Партнер рубрики Події

Шашлики смажить на сонячній печі

Шашлики смажить на сонячній печі
Сонячна піч дуже зручна для використання на дачі та під час подорожей. Її легко транспортувати та розміщувати у будь-якому місці. Єдиним її недоліком є те, що важко дістати основну деталь для створення такої печі

– На сонячній печі я готую каву і навіть шашличок, – розповідає тернополянин Леонід Миськів. – Цю піч планую взяти з собою у найближчу туристичну подорож.
Піч, яка працює на сонячній енергії, тернополянин сконструював зовсім недавно. Каже, що ідею побачив в Інтернеті на сторінці одного винахідника. Тож вирішив цей задум втілити у дійсність.
– Ця піч працює на основі призми Френеля, – пояснює Леонід Миськів. – Якщо коротко, то прицип роботи такий: призма фокусує сонячні промені в одній точці і дає високу температуру.

Сонячна піч складається з двох основних елементів – призми Френеля та звичайного дека від духовки. До сонця розміщують призму, збоку біля неї – деко. Призма фокусує промені і спрямовує їх на металеве деко.
Сонячна піч зручна для транспортування. Призма Френеля має метр завдовжки і півметра завширшки.
– З такими параметрами її можна покласти у будь-який легковий автомобіль – каже пан Леонід. – Окрім того, призма тонка і дуже легка, що теж є її плюсом. Якби була лінза на основі скла, тоді вона була б значно важчою, а отже, менш зручною для транспортування.
За словами Леоніда Миськіва, єдиним недоліком сонячної печі є те, що її дуже важко дістати.

– Це дуже рідкісна річ, яку придбати не так просто, – каже пан Леонід. – Її не продають у магазинах. Я знайшов цю призму через Інтернет. Познайомився з одним чоловіком із Дніпропетровська і через посередників домовився про купівлю. Вартість призми - від 200 гривень. Усе залежить від того, де вам вдасться її дістати. Найпростіший варіант – це знайти старий проекційний телевізор. Ці телевізори зараз уже ніде не використовують, але з них можна зняти призму Френеля.

Як зазначає співрозмовник, спочатку він планував використовувати сонячну піч для підігріву їжі. Однак у ході експерименту з’ясувалося, що її можна використовувати не тільки для підігріву, а й приготування страв. Більше того, на сонячній печі можна навіть підсмажити шашлик. У майбутньому Леонід планує використовувати піч ще й для кип’ятіння великих об’ємів води.
За словами пана Леоніда, піч, яка працює на сонячній енергії, дужа зручна для використання у мандрах і на дачі.

– Її переваги очевидні, – каже тернополянин. – Наприклад, на пікніку не треба збирати дрова, щоб розпалити вогнище. Улітку, коли спека, біля лісу є загроза, що через відкритий вогонь може початися пожежа. Із сонячною піччю таких проблем немає. Ну і, звісно ж, не треба забувати, що сонячне тепло - безкоштовне. Наприклад, на дачі можна використовувати сонячну піч й економити газ або взагалі від нього відмовитися.
Сонячна піч – це не перший приклад використання альтернативних джерел енергії у його побуті, каже Леонід Миськів. Кілька років тому він придбав сонячну панель і встановив її на даху свого кемпера. Завдяки цій сонячній панелі під час мандрівок чоловік повністю забезпечує електроенергією свій «будинок на колесах» – вдень мандрує, а увечері дивиться телевізор або сидить в Інтернеті за ноутбуком.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Кицей Андрій

    Льоня, ти молодець, але я за традицію - шашлик має смажитись на дровах і пахнути димком, а от іншу їжу можна готувати і на такій печі. Однак, Тернопіль не найкраще місто для цього - мало сонячних днів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up