“Люди не думають про завтра”: тернополяни розповіли, як голосували українці за кордоном

“Люди не думають про завтра”: тернополяни розповіли, як голосували українці за кордоном

Разом із мільйонами українців голосували й наші співвітчизники, які вже роками живуть за кордоном. Серед них — жителі Тернопільщини, які пішли на дільниці, аби обрати майбутнє України.

Більшість із тих, з ким вдалося зв'язатися журналістці “20 хвилин”, кажуть, що шоковані результатом. Вони не розуміють, чому українці прийняли саме таке рішення. Дехто має протилежну думку, адже, за їх логікою, українці втомилися від професійних політиків.

Не таким повинен бути Президент”

Лідія Муруган понад 10 років живе в екзотичній Малайзії. Зі своїм чоловіком Мугунтан познайомилася в Тернополі. Попри те, що пара живе далеко за межами нашої країни, вона підтримує все українське.

Відео дня

Лідія навіть за кордоном не забуває про українські традиції, цінності та культуру. Та й чоловік активно її в цьому підтримує.

Вибори Президента України — це дуже відповідальний крок для усіх українців, у тому числі й тих, хто наразі проживає в інших країнах, впевнена співрозмовниця.

- Багато хто у Малайзії не на завжди, вони все одно повернуться додому. Адже там — їхні сімї, тому, звісно, вони вболівають за долю України. У Малайзії проголосували 84 % із числа українців, які проживають в цій країні. Долучалися дуже активно. Декотрі навіть прилетіли із Філіппін, Індонезії, аби віддати свій голос, - говорить вона. - За підрахунками, на першому місці тут — Порошенко, далі йде Зеленський з великим відривом. Сказати, що ми шоковані ситуацією в Україні, то нічого не сказати. Шкода, що наші люди не думають про завтра. Не такий повинен бути Президент... Думаю, другий тур буде більш агресивним та гарячим.

За кордоном працювали без порушень

Загалом голосування у Малайзії відбулося спокійно, без порушень, каже Лідія. За її словами, кількість виборців невелика, дільниці працювали спокійно, без будь-яких негативних ситуацій.

- Усе в нас добре минуло, працювала супер-команда. Дуже налагоджено, жодних порушень. Бюлетені із печаткою передавали дипломатичним кур'єрам, - пояснює Лідія.

Явка виборців на другий тур, сподівається жінка, буде не меншою, ніж цього разу.

Не менш шоковані вибором більшості і тернополяни, які живуть у Японії. Їх там небагато, але як розповідає наша землячка Валентина Хірокава, вони — дуже проукраїнські.

- У 2004-2005-му роках голосували за Ющенка, у 2010-му — теж за Ющенка, коли в другий тур вийшли Тимошенко та Янукович — за Тимошенко, у 2014-му — за Порошенко. Так і зараз. Усі, хто лідирував у нашому голосуванні, зазвичай з великим відривом перемагав опонентів. Тому ці результати є для нас прогнозованими. Але ми — то є крапля в морі. Нас тут мало. Усього в Токіо в консульстві зареєстрований 461 українець (і ще незареєстрованих — близько 1000 по всій країні). На вибори прийшла приблизно половина, - розповідає пані Валентина.

Піддаються впливу популізму”

Голосування минуло спокійно, ніякого ажіотажу.

- На дільницях у Японії практично все так само. Приходили з українським паспортом. Ті, хто були в списках, проголосували. Приходили і незареєстровані. Але їх не допустили до голосування. На дільницях працювали і японські спостерігачі, - продовжує вона.

Результатами вибору українців у Японії здивовані.

- Шкода, що наші земляки так легко піддаються популізму, - каже вона. - Дуже болісно переживаємо всі процеси, які відбуваються в Україні. У мого чоловіка — скоро депутатські вибори, нещодавно у Японії переобрали імператора, але тут усе проходить спокійно та передбачувано.

