Щоб без нервів та черг: пояснюємо «на пальцях», як подати заяву на повернення коштів за газ онлайн

Щоб без нервів та черг: пояснюємо «на пальцях», як подати заяву на повернення коштів за газ онлайн
  • До офісу ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз» щодня приходять сотні людей, щоб подати заяви для повернення коштів за надані послуги.
  • Нагадаємо, з травня тернополяни почали отримувати газ не від «Газпостачу», а від «Нафтогазу України». Тож сплачені «Газпостачу» гроші за травень потрібно повернути та сплатити борг новому постачальнику.
  • Ми покроково пояснимо вам те, як подати заявку онлайн. Як створити власний електронний цифровий підпис та підписати з його допомогою документ. Про це читайте у матеріалі.

Чимало тернополян обурені ситуацією, яка склалась навколо зміни постачальника газу. Ті, хто вчасно платили за комуналку, тепер мають витрачати свій час та нерви, щоб повернути гроші.

Читайте також:

Під дощем штурмують «Газпостач»: тернополяни масово йдуть повертати гроші за газ. Який вихід?

Відео дня

Нові платіжки з боргом за травень та червень, вже від «Нафтогазу», почали приходити тернополянам. Кардинальної різниці немає. У «Нафтогаз Україна» вартість природного газу 7,96 грн за метр кубічний. У ДП «Газпостач» вартість була 7,99 грн. Різниця – 3 копійки.

Скільки людей мають повернути гроші

Загалом ДП «Газпостач» обслуговувало понад 120 тис. споживачів газу. Це жителі Тернополя та колишнього Тернопільського району – розповідає директорка підприємства Галина Голоюха.

– Людей, які заплатили за використаний у травні газ, дуже багато, – каже директорка підприємства. – Це понад 50 тис. споживачів. Наразі ми проводимо повернення коштів. Для цього споживач повинен подати заяву. Це можна зробити не лише, прийшовши до офісу. Можна подати заяву онлайн, прикріпивши документи. Ми б хотіли, щоб була можливість, аби сплачені нам кошти перерахувати до «Нафтогазу» по кожному споживачу. Це було б простіше і нашим працівникам, і нашим споживачам. Однак такого рішення у «Нафтогаз України» не прийняли. Там радять новим споживачам звертатися до старого постачальника для повернення коштів.

Щоб подати заявку про повернення коштів потрібні наступні документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код (РНКОПП) власника особового рахунку та/або особи, яка сплачувала за газ від імені або за власника рахунку, або особи, яка є спадкоємцем;
  • оригінали платіжних документів про сплату за природний газ на загальну суму, що відповідає або перевищує суму до повернення (переплати);
  • довідка (з банку) з реквізитами Вашого банківського рахунку для повернення коштів.

Якщо ви плануєте подати заяву онлайн – вам знадобиться електронний цифровий підпис (ЕЦП). З його допомогою потрібно підписати заяву. Без цієї умови подати електронну заяву не вийде.

Саме наявність ЕЦП та підписання документу викликає у багатьох тернополян чимало питань – де взяти цифровий підпис? Що робити, якщо його немає? Як «підписувати» документ?

– Я ще міг би завантажити заяву, заповнити її, відсканувати чи сфотографувати копії документів та відправити на електронну пошту, – каже тернополянин пан Сергій. – Але я не маю цифрового підпису. Де його брати та як ним скористатися – не знаю. Тож, імовірно, буду йти до офісу і писати заяву особисто.

Як отримати ЕЦП

Щоб подати заяву онлайн, в першу чергу варто отримати електронний цифровий підпис. Отримати його може кожен. Зробити це можна за допомогою онлайн-банкінгу. Спершу переходимо та авторизуємося на сайті «Приват24».

На панелі функцій зліва потрібно обрати розділ «Бізнес». Наводимо на цей пункт курсор – з'являється випливаюче вікно з послугами. Обираємо «Електронний цифровий підпис для фіз. особи».

Перевіряємо вказані дані. Система «підтягує» їх автоматично. Тиснемо на кнопку «Дані вірні».

Тепер потрібно вигадати пароль до вашого ключа – мінімум 8 символів (латинські букви та цифри). Після цього тиснемо «Далі».

Наступний крок – підтвердження операції. На ваш телефон відправлять СМС з чотиризначним кодом. Вводимо його.

В результаті ви отримуєте файл. Він автоматично буде завантажений на ваш комп’ютер. Це і є ваш ЕЦП.

Як написати заяву на повернення коштів

Тепер, коли ми маємо електронний цифровий підпис, можна завантажити та заповнити заяву. Її можна завантажити на сайті ДП «Газпостач» за посиланням.

Далі потрібно відредагувати файл та внести потрібні дані на місці пропусків. Це ваші дані – ПІБ, адреса, номер особового рахунку, телефон.

Також потрібно на місці пропусків вказати сплачену суму, яку ви хочете повернути, номер рахунку та прізвище і ім’я абонента.

Вказуємо дату написання заяви. Місце підпису залишаємо порожнім, оскільки це електронна заява.

Також нам потрібно відсканувати або сфотографувати копії документів: паспорт, ІПН, квитанцію про оплату коштів, довідку з реквізитами рахунку, на який буде повернуто кошти.

Як підписати заяву ЕЦП

Тепер заяву потрібно підписати за допомогою ЕЦП. Як розповіла директорка ДП «Газпостач» Галина Голоюха, це можна зробити на сайті Центрального засвідчувального органу

Переходимо за посиланням та обираємо спосіб підписання документу. У нашому випадку це за допомогою «Електронного підпису». 

Завантажуємо файл нашого ЕЦП, вводимо пароль до нього у відповідну форму та після цього тиснемо кнопку «Зчитати».

Перевіряємо дані та тиснемо «Далі».

Обираємо «Так, підписати в форматі ASIC-E».

Завантажуємо заяву, яку потрібно підписати та тиснемо на кнопку «Підписати в форматі ASIC-E».

Очікуємо кілька секунд, поки відбувається накладання електронного цифрового підпису на документ.

Тепер ми можемо завантажити підписаний документ.

Відправляємо заяву

Тепер, коли ми маємо усе необхідне, можна надсилати заяву до ДП «Газпостач» ТОВ «Тернопільміськгаз».

Надсилати документи потрібно на електронну пошту підприємства [email protected].

Завантажуємо заяву, підписану ЕЦП, та копії інших необхідних документів.

Тепер чекаємо на повернення коштів.

Як розповіла директорка ДП «Газпостач», щодня до підприємства надходять сотні електронних заяв. Чимала кількість людей приходить особисто о офісу, тож навантаження на працівників велике. Повертати кошти намагаються якомога швидше. Однак це потребує часу. Ті, хто перші подали заяви в електронному чи у звичайному вигляді – вже отримали повернення.

А ви подали заяву на повернення коштів? Проголосуйте та напишіть у коментарях!

Опитування

Яким способом ви подали або плануєте подати заяву на повернення коштів?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (87)
  • Vovan 1 Vovan1

    Комусь вже повернули кошти ті

    хто офорляв онлайн,і скільки часу чекали?
  • Вадим Дейнека

    На яку пошту кидати скановані документи і заяву?
  • Андрійко М

    Шахрайство
  • Андрійко М

    Чому бюджетним установам перекидають на Нафтогаз автоматично, ще й з письмовим попередженням "якщо від вас не буде зачви, то згідно иакого-то пункту договору будемо змушені перевестм невикористані гроші..."  а громадяни мусять чогось чекати і проявляти непотпібну ініціативу? Звичайне

keyboard_arrow_up