Горбачевського? Востаннє університет оголошував тендер на закупівлю природного газу ще в серпні 2021 року. Тоді закупівлю не провели. Але перед цим, а саме в червні 2021 року, університет востаннє закупив газ, коли ціна ще не змінилась. Та чи вистачить запасів?

Забезпечує університет газом дочірнє підприємство Газпостач ТОВ «Тернопільміськгаз»  відповідно до даних публічних закупівель. 

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань ТНМУ ім.І.Я.Горбачевського Олег Слабий каже, що ситуація надзвичайна, як і по всій країні. 

Олег Слабий уточнює: ситуація з газом у них така ж, як по всій країні, адже купують газ, як і інші установи. 

У Чорткові надзвичайна ситуація

Тим часом ситуація загострюється і в районах області. На сайті Чортківської міської ради з'явилося оголошення про надзвичайну ситуацію в громаді через відсутність постачання газу школам, садочкам та лікарням. 

Міський голова Чорткова Володимир Шматько каже, що оголошення надзвичайної ситуації — питання процедурне, технічне рішення, але ні в якому разі — не загострення паніки. 

У інших ДНЗ громади, за словами її очільника, а також закладах культури та охорони здоров’я опалювальний сезон розпочнеться у неділю, 17 жовтня, якщо всі установи та підприємства встигнуть укласти нові угоди на придбання газу.

Опалювальний сезон у чортківських школах розпочнеться після завершення осінніх канікул – у неділю, 24 жовтня.

Загострена ситуація і в ковідному відділенні місцевої лікарні Чорткова. 

— У лікарні потрібно терміново включати опалення. У відділенні, де розгорнули ліжка для ковідних пацієнтів, також не опалюється. Наразі там поставили електрокаміни, щоб хворі не мерзли, – каже пан Шматько.

Очільник Чорткова наголошує, що в кожної громади своя специфіка по опалювальному сезону: вона дуже різна, всіх по одному шаблону рівняти неможливо. У цьому, ймовірно, і вся складність ситуації. Володимир Шматько прогнозує, що опалення у Чортківській громаді включать за тиждень–півтора. Але це лише попередні прогнози. 

 

Журналісти «20 хвилин»  стежитимуть за цією ситуацією і по інших бюджетних установах області. Обов’язково повідомлятимемо вас про неї. А ви пишіть в коментарях, де батареї досі холодні.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Никанор Иванович

    Шарікови і Швондери зробили Вас ще раз
  • Ростислав Гарасимчук

    Свіжої економічної вам аналітики в стрічку:

keyboard_arrow_up