Що буде у другому турі, - важко спрогнозувати, але пані Валентина обов'язково піде на вибори.

Українці в Канаді теж скептично сприйняли результати виборів.

- Усі шоковані, і я в тому числі. До другого туру нічого загадувати не хочу, але бачу, що ситуація неоднозначна, - говорить землячка Наталія Гаєвська.

Через хворобу жінка не змогла піти на вибори, але, каже, скористається своїм виборчим правом під час другого туру.

А от у Франції ситуацію в Україні не вважають критичною.

Олеся Хуторна розповідає, що багато молодих українців там задоволені результатами голосування.

Старі політики себе вже показали — годі”

- Ми всім серцем — за нове обличчя. Старі політики себе вже показали — годі. Тільки глянути, до чого вони довели країну, — жах, - емоційно говорить дівчина. - Друзі розділяють мою думку.

Про вибори в Україні активно говорять і на французьких каналах, продовжує вона.

- Показують, що Зеленський набагато випереджає своїх конкурентів. Розказують, що він — актор і йде в президенти, - каже Олеся. - Хоча на виборчій дільниці у Парижі найбільше голосів здобув Петро Порошенко. У нього — 46,55%, а в Зеленського — 16,62%. Вірю, що українці самі знають, який вибір мають зробити. І ніхто не нав'язуватиме їм своєї думки.

Українці у Штатах розділилися на багато таборів. Але мають і спільну позицію — Президентом має бути чесний, справедливий та наполегливий.

Один — комік, другий — заробляє на крові”

Взяти участь у голосуванні тернополянка Оксана Куца не змогла через сімейні обставини. З маленькою дитиною на руках їй до дільниці потрібно було б добиратися три години, і це лише в один бік. Але її рідні ходили на вибори.

- Мій дядько їздив у дощ на дільницю, коли дізнався, хто лідирує, розчарувався. Фактично українців позбавили права вибору — один — комік, жартівник, некомпетентний у політиці, другий — роками заробляє на крові солдат. Шкода мені Україну..., - говорить Оксана.

За словами жінки, добре було б, аби в бюлетені був пункт - “проти всіх”. 50% таких позначок — і все, хай шукають іншого кандидата, наголошує вона.

Оксана Куца була активною учасницею революційних подій на Майдані. Нині вона розчарована.

- При владі як були, так і є — брехуни. Люди в усьому зневірилися, саме тому, думаю, такий результат народного волевиявлення. Вони не голосували за Зеленського, вони протестують проти чинних мільйонерів та мільярдерів, які обкрадають нас на кожному кроці, - наголошує вона.

Росіяни тичуть носа в українські справи”

Жінка обурена тим, що українці в Америці більше говорять, ніж роблять. Пішли до церкви зранку, а потім не їхали голосувати.

- Я питала їх: “Чому не йдете на вибори?” Хтось боїться, що його депортують додому, хоча в Штатах дозволене подвійне громадянство. Деякі не знають, за кого голосувати. Інші просто не йдуть... - говорить вона. - Найбільше обурює те, що ті, хто живуть в Америці уже років 20, роздають поради, кому за кого голосувати. Хоча навіть близько не знають про реальну ситуацію в країні.

Фейкові націоналісти є всюди, каже Оксана. І переконати їх у чомусь нереально. Є ще категорія зарубіжних експертів з Білорусі, Росії, Казахстану, які диктують, що нам робити.

- Росіяни — невиправні. Вони навіть в Америці не можуть жити спокійно, вічно сунуть носа в українські справи, обговорюють і вибори, і інші події, - додає співрозмовниця. - Щоправда, вони часом ще й жартують. Наприклад, у мене на роботі росіянка зауважила до білоруски: “Вони хоч мають, із кого вибирати. У них є інтрига. А в нас уже давно все вирішили”. Це точно. Тут ми на голову вище від них!

Сама організація виборів у США набагато краща, ніж в Україні. Ніяких проблем зі списками, даними і так далі.

