Викладач культурологічних дисциплін Тернопільського техуніверситету Ольга Коневич переконана, що багато людей не знають про традиції і символізм атрибутів Святого вечора.
- 12 страв символізують апостолів або 12 місяців року, - пояснює жінка. - Кутя – найголовніша страва на столі, вона символізує духовне багатство християнського життя. Часто на Святий вечір готують вареники з капустою. Або інші страви з цього овочу. Що ж символізує капуста? А це міцність і єдність навколо єдиної твердої основи – Ісуса Христа. Борщ – символ добра і символ крові убитих у Вифлеємі дітей за наказом Ірода.
Жінка розповіла також про символізм голубців, які часто подають до святкового столу. Голубці - від слова голуб – символізують Божу любов, вони - символ краси. Риба – символ Хреста. Ісус метафорично називав людей, що потребують порятунку, рибами, а майбутніх апостолів, більшість з яких були рибалками, – «ловцями людей». Вареники символізують достаток у сім’ї. Гриби – дві природи Ісуса Христа: земна (ніжка) і божественна (шапочка). Часник – символ очищення від гріхів, його кладуть в чотири кути столу.
- Пиріжки – символ здоров’я і щастя, які людина зможе отримати у постійному спілкуванні із новонародженим Ісусом, - пояснює жінка. - Узвар – вода – символізує життя, яке Бог дає кожній людині. Пампух – це свято, радість, які дарує нам Господь. Пампушки – уособлюють святих на небі, які повірили в Ісуса Христа і отримали вічне життя. Кожна людина покликана до того солодкого повноцінного вічного життя.
Спікер переконана, що якщо у людей матеріальні труднощі, то не варто гнатися за традиціями і намагатися заповнити святковий стіл саме 12 стравами.
- Нехай людина не переймається за матеріальний бік свята, - пояснює жінка. - Треба готуватися до приходу Ісуса Христа у наші душі, а не готуватися прийняти Його за столом. Неважливо, чи буде 12, чи лише 3 страви. Головне, щоб людина була готова впустити Ісуса у свою душу, а не показово накривати на стіл саме 12 страв.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер