Партнер рубрики Події

Що сталось з найстарішим будинком Тернополя: яка його історія? Дивіться ексклюзивні фото!

Що сталось з найстарішим будинком Тернополя: яка його історія? Дивіться ексклюзивні фото!
  • Тернопіль, який ми його знаємо, фактично повністю був відбудований у 1950–х роках, адже під час Другої світової 90% міста було знищено. Відновлювати довелось навіть Став, що вже казати про житлові будинки та історичні пам’ятки. Лише деякі приміщення чудом вціліли після бомбардувань та вуличних боїв.
  • Ми розповімо вам історію найстарішого житлового будинку Тернополя. Де він розташований та що з ним стало? Буде цікаво!
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів про історію нашого міста.

Хоча більша частина міста була зруйнована під час війни та відбудована у 50-х роках минулого століття, деякі споруди все ж вціліли. Серед них – житловий будинок на вулиці Над Ставом. 

Будинок 18–го століття

Найстаріший житловий будинок розташований на вулиці Над Ставом, 3. Неподалік – найстаріша святиня Тернополя – Церква Воздвиження Чесного Хреста. За даними істориків, вона збудована на початку 15–го століття.

Житловий будинок з’явився значно пізніше, ніж церква. Його стіни до наших днів збереглися з 18–го століття. Однак остаточної дати будівництва встановити не вдалося. 

Відео дня

11 років тому журналісти «20 хвилин» вже навідувались до споруди. Вона була в плачевному стані. Там ніхто не жив через аварійність.  

– Будинок, що на вулиці Над Ставом, 3 – найстаріший, – розповідала тернопільська краєзнавиця Любомира Бойцун журналістам «RIA плюс». – Одну частину дому збудували у 18–му столітті. Іншу – у 19–му.

Зі спогадів краєзнавиці, у будинку були глибокі пивниці. Там колись діяло «жилплемоб’єднання». Поряд ще залишилося пару таких старих будинків із 19-го століття.

Але незважаючи на свою історію, цей дім не був в переліку історичних пам’яток міста чи області.

Фактів дуже мало

Тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк каже,  на жаль, про історію цього дому збереглося дуже мало інформації.

– На жаль, про цей будинок є дуже мало інформації. Він знаходився біля Старого ринку. Вулиця тоді носила ім’я В. Поля (називалась вона ще й Трудова, а тепер їй повернено старовинну назву Над Ставом). Він мав би міститися за північною стороною будинків Старого ринку. Це було нічим непримітне приміщення з товстими стінам та глибоким підвалом. На ті часи це був будинок заможних жителів. Місце цікаве не лише близькістю до дуже давньої ринкової площі, але й до епіцентру підземель, – розповідає він журналістам редакції.

Краєзнавець припускає, що номер будинку міг зберегтися ще з часів його зведення. На схемі старого міста ця споруда знаходилась в мжах червоного квадрату:

– Часто нумерація зберігалася, але точно стверджувати, що будинок мав завжди третій номер, важко – каже Тарас Циклиняк. 

Як розповідала директорка тернопільського обласного центру наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська журналістам місцевих ЗМІ, тут раніше знаходився костел. Біля нього на той час були поховання.  

– Згідно з картою Фрідріха фон Міґа, на цьому місці розташовувався костел, який датований 18–м століттям. Біля нього мали бути місця поховання, – каже Марина Ягодинська.

Від будинку залишився шмат стіни

Наприкінці серпня поточного року журналісти знову побували на місці будівлі. Тепер від неї майже нічого не залишилося. Там почали зводити новий будинок, тому старий майже повністю зруйнували. Від нього лишилось лише дві стіни, висотою в один поверх.

Ще є двері, точніше дерев’яний щит, який зачиняв дім. Скло на вікнах розбите. Є лиш старі, зношені решітки.

Фасад будівлі, точніше те, що від нього лишилось, покритий старою штукатуркою, яка розсипається при найменшому дотику. У деяких місцях видно цеглу.

Із внутрішнього боку помітні побілені стіни – кілька шарів штукатурки та фарби. Стіни між кімнатами були товсті. Підлога залита грубим шаром бетону. На руїнах лежать залишки дощок, старі вікна та гори битої цегли, яку ще не вивезли на смітник.