- Я особисто перевіряла себе в списках — є, хоча нічого нікуди не повідомляла. До порівняння — моя подружка з Білої уже три роки зареєстрована там, запрошення їй не принесли, у списках нема, коли пішла з'ясовувати, виявилось, що вона в списку “мертвих душ”. Отакої! Україна — це ми всі! Вірю, що Бог нас врятує!


За кого голосували українці у світі:

ЦВК оприлюднила результати голосування українців у 14 країнах на виборах 2019.

Так, проголосували1 562 виборців, а у списках зазначено – 8 913.

Найбільше підтримали Порошенка, Зеленського і Гриценка.

Зокрема, в Австралії віддали свій голос 125 виборців із 1 737 зареєстрованих. За Петра Порошенка проголосували 69 виборців, Анатолія Гриценка – 19, а Володимира Зеленського – 4.

У В’єтнамі була вражаюча явка – 189 із 192. Порошенка підтримали 26 виборців, Зеленського – 17, а Гриценка – 10.

У Вірменії проголосували 148 із 399 виборців. За Зеленського – 56 виборців, Порошенка – 3, а за Юрія Бойка – 20.

У Індії зареєстровано 154 українці, а голосувати прийшли 58 осіб, з яких 30 голосів взяв Порошенко, 14 – Зеленський. І по 4 — Ігор Смешко з Гриценком.

В Ірані голосували 48 осіб. І 18 голосів віддали Порошенку, 13 – Зеленському, а 7 – Тимошенко.

У Казахстані зареєстровані 4 227 виборців, проте на дільницю змогли прибути лише 149 виборців, з них 66 проголосували за Порошенка, 40 – за Зеленського, а за Смешка – 13.

У Киргизстані з 133 проголосували 43 особи. 19 голосів у Зеленського, 14 – Порошенка, а 4 – Смешка.

Китай мав 311 зареєстрованих осіб, з який голосували 209. 88 голосів віддали за Порошенка, 69 – за Зеленського і 16 за Тимошенко.

У Південній Кореї у списках були 221 виборець, голосували 104, з яких 40 голосів віддали Порошенку, 29 – Зеленському, а 12 – за Гриценка.

У Малайзії прийшли голосувати 106 виборців зі 132. Там 52 голоси віддали Порошенку, 24 – Зеленському і 12 — Гриценку.

Сінгапур у списках мав 259 виборців. Прийшли голосувати – 163. 73 голоси віддали Порошенку, 47 – Зеленському і 14 – Гриценку.

У Таїланді зареєстрована 191 особа. За Порошенка віддали голос 56 виборців, Зеленського – 20, Гриценка і Смешка – по 6.

Туркменистан мав 207 виборців, проголосували 77 осіб. 36 голосів отримав Зеленський, 20 – Порошенко, а Бойко – 12.

У Японіїз 461 особи проголосували лише 164, де 69 голосів віддали Порошенку, 28 – Зеленському, а Гриценку – 25.


А ви вважаєте результати виборів справедливими?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Наталія

    Українці за кордону вносять не малий внесок до економіки України, тому і мають право на свій голос. І те що ви живете в Україні не означає що ви робите більше чим заробітчани .
  • хо

    завжди подобаться такі люди самі живуть закордоном а радять як нам краще повертайтесь сюди якшо все чудово
  • Vera Voron

    ВЫ покинули Украину и не вернулись когда к власти пришел Порошенко.Вы не имеете права голосовать  не проживая в Украине . Нищета, унижение,бедность воровство гаранта конституции,геноцид своего народа  -вот что принес своим правлением ПОРОШЕНКО .Украина достойна большего и лучшего президента,а вы покинувшие Родину не имеете права решать судьбу Украины.
  • Сергей Руденко

    Возвращайтесь господа, чего вас из процветающей под управлением г.Порошенко Украины понесло за рубеж)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up