Партнер рубрики Події

Шевченківська премія 2024: оголошено переможців

Шевченківська премія 2024: оголошено переможців

9 березня оголосили переможців Національної премії України імені Тараса Шевченка за 2024 рік. Цьогоріч нагороду здобули 7 мистецьких робіт у 5-ти номінаціях.

Переможців оголосили у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Візуальне мистецтво» та «Театральне мистецтво».

Про це йдеться в Указі Президента України.

Лауреати Шевченківської премії 2024:

Відео дня
  • Література — Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка» та Ярина Чорногуз за книгу поезії «[dasein: оборона присутності]»

За словами Ярини Чорногуз, її книга написана «на видиху після виконанних завдань». Вона розповідає про істини, які відкриває людині війна: про щоденні втрати, про любов, про живих і мертвих.

Водночас книга поезій «Закладка» Дмитра Лазуткіна складається з віршів, написаних до повномасштабного вторгнення. Автор визначає збірку, робота над якою тривала близько 3-х років, як поетичний репортаж.

  • Публіцистика, журналістика — Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко за журналістські матеріали про облогу Маріуполя, зокрема фільм «20 днів у Маріуполі»

«20 днів у Маріуполі» — режисерський дебют воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Разом із фотографом Євгеном Малолєткою та продюсером Василиною Степаненко вони поїхали до Маріуполя у відрядження, де застали повномасштабне вторгнення. Протягом 20-ти днів медійники фіксували бомбардування житлових будинків та пологового, роботу лікарів, масові поховання, загибель дітей. Ця стрічка стала найкасовішим українським документальним фільмом в історії. Мстислав Чернов отримав Премію Гільдії режисерів США, Євген Малолєтка став «фотографом року» за версією журналу «The Guardian». «20 днів у Маріуполі» отримав Пулітцерівську премію та номінований на оскар одразу у двох категоріях.

  • Музичне мистецтво — Джамала за альбом Qirim та композиторка Кармелла Цепколенко

Платівка Qirim відновлює пам’ять цілого народу через мелодії, сюжети пісень та голоси, що лунають із 15-ти раніше невідомих чи забутих старовинних композицій з різних регіонів Криму. Зараз «Qirim» у ТОП-20 найкращих альбомів у світовому музичному чарті Європи, і кримськотатарська музика нині лунає на радіо 15-ти країн світу.

Твори заслуженої діячки мистецтв України Кармелли Цепколенко звучать по всьому світові. Кантата «Чи даєш історію» написана у березні 2022 року під час ворожих обстрілів. Симфонія №5 нагадує стан заціпеніння – першої реакції українців, які на світанку дізналися про початок великої війни. Композиторка передає внутрішню драму, яку переживає кожен українець під час війни, і доводить, що музика — це теж зброя.

  • Театральне мистецтво — Іван Уривський, Тетяна Овсійчук, Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма»

Прем’єра постановки за повістю Григорія Квітки-Основ’яненка відбулася 28 квітня 2023 року. Вона стала дебютною роботою режисера у жанрі бурлескної комедії. Виставу зіграли понад 30 разів у Києві, Чернівцях, Рівному, Львові та Кишиневі. А за два благодійні покази у столиці вона зібрала понад 4 мільйони гривень.

  • Візуальні мистецтва — Андрій Єрмоленко за серію робіт Ukrainian resistance / «Український опір».

Ілюстрації автора стали обличчям українців у світі. Саме з ними українці виходили на вулиці інших держав та нагадували, що Україна щоденно чинить опір окупантам і потребує підтримки. Одна з перших і найвідоміших робіт — «Ісус на барикадах». Водночас з «Леопардом» українці виходили на мітинг у Німеччині, щоб просити однойменну військову техніку. Акція з ілюстрацією «Світло переможе темряву» пройшла у 30-ти країнах світу. Інші роботи представлені на виставках за кордоном, зокрема, у Канаді.

Як йдеться в Указі Президента, розмір Національної премії України імені Тараса Шевченка на 2024 рік установили в 429 тисяч гривень кожну.

Нагадаємо, Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2024 року ще 6 лютого. Тоді ж стало відомо, що цьогоріч Шевченківську премію не вручатимуть у категоріях «Кіно» і «Літературо- та мистецтвознавство».

Довідка
Шевченківська премія — найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня. Нагороду присуджує Президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Читайте також:

Вінничанка Катерина Калитко здобула Шевченківську премію

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Богдан Ярома

    429 тис і 28 копійок.... Невже не можна було закруглити до 450?....

keyboard_arrow_up