Фасад, який ще залишився, обмальований графіті.

Як розповіли місцеві, зруйнували будинок один-два місяці тому, коли почали зводити новий житловий чотириповерховий будинок. Будівництво, згідно із паспортом житлового об'єкта, мають завершити у 2022-му році. 

Наразі вже викопали котлован та закладають фундамент. 

Як йдеться в сюжеті телеканалу Т1, на місці будівництва знаходили кістки. У коментарі для каналу Марина Ягодинська розповіла, що тут мали проводити археологічні дослідження. Одна забудовник відмовився, йдеться у телесюжеті. 

Тож що могли знайти на території цього будинку, залишається під великим знаком питання для усіх нас. 

Як розповіли місцеві, зруйнували будинок кілька місяці тому, почалось будівництво. Ось, як виглядатиме нове приміщення:

Там вже закладають фундамент нового дому.

Дім був занедбаний

А занедбаним дім був вже не один рік. Ще 11 років тому він був у жахливому стані. Вже тоді місцеві не пригадували, коли звідти виїхали мешканці. Дах почав руйнуватися, вікна та двері були забиті дошками. Штукатурка сипалась.

Як розповів житель прилеглого будинку пан Василь, про історію цього дому тут знають.

– Шкода, що не вдалось зберегти, – каже чоловік. – Але що зробиш, коли він вже розвалювався? Дах обвалився, штукатурка падала, всі вікна і двері були забиті. Тут були решітки, тому там ні безхатьок, ні наркоманів не було. Але всередину накидали сміття, поруч смітники розводили. Я хотів би, щоб той будинок якось відремонтували, можна було б зробити там музей міста. А зараз що вже? Стіна лишилась, та і ту завалять скоро…

Ось як виглядав дім будинок раніше:

Як пригадують місцеві, цей будинок був відомий не лише своєю історією. На початку 90–х років там встановили один з перших в місті електронних замків на дверях. На таке «чудо» збігались дивитися діти, та навіть дорослі. Адже про такі технології в 90–ті годі було й чути.

Під покрівлею будинку була стара ліпнина. Вражала товщина стін – майже метр цегляної кладки. Не дивно, що дім пережив стільки часу та війну.

Однак згодом його перетворила на одну з вбиралень… Шкода, що на історію всім було байдуже… 

Чому не зберегли?

Ми звернулися з інформаційним запитом до міськради щодо цього будинку. Як нам повідомили, до міської ради не надходили звернення від громадян чи активістів з пропозиціями зберегти чи відреставрувати будівлю. 

Будівництво на місці унікальної споруди відбувається законно. Управлінням містобудування, архітектури та кадастру міської ради зареєстровано містобудівні умови та обмеження, затверджені наказом №416 від 21.08.2020р. для проектування об’єкта «Реконструкція індивідуальних житлових будинків під індивідуальний житловий будинок» на вказаних земельних ділянках. Містобудівні умови та обмеження видано на підставі заяви з переліком документів та матеріалів, відповідно до ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», йдеться у відповіді на запит.

А що ви про це думаєте? Чи хотіли б, щоб споруду зберегли?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрей Дмитренко

    Будинкок 1903 року, який вважають найстарішим в Тернополі, розібрали. Залишилась лише одна стіна, і сусіди розповіли, що тут планують звести 3-поверховий дім. Хоч за документами, це реконструкція.
  • Володимир Ком

    Будинки 60-х,теж історія,поки ще в доброму стані,то чому б не вберегти.Зокрема по вул.Збаразькій стоять облуплені фасади і звисає ліпнина
    на зовнішніх карнізах,яка комусь впаде на голову.
  • Гаврило Петровський

    сталось те що тодішніх жителів або виселили (поляків), або розстріляли (євреїв), а не дуже розумні сучасники, які не цінять старої архітектури, так як походять з сіл, вибирають втретє псевдоНАЦІОНАЛІСТІВ-дерибанщиків
  • Читач71

    Розбирати той будинок почали ще в березні, та й безхатьки там були не раз - грати поставили якраз через те, що вони там залазили і взимку палили, щоб зігрітися. А примикаючий будинок Над Ставком 1 горів вже не раз через безхатьків і наркоманів.

keyboard_arrow_up