Партнер рубрики Події

Що символізують 12 страв на Святвечір

Що символізують 12 страв на Святвечір

Викладач культурологічних дисциплін Тернопільського техуніверситету Ольга Коневич переконана, що багато людей не знають про традиції і символізм атрибутів Святого вечора.

- 12 страв символізують апостолів або 12 місяців року, - пояснює жінка. - Кутя – найголовніша страва на столі, вона символізує духовне багатство християнського життя. Часто на Святий вечір готують вареники з капустою. Або інші страви з цього овочу. Що ж символізує капуста? А це міцність і єдність навколо єдиної твердої основи – Ісуса Христа. Борщ – символ добра і символ крові убитих у Вифлеємі дітей за наказом Ірода.

Жінка розповіла також про символізм голубців, які часто подають до святкового столу. Голубці - від слова голуб – символізують Божу любов, вони - символ краси. Риба – символ Хреста. Ісус метафорично називав людей, що потребують порятунку, рибами, а майбутніх апостолів, більшість з яких були рибалками, – «ловцями людей». Вареники символізують достаток у сім’ї. Гриби – дві природи Ісуса Христа: земна (ніжка) і божественна (шапочка). Часник – символ очищення від гріхів, його кладуть в чотири кути столу.

Відео дня

- Пиріжки – символ здоров’я і щастя, які людина зможе отримати у постійному спілкуванні із новонародженим Ісусом, - пояснює жінка. -  Узвар – вода – символізує життя, яке Бог дає кожній людині. Пампух – це свято, радість, які дарує нам Господь. Пампушки – уособлюють святих на небі, які повірили в Ісуса Христа і отримали вічне життя. Кожна людина покликана до того солодкого повноцінного вічного життя.

Спікер переконана, що якщо у людей матеріальні труднощі, то не варто гнатися за традиціями і намагатися заповнити святковий стіл саме 12 стравами.

- Нехай людина не переймається за матеріальний бік свята, - пояснює жінка. - Треба готуватися до приходу Ісуса Христа у наші душі, а не готуватися прийняти Його за столом. Неважливо, чи буде 12, чи лише 3 страви. Головне, щоб людина була готова впустити Ісуса у свою душу, а не показово накривати на стіл саме 12 страв.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up