Партнер рубрики Події

Що потрібно брати з собою у гуртожиток? Поради для новоспечених тернопільських студентів

Що потрібно брати з собою у гуртожиток? Поради для новоспечених тернопільських студентів

Поселення у студентські гуртожитки в Тернополі розпочнеться вже менш, ніж через тиждень. Випускники місцевих університетів та директори студмістечок розповіли, що потрібно мати з собою студентам у гуртожитку, а що приносити заборонено. 

23-річна Ірина закінчила магістратуру одного з вишів цього літа. Дівчина родом з Борщівського району. Тому в студентському гуртожитку у Тернополі прожила шість років.

- Пригадую, як було страшно залишатися в кімнаті перші вечори, - розповідає вона. - Незнайомі дівчата, одна кімната на трьох. Але потім до цього звикла. Порада першокурсникам - не боятися. Життя в гуртожитку - це своєрідний вишкіл. Там вчишся вирішувати все самостійно, без батьків і сторонньої допомоги.

Ірина каже, що є кілька речей, без яких не обійтися у гуртожитку.

Відео дня

- Потрібно мати пластмасовий тазик. У ньому доведеться митися, якщо відключать гарячу воду, що бувало часто,  - радить дівчина. - Також - речі особистої гігієни, тобто таке, чого не можна позичити. А ще - праску і фен. Проте, якщо у вас цих речей немає, у гуртожитку з вами поділяться усім, навіть найновішою парою взуття.

У гуртожитку дають постіль та білизну, проте хто не хоче спати на чужому, варто привезти з собою ще й подушку та ковдру, додає Ірина. А от холодильник доведеться орендувати чи купувати, бо у гуртожитку такої техніки немає.

- Дехто зі студентів розповідав, що навіть вигідніше купити холодильник, ніж всі роки платити за оренду, - каже Ірина. 

Про те, з чого має складатися багаж першокурсника, ми поговорили з директорами студмістечок тернопільських вишів.

- В основному ми забезпечуємо першокурсників усім необхідним для проживання, - коментує директор студмістечка Тернопільського педуніверситету (ТНПУ) Володимир Миськів. - Єдине, ми забороняємо використовувати, - додаткові електронагрівальні прилади - електрочайники, обігрівачі, мікрохвильові пічки. У гуртожитках є пральні машинки.

 

 

Подібні умови і в гуртожитках від Тернопільського державного медичного університету (ТДМУ), повідомив директор студмістечка Юрій Балабан.

- Умови проживання однакові для українських та іноземних студентів. У кімнатах є необхідні меблі, крім холодильника, його студенти самостійно купують, - коментує пан Балабан. - Постільну білизну ми надаємо, кожних 10 днів проводиться її заміна. Згідно з договором на проживання не можна привозити в гуртожиток мікрохвильові пічки, електрочайники. Ми забезпечуємо мешканців гуртожитку звичайними чайниками, бо є газові плити. Також є побутові кімнати, в яких є прасувальні дошки та праски, пральні машинки.

За словами директора студентського містечка Тернопільського економічного університету (ТНЕУ) Івана Плішка, студентам можна привозити власні меблі,  а можна користуватися тими, які там надають.

- Життя в гуртожитку має свої особливості і це треба розуміти, - зазначає пан Плішко. -  Є велика різниця між домашніми умовами і гуртожитком. Кожному студенту, який виявив бажання проживати у гуртожитку, ми надаємо кімнату, ліжко, м’який інвентар (подушку, матрац, ковдру). Також шафку, стіл, стілець. Їхня кількість залежить від розміру кімнати і кількості людей, які там будуть проживати. Є такі студенти, які привозять власну білизну, постіль, навіть шафу. То ми не проти. На жаль, зараз ми не можемо запропонувати холодильників.

Електроприлади привозити у гуртожитки ТНЕУ дозволяють.

- Технічний стан гуртожитків нам це дозволяє. Попередні роки напругу витримували.  - каже Іван Плішко. - Тому привозять електрочайники, мікрохвильові пічки, холодильники. За це ми не беремо окремої плати. Шкода, що у нас немає можливості надавати студентам, крім меблів ще й побутову техніку.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    треба з собою розум і голову туди брати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up