Сезонне запрошення для роботи у Польщі: кому підходить і які плюси та мінуси

Сезонне запрошення для роботи у Польщі: кому підходить і які плюси та мінуси
  • Головна перевага сезонної візи – після піврічного перебування на роботі у Польщі не потрібно чекати 6 місяців вдома, аби знову поїхати на роботу за кордон. Оформити всі документи можуть за два тижні.
  • Чи буде у вас піврічне запрошення на роботу, чи сезонне, на 9 місяців, – воно у ціні не різниться і обійдеться приблизно у 70 злотих.
  • Як не стати жертвою шахраїв, обираючи роботу за кордоном, і на що потрібно звернути увагу, радить менеджер з персоналу Асоціації роботодавців.
  • Поясніть мені – чи є різниця між сезонним запрошенням для роботи в Польщі і звичайним, - зателефонувала на гарячу лінію «20 хвилин» Марія Гермак. – Не так давно з роботи скоротили, а жити за щось треба. Тому для мене вихід – поїхати у Польщу. Кажуть, зараз краще робити сезонне запрошення. Але ніхто толком пояснити не може – що насправді краще і чим різняться ці запрошення.

Ми порадили тернополянці звернутись до кадрової агенції, яка займається підбором персоналу для роботи за кордоном. Однак, жінка пояснила: там готові надати інформацію лише після того, як оформиш з ними договір. Він платний. А з грошима сутужно, бо не працює.

Намагаючись допомогти нашій читачці, ми звернулись до Асоціації роботодавців. Та з’ясували плюси і мінуси поїздки на роботу до Польщі на 3, 6, 9 місяців і рік. Яка різниця між запрошеннями і що краще обрати.

  • Для всіх, хто планує їхати на заробітки, передусім, варто подбати про закордонний паспорт – краще виготовити біометричний, але і «старого» взірця теж підійде, просто потрібна буде віза, - пояснила менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар.

Відео дня

Хочете їхати по біометриці, не відкриваючи візи – ви зможете перебувати на території Польщі лише 90 днів. Потім – не менше 90 днів в Україні. Якщо у ваших планах є піврічна робота – потрібна робоча віза на цей строк на основі запрошення від роботодавця. На рік - воєвода – також робоча віза+запрошення від роботодавця на 360 днів.

  • Нещодавно з’явився новий вид запрошення – сезонне, його видають строком на 9 місяців, - пояснила Світлана Повар. – Ініціатором такого стали польські роботодавці, зацікавлені в робочій силі з України.

Що таке сезонне запрошення і його переваги

Сезонне запрошення в Польщу ZASWIADCZENIE - це документ, за яким можна відкрити візу терміном на 9 місяців. Його надає потенційний роботодавець. Таке підійде тим, хто збирається працювати у сільськогосподарській галузі, на полі, по догляду за тваринами. Заводи і фабрики такого не надають.
- Якщо у Вас за останні пів року вже була піврічна віза, на підставі освядченія, Вам необхідно очікувати пів року на Україні, - пояснила Світлана Повар. – Аби скоротити час перебування вдома і знову невдовзі їхати на роботу – сезонне запрошення стане в нагоді. Днів через 15 ви знову поїдете на роботу. Якщо у вас запрошення на пів року – після піврічної роботи ще 6 місяців доведеться таки сидіти вдома. Сезонне запрошення виготовляють швидко.

Якщо їхати в Польщу треба вже і негайно, не перечікуючи пів року вдома, у вас є три варіанти:

- їхати по безвізу на 90 днів як турист;
- відкрити візу на підставі запрошення від воєводи;
- або відкрити візу по запрошенню на сезонні роботи.

Аби вас не ошукали: шукаємо роботу правильно

- Врахуйте, що термін оформлення воєводського запрошення - близько 2 місяців, що не всіх влаштовує, - каже Світлана Повар. - Запрошення на сезонні роботи оформляється швидко, в середньому 2-3 тижні.
Після того,  як ви офіційно працювали по безвізу 90 днів, повторно піврічне запрошення (освядченіє) вам не видадуть на пів року, а всього на 90 днів, каже менеджер з персоналу.

Як не стати жертвою шахраїв, обираючи роботу за кордоном і на що потрібно звернути увагу, радить Світла Повар.

  • Варто спочатку зайнятись пошуком роботодавця у країні, куди ви збираєтесь їхати працювати, - каже Світлана Повар. - Можна звернутись безпосередньо до нього і поставити всі питання, які вас турбують. Поцікавитись умовами праці, соцпакетом, зарплатнею, умовами проживання, харчування. А можна звернутись до посередника, якому ви оплатите послуги і він все зробить за вас.

Погоджуйтесь тільки на легальну роботу

Як надумали звертатись до агентів з підбору персоналу, передусім, поцікавтесь наявністю у них ліцензії та офіційних документів і дозволів на подібний вид діяльності. Не зайвим буде поцікавитись, скільки років він працює на ринку праці та за відгуками перевірити його репутацію.

  • Зараз в інтернеті інформації та можливості пошуку відгуків дуже багато, каже менеджер Асоціації роботодавців. Роботу за кордоном можна знайти і на сайтах, але все потрібно ретельно перевірити, - радить Світлана Повар. - Чи ця вакансія дійсна - через Міністерство праці. Це публічна інформація.

Якщо ви звертаєтесь до посередника, варто погоджуватись на зустріч лише на його робочому місці. Там мають бути всі документи, що підтверджують дозвіл на діяльність. Вас на зустріч запрошують в бар – варто ставити під сумнів.

  • Переконайтесь, що запропонована вам робота є легальною, - радить Світлана Повар. – Ставте під сумнів та перевіряйте ретельніше, якщо і умови, і заробітки, і сама вакансія змальовані надто позитивно. Ідеалу не буває.

Проблеми можуть бути з самого початку. І найголовніше – незнання мови. Тому перед поїздкою варто піти на курси чи бодай подивитись відеоуроки в інтернеті, аби хоча б розуміти, про що вам говорять.  

Погоджуйтесь тільки на легальну роботу – лише тоді ви будете убезпечені від неприємностей та  матимете страховку і соцпакет, радить менеджер з персоналу.  

Що потрібно мати для легальної роботи за кордоном:

Дійсний закордонний паспорт

Відповідну візу (робочу)

Трудову угоду (контракт із закордонним роботодавцем)

Дозвіл на роботу, який зазвичай видається органом працевлаштування країни, де працюватиме людина.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор

    "Вам необхідно очікувати пів року НА Україні, - пояснила Світлана Поварl"

    Грамотії (facepalm)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up