Щонеділі видають безкоштовні обіди потребуючим: як працюють волонтери проєкту «Жовтий фартух»
- На вулицю Медову кожної неділі приходять десятки людей. Вони збираються біля жовтого фургону, де волонтери роздають безкоштовні обіди людям, які потрапили у скрутне становище.
- Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з волонтерами проєкту «Жовтий фартух». Чому вирішили допомагати іншим та хто може отримати гарячу їжу? Про це у матеріалі!
Зранку кожної неділі біля музею Національно визвольної боротьби, що на вулиці Медовій, можна побачити понад сотню людей. Всі вони приходять щоб отримати гарячу їжу, яку роздають волонтери проєкту «Жовтий фартух».
Журналісти «20 хвилин» побачили, як відбувається підготовка та видача гарячої їжі потребуючим.
Волонтери розповідають, цьому проєкту у липні було 4 роки. За цей час вони організували понад 200 видач. Загалом роздали понад 30 тисяч гарячих обідів людям, які потрапили у скрутне становище.
Як видають їжу потребуючим
Видача починається кожної неділі о 10:00. Не працюють волонтери лише на великі свята – Різдво та Великдень. Для Юрія підготовка починається у суботу. Він доставляє продукти до дому волонтерів, які готують їжу. У неділю зранку він везе готові страви до місця видачі.
– Приготування обідів відбувається на звичайній кухні вдома у волонтерів, – розповідає Юрій Данилець. – Я займаюся перевезенням продуктів та готової їжі. Нам допомагають з продуктами місцеві підприємці та небайдужі люди. Тому меню зазвичай складають відповідно до того, що ми маємо. Зазвичай, кожної неділі до нас приходять 150-170 людей. Кожному видаємо порцію. Часто підприємці забезпечують нас різними смаколиками, які ми також роздаємо. Наприклад, нам передали морозиво, тож будемо роздавати його.
Загалом у проєкті беруть участь приблизно 100 волонтерів. Вони чергують між собою, тому кожної неділі можуть бути різні люди. Вони завчасно визначають, хто зможе прийти на видачу та ділять між собою обов’язки.
Тернополянка Інна Драюк віддалено працює в голандській ІТ-компанії. Вона вирішила допомагати потребуючим. Дівчина каже – це приносить їй задоволення.
– Я долучилась до «Жовтого фартуха» три роки тому, – пригадує вона. – Кожен з нас може виконувати різні функції – ми формуємо порції, насипаємо їх, пакуємо та видаємо людям. Зазвичай нас тут до 10 людей, які розподіляють між собою обов’язки. Є багато потребуючих людей, яким потрібна така допомога. Для них це не лише можливість поїсти. Це можливість соціалізуватися, адже люди приходять, спілкуються між собою, товаришують, розповідають про свої проблеми. Також вони розуміють, що про них не забули і не залишили самих.
Всередині жовтого автомобіля «кипить робота». Це своєрідний хаб, де готують до видачі порції їжі. Спершу туди заносять величезні каструлі з гарячою їжею, хліб, прибори та все необхідне. Кожен має свій обов’язок.
Світлана – мама п’ятьох дітей. Але вона намагається знаходити час, щоб займатися волонтерством.
– Я наразі в декретній відпустці. Коли три роки тому прийшла сюди і побачила, скільки людей потребують допомоги та підтримки, – вирішила долучитись до проєкту. Тепер я стараюсь часто приходити та робити цей світ кращий, – розповідає волонтерка.
Жінка каже, готують їжу до видачі 7-8 людей. Кожен робить якусь свою функцію.
– Хтось наливає борщ, хтось закриває кришечку, насипає кашу, кладе салат, збирає лотки в пакетик, кладе хліб та прибори. Тому в нас такий конвеєр, щоб ми могли максимально швидко роздати людям гарячі обіди, – каже Світлана.
Тернополянка Ольга працює бухгалтером. Коли дізналася, що з’явився такий проєкт – вирішила стати його частинкою. ЦИм вона займається вже чотири роки. Вона знайшла багато нових друзів та однодумців серед волнетрів проєкту.
– Цього разу видаємо борщ, кашу з сосискою, салат з овочів, хліб та морозиво, – каже Ольга. – Щонеділі волонтери стараються готувати різні страви, щоб вони були ситні та смачні. Також меню залежить від того, які продукти нам передали меценати. На свята намагаємось додавати щось цікаве. Наприклад, до Великодня роздавали також пасочки, яйця, ковбаски. Іноді є солодощі – печиво, цукерки.
Щотижня приходять по допомогу
У черзі за обідом стоять десятки людей різного віку. У кожного є власна історія. Багато спілкуються між собою та діляться своїми життєвими історіями. Більшість – приходять по допомогу кожного тижня.
– Я переселенка з чоловіком. В Тернополі дізналися, що є такий проект, тому щонеділі приходимо, щоб отримати таку допомогу. Годують дуже смачно, волонтери – великі молодці. Вони завжди підтримають, допоможуть, скажуть добре слово. Це дуже важливо. Ми спілкуємося з іншими людьми, вже з багатьма познайомилися та подружилися, – каже пані Ольга.
Пану Ігорю 66 років. Він живе сам. Кожної неділі приходить щоб отримати безкоштовний обід та поспілкуватися з іншими. Він дякує волонтерам за їх підтримку та допомогу.
– Годують нас дуже смачно, я вдячний за таку підтримку. Живу сам, пенсія маленька, тому радий, що допомагають їжею. Волонтери дуже добрі, завжди підтримають, скажуть добре слово, – каже чоловік.
Волонтери розповідають – багатьох людей вже знають по іменах. Люди часто хочуть, щоб їх вислухали та приділили трохи уваги.
– До нас приходять різні люди. Зазвичай нам вдячні та дякують, але є і такі, хто чимось не задоволений. Хтось хоче взяти не одну, а дві-три порції і ображається, що один обід в одні руки. Ми звикли до такого, адже у кожного, хто потребує підтримку, свій характер, – каже Юрій Данилець. – Дехто просить додатковий обід хворій близькій людині, яка не може прийти сама. Ми не відмовляємо, але пропонуємо стати в чергу другий раз, щоб всім вистачило їжі.
Отримати безкоштовний обід може будь-хто, якщо потрапив у скрутне становище.
Як підтримати проєкт
Волонтери кажуть – долучитися до проєкту може кожен. Будуть раді будь-якій допомозі з продуктами харчування. Необхідно все – крупи, овочі, м’ясо, консерви, тощо. Охочі можуть донатити для того, щоб волонтери мали змогу купувати все необхідне для приготування обідів. Також долучитися можуть підприємці.
Про актуальні потреби можна дізнаватися на офіційній сторінці проєкту «Жовтий фартух» у фейсбуці.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Свєта Таванець