Партнер рубрики Події

Схопив за сорочку, а на шиї садна: батько каже, що водій шкільного автобуса побив його сина. Як усе було?

Схопив за сорочку, а на шиї садна: батько каже, що водій шкільного автобуса побив його сина. Як усе було?
  • Заступився за молодшого брата та отримав тілесні ушкодження від водія шкільного автобуса 15-річний Степан К з села Баворів Великогаївської ОТГ, який їхав після навчання додому.
  • Сам водій переконує: не міг зреагувати по-іншому, бо хлопець грубо висловлювався. Тож як усе було: розбирались в ситуації наші журналісти.
  • Що кажуть директор школи та правоохоронці — читайте у матеріалі. 

— Водій шкільного автобуса в селі Баворів напав на дитину, — таке звернення від мешканця Великогаївської ОТГ отримала журналістка "20 хвилин". Телефонував батько потерпілого. 

Ситуація трапилась 13 жовтня. За словами чоловіка, водій подумав, що його молодший син вибігав зі школи на дорогу, вийшов з автобуса та почав кричати на дитину. А старший син Степан заступився за брата.

— Автобус під'їжджав до подвір'я. Молодший син біг до нього, зупинився в хвіртці. Той під'їжджає, вибігає до дитини зі словами: «Чого ти бігаєш, ти можеш потрапити під автобус». Інші діти, які в той час чекали автобуса кажуть, що дитина на дорогу таки не вибігала, — розповідає про події зі слів дітей їх батько. — Степан не міг промовчати на зауваження до брата. Водій у відповідь схопив мого старшого сина за шию, душив його. На тілі є сліди. Далі син чи то висмикнувся, чи як, він ще і в груди вдарив. Можете уявити удар старшої людини дитині, — говорить пан Любомир.

Відео дня

Синці на шиї та забій грудної клітки

Батько каже , що діти прийшли додому в сльозах, а старший син показав сліди від рук на шиї. Тому батьки викликали поліцію та швидку. 

— У нас четверо дітей, троє із них вчаться у цій школі. Коли повернулись додому — дружина була на городі. Дочка прибігла до неї і сказала: «Ходи, бо нас побив водій». Дружина прийшла, діти були в сльозах, — каже чоловік. — Далі дружина подзвонила до директора. Той сказав, що водій просто був на нервах. 

У той же день батьки хлопця викликали швидку, Степана доправили в обласну дитячу лікарню. Медики діагностували забій грудної клітки та садна м'яких тканин шиї.

— Директор школи став на бік водія, хоча усе було в нього на очах. Директор був в автобусі, але не міг вийти, бо водій, коли виходив робити зауваження молодшому, зачинив двері. Він згодом сказав нам, що чоловік був на нервах, і це лише конфлікт, який ми маємо владнати самі, — продовжує чоловік. — Але ХХІ століття на дворі, щоб так кидатись на дитину? А якби він задушив його? На шиї сонна артерія, це все могло закінчитись гірше. 

Сам водій після інциденту, за словами потерпілих, не просив вибачення у дітей, адже вважає їх невихованими.

— Коли чоловік кинувся на молодшого сина — той злякався, почав плакати. Старший на емоціях звернувся до водія «на ти», той обурився і вирішив відповісти з рукоприкладством, — каже тато.

Батько каже, що це не перший конфлікт між водієм і дітьми, як його так і іншими, а водій раніше часто дозволяв собі образливі висловлювання до дітей і навіть міг висадити дитину посеред села, бо той не встиг витягнути маску.

Що каже сам водій 

— Я винен лише в тому, що пішов на ту роботу. Перед цим хлопцем я абсолютно ні в чому не провинився, — каже Зеновій К. (прізвище відомо редакції). — Кожен день, коли я під'їжджаю на посадку, та дитина (йдеться про молодшого брата Степана) летить прямо під автобус, відпихає всіх, бо хоче бути перший. Того дня, я навіть не зрозумів де він, бо хлопчик влетів прямо перед автобусом і мало не опинився під колесами. 

