Партнер рубрики Події

Салюти гатили на повну. А скільки протоколів за це склали у поліції?

Салюти гатили на повну. А скільки протоколів за це склали у поліції?

Штраф за зберігання, продаж та використання піротехнічних засобів — від 595 до 1700 гривень.  З повною конфіскацією самих салютів. То ж на скільки поповнилась казна за феєрверки, які бахкали у Тернополі не лише в новорічну ніч, а й кілька післясвяткових днів?

 

Використання піротехнічних засобів в межах міста Тернополя заборонено! Таке рішення виконавчого комітету Тернопільської міської ради діє на території обласного центру протягом кількох років.

Проте і в саму новорічну ніч, і післясвяткові дні у різних мікрорайонах Тернополя щораз вибухали святкові феєрверки.

Нагадаємо, що, згідно із положенням статті 195-6 (Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) КУпАП — передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 595 до 1700 гривень з конфіскацією піротехнічних засобів.

Відео дня
  • Під час новорічних свят будьте правосвідомими та пам'ятайте про заборону, — звертались патрульні до городян. — Не наражайте на небезпеку себе та оточуючих.

Патрульні закликали: якщо ж ви помітили осіб, які запускають феєрверки, або ж чуєте характерний від їх використання звук, повідомляйте на спецлінію 102.

3 січня, попри вихідний, ми поцікавились в управлінні патрульної поліції в області, скільки ж оформили протоколів за порушення в період від 31 грудня 2021 р. до 2 січня 2022-го включно. Як запевнила речниця патрульної поліції, таких протоколів було… нуль. Чи були повідомлення про порушення на спецлінію 102, а, можливо, копи виїжджали, проте любителів бахкати у свята на місці не застали, речниця не готова відповісти через вихідний у відомстві. Ми обо’язково поцікавимось цифрою додатково.

Також «20 хвилин» звернули увагу, що напередодні Нового року у великих супермаркетів – у відкритому продажі, хлопавок та феєрверків не продавали. Не було їх і на ринках у мікрорайонах міста. Зокрема, на 15 Квітня продавці пропонували лишень бенгальські вогні та маленькі хлопавки. Петард та феєрверків у продажу ми не знайшли.

Рятувальники ДСНС України нагадали правила користування піротехнікою.

Основні правила поводження з піротехнікою:

* купувати піротехнічні вироби необхідно лише в спеціалізованих торгових місцях і вимагати в реалізаторів сертифікат якості;

* в жодному разі не купуйте петарди й феєрверки в місцях стихійного продажу;

* перед використанням піротехнічних виробів уважно ознайомтеся з інструкцією й суворо дотримуйтеся вказівок;

* забороняється використовувати вироби, які мають дефекти: зіпсовані, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу;

* забороняється запускати петарди, феєрверки, ракети з балконів чи в закритих приміщеннях;

* запускати феєрверки слід на відстані не менш ніж 100 метрів від будинків та інших об’єктів;

* при використанні піротехнічних виробів не можна перебувати в нетверезому стані й курити;

* забороняється зберігання піротехнічних виробів біля обігрівачів і опалювальних приладів: батарей, електричних і газових печей;

* не рекомендується носити піротехніку в кишенях та приводити її в дію (підпалювати), тримаючи в руках.

* запалюючи феєрверк, не нахиляйтеся над ним, а постарайтеся відразу ж відійти на безпечну відстань – 30-50 метрів. До будь-якого піротехнічного виробу підходьте мінімум через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще не наближатися ще довше. Якщо салют не спрацював, не підходьте до нього близько 10 хвилин, оскільки існує велика ймовірність запізнілого вибуху;

* пильно стежте за дітьми й не дозволяйте їм гратися з піротехнікою;

* піротехніку, яка спрацювала, потрібно гасити, дотримуючись усіх можливих застережних заходів. Загальноприйнятий спосіб утилізації піротехніки такий: залити її водою на дві години й лише після цього викинути разом зі звичайним сміттям.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Леся Любенчук

    Як можуть покарати як це все бізнес,все зв'язане між собою ті що продають і поліція в тому числі
  • Olenka Pentsak

    Кому що, а би побільше протоколів. Де ми живемо!????
  • Олександра Матусяк

    На ярмарку в центрі продають 3кіоски,постійно.І ніхто нічого .Дим такий що очі виїдає і всі дихають.
  • Бодя Олегович

    Це нормально, новий рік!
    Не дуже гатили, розраховув, що буде більше.
    Дитині не встиг показати....Мало

keyboard_arrow_up