Партнер рубрики Події

Що подарувати дитині на Новий рік. Які іграшки принесуть корись. Поради психолога

Що подарувати дитині на Новий рік. Які іграшки принесуть корись. Поради психолога

На Новий рік багато батьків дарують своїм дітям різні іграшки. Вони є на будь-який смак та гаманець. Ми дізнались у психолога, що робити, якщо дитина просить надто дорогі подарунки. Що краще дарувати дитині? Читайте у матеріалі!

На Новий рік батьки шукають своїм дітям подарунки. Хтось дарує солодощі, хтось купує іграшки. Однак не всі батьки знають, що краще подарувати дитині, щоб подарунок не лише сподобався малечі, а і був корисним.

Щоб зрозуміти, який подарунок хоче дитина, варто цікавитись, у що грає дитина з друзями, якими іграшками цікавиться, – радить дитячий психолог Світлана Кухарук.

– Краще дарувати те, що по віку дитині буде корисно, – радить пані Світлана. – Варто цікавитись інтересами дитини. Зробіть акцент на розвиваючих іграшках. На тих іграшках, з якими ви зможете провести час з дитиною разом. Також є іграшки, які допоможуть розвивати інтелект, моторику рук, увагу, пам’ять, творче мислення. Багато батьків стараються знайти такі іграшки, які стануть дитині альтернативою комп’ютерних ігор.

Відео дня

Розвиваючі іграшки

На полицях магазинів можна знайти чимало цікавих розвиваючих іграшок. Це не лише головоломки та конструктори. Спонукати у дитини бажання навчатися можна за допомогою різних наборів.  

В магазинах є набори для домашніх експериментів. Набір юного хіміка коштує 250-300 гривень. Є невеликі набори, за допомогою яких можна провести 1-2 експерименти.

Можна знайти і дитячі телескопи та мікроскопи. Коштують такі від 500 гривень. З ними дійсно вивчати планети та зірки або досліджувати мікросвіт.

Для старших дітей можна придбати набір для схемотехніки. Їх вартість залежатиме від наповнення. Вони мають центральну плату, різноманітні датчики, світлодіоди, мотори, з’єднання, тощо. Їх можна програмувати та робити будь-які прилади. Від годинника чи машинки до датчика руху чи сигналізації.

Дитячі конструктори

Як пояснює психологиня, конструктори – хороший подарунок для дитини, оскільки вони розвивають моторику рук, допомагають творче мислити, адже з кубиків можна зібрати будь-що.    

Ціни на конструктори дуже різняться. Вони є в будь-якому відділі іграшок чи на ринку. Продавці кажуть – є конструктори для дітей різного віку. Є набори для хлопчиків та дівчаток.

Оригінальні набори LEGO можна побачити в деяких супермаркетах та великих магазинах іграшок. Є і різні аналоги та копії. Аналоги в 3-5 разів дешевші, ніж оригінальне LEGO.

Є кубики для менших діток. Вони не містять дрібних деталей. Є дерев'яні конструктори та конструктори з металу.

Набори для творчості

Можна купити різноманітні набори для творчості. Це спеціальні картини для розмальовок, набори художника, набори для плетіння бісером, тощо. Однак пам'ятайте, що набори з дрібними деталями не варто давати маленьким дітям.

Що робити, якщо дитина росить дорогий подарунок

Однак у багатьох батьків є проблема – діти на Новий рік просять у Діда Мороза дорогу техніку чи іграшки, які вам не по кишені. Що робити тоді? Адже дитина може образитися.

Дитячий психолог радить говорити з дитиною завчасно і не лише напередодні свята, а протягом всього року. Дитині варто пояснювати, як заробляють гроші, які є можливості у сім'ї. Але чи не головне правило – не робити «культ дитини».

— Батькам варто завчасно починати пояснювати дитині про цінності в сім’ї, як ми заробляємо гроші, чи гарно просити дорогі подарунки, – пояснює пані Світлана. – Часто буває таке, що дитина має набагато дорожчі речі, ніж батьки. Такий культ дитини може негативно впливати на її виховання та світосприйняття. Тому варто більше говорити про такі речі змалечку, бо в малому віці діти ловлять кожне слово і варто все добре обдумувати.

Не потрібно також лякати дитину, що Дід Мороз за непослух покарає дитину. Краще заохочувати дитину до хороших вчинків та чемності, аніж залякувати покараннями за непослух.

 – Не потрібно робити з добрих та світлих образів в очах дітей тих, хто може карати чи переслідувати, – пояснює психолог. – Часто діти на пустому місці мають страхи, що є хтось злий, який за ними постійно дивиться і може їх карати. Тому якщо батьки хочуть, щоб дитина була чемна – варто заохочувати її. Якщо дитина допомагає вам, або робить щось хороше – заохочуйте її. Покажіть, що це добре, а не залякуйте покаранням.

Заохоченням може бути навіть прогулянка, спільна гра тощо. Варто більше часу приділяти дітям.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Mozhet love

    люди не вважають те серйозним, коли підготовку треба зробити до свят... Можна подарувати кожній дитині якусь іграшку, яку може вона вже не викорастає, а може і ні. Подарунком може бути фінансова сума, або предмет для нічного сну, як https://optzakupka.com.ua/catalog/domashniy_tekstil/pledy_i_pokryvala/ або щось схоже

  • David Starr

    Все правильно, дитина важлива, але не має бути на першому місці, бо їй же потім буде гірше.
  • Руслан Елизаров

    жжж

keyboard_arrow_up