Чоловік каже, що зробив зауваження хлопчику, а далі його старший брат Степан почав йому грубіянити і той не стримався.

— Я вийшов з автобуса і насварився на нього. Далі Степан вийшов ззаду і каже до мене: «Ти кому погрожуєш?» Як я мав зреагувати на таке звернення? Якщо себе людина поважає, на це можна закрити очі?, — продовжує шофер. — На емоціях я зловив його за сорочку, але, щоб я наніс йому тілесні ушкодження — такого не було. Ті сліди не можуть бути від моїх рук. Звідки вони — я не знаю.

Пан Зеновій каже, що втомився від вічних конфліктів із сім'єю хлопця і навіть збирається звільнятись. Бо усе триває вже три роки. 

— Саме ці діти три роки мені «колотять душу». Постійні скарги на мене без причин, наклепи. Діти постійно ігнорують моє прохання одягнути маску, абощо. Я зробив висновок тільки в тому, що мені треба залишати роботу через цих дітей. Проблема в тому, що права я не маю ніякого, маю тільки відповідальність, — бідкається водій.

Директор переконує, водія спровокували

Ми поспілкувались із директором Баворівської школи Миколою Костиком. Він каже, що бачив усе з автобуса.

— Мені відомо про цей випадок. У школі створена комісія із розслідування цього випадку. Усе відбувається відповідно до закону, — каже Микола Костик. — Справа в тому, що конфлікти у водія і раніше були саме з цим учнем або з його родичами. У мене складалось враження, що діти самі провокували водія: могли зайти без маски, а це зараз заборонено. Я інколи був свідком, коли Степан міг свідомо чи несвідомо забувати надягнути маску, щоб провокувати скандал. Тут, напевно, винна не одна сторона.

Щодо останнього інциденту, то директор переконує, що хлопець таки міг опинитись під колесами. Ситуацію описує так само: водій зробив зауваження, хлопець вступився за братика і звернувся до водія «на ти».

— Водію 60 років і негарно чисто з етичного боку дозволяти собі такі висловлювання. Звісно, водій неправий. Не треба було йому брати хлопця за куртку чи за сорочку. Точно не можу сказати, як це було, бо я бачив усе з автобуса. Бачив спину водія і бачив, що він підійшов до учня-старшокласника. А от конкретно чи схопив він його за шию і чи були побої, я сказати не можу, — говорить директор. 

Щодо водія відкрили кримінальне провадження 

Факт підтвердили у пресслужбі ГУНП в Тернопільській області. 

—13 жовтня на "гарячу лінію" надійшло повідомлення про цей інцидент. На місце події виїжджали працівники поліції, серед них працівники ювенальної превенції відділення поліції №1, — коментує начальник відділу комунікації поголовного управління Нацполіції в області Сергій Крета.— На місці правоохоронці взяли пояснення, опитали очевидців. 

За даним фактом відомості внесені в ЄРДР за ч.1 ст. 124 ККУ «Нанесення легких тілесних ушкоджень». 

— Були призначені експертизи, опитані і інші свідки, яких розшукали згодом. Справа практично готова до передачі в суд, — каже Сергій Крета. 

Як вважаєте, хто у ситуації неправий? Напишіть свою думку в коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Валік Повх

    Добре зробив напевно заробив,коли батьки не вчать як поводитись.яколись тоже на возив на машині дітей до школи і всяке було.
  • Svitlana Chernets

    Я проти насилля. У статті написано, що конфлікт між водієм і дітьми триває три роки. Може, проблема таки в дитині?
      Якщо це так, то сьогодні - водій, завтра - учитель, а невдовзі - батьки. Сумно..
  • David Starr

    Правильно зробив, що дав по шиї - таких фраерів словами на місце не поставиш.
  • Оксана Та Віталій

    Водій правий! Учні не вихованні і самі провокують конфлікти. Вони думають, що їм тепер все дозволено.

keyboard_arrow_up