Шумськ, Ланівці, Почаїв та інші міста: як в умовах війни живуть громади Кременецького району

Шумськ, Ланівці, Почаїв та інші міста: як в умовах війни живуть громади Кременецького району
  • Війна торкнулась кожного, хто живе в Україні. Допоки на Тернопільщині мирно — прикриваємо тил наших захисників та допомагаємо всім, чим можемо.
  • Продовжуємо розповідати як живуть міста та села області в цей нелегкий час. 
  • Друга публікація з циклу про найбільші ОТГ Кременецького району. 

Як живе Кременецька ОТГ 

Зараз Кременець та громада функціонують у звичному режимі. Про це розповів голова міської ради Андрій Смаглюк. 

— Усі структури працюють в штатному режимі. У лікарнях теж надають допомогу всім, хто має в цьому потребу. Люди в нас згуртувались: школи, садочки. Всі працюють для того, щоб підтримати воїнів. Дуже багато волонтерів зголосились власними авто забирати допомогу з кордону, — каже пан Смаглюк. 

Із Кременеччини вже відправили у гарячі точки близько 40 тон продуктів та засобів гігієни для наших воїнів. 

Відео дня

— Ми стараємось координувати свої дії. Люди самі звертаються до нас і питають чим можуть допомогти. Приймали і приймаємо переселенців, створюємо загони тероборони. Дух бойовий, замінили прапор на нашій історичній горі Бона, — каже міський голова Кременця. 

Також в Кременці починає працювати Центр надання психологічної допомоги, який розміститься в приміщенні ЦОК НАФТОГАЗ УКРАЇНИ по вулиці Шевченка 18 (навпроти Тисячу дрібниць).

Як допомогти, якщо ви з Кременецької ОТГ

Ви можете звернутись у волонтерський центр, який знаходиться по вулиці Шевченка 75 (біля магазину Шипшина).

Для інформації номер телефону центру 0935252347

Як живе Вишнівецькій ОТГ 

Вишнівецька громада, за словами керівника Володимира Кравця, усі свої сили направила на збір допомоги захисникам. 

— Критична інфраструктура в селищі та усіх селах громади працює. Ми активно збираємо допомогу для воїнів та людей, які прибули з територій, де активні бойові дії, — говорить він. — У нас активно люди долучаються до тероборони.

Щодня допомогу відправляють і військовим 44-ї бригади і місцевим мешканцям з територій війни. 

— Ми отримуємо допомогу від людей, які живуть у всіх куточках України. Приймаємо, групуємо та передаємо воїнам, — каже пан Кравець. 

У звичному режимі зараз працюють заклади медицини області. Працюють, але готуються до найгіршого. Медики Вишнівця проходять навчання з першої медичної допомоги в час війни. 

— Готуємось до будь-якого розвитку подій, але віримо в перемогу! Ми їх порвемо на шматки, — говорить голова громади. 

Як допомогти, якщо ви з Вишнівецької ОТГ

Речі або кошти можна приносити у Вишнівецьку селищну раду

Адреса: вул. Грушевського, 6, Вишнівець, 

Як живе Лановецька ОТГ

Міський голова Ланівців Роман Казновецький каже: ланівчани об'єднались як ніколи. 

— Місто функціонує, працюємо в штатному режимі, у ньому всі як бджоли в вулику. Медицина працює в штатному режимі, готові до більшого. Сподіваємось, що потреби в цьому не буде, — каже він. — У громаді вже прийняли кілька сотень переселенців. Багато людей в нас залишаються ненадовго. Лише, аби відпочити з дороги. 

Волонтери, за словами голови громади, працюють в кожному населеному пункті: хтось робить консервацію, хтось пече печиво для захисників, хтось приймає-сортує допомогу. 

— У нас цілодобово працює міська рада, працюють будинки культури, також в кожному селі збір координує староста, — говорить голова громади. — Коли люди працюють так задля однієї мети — ми віримо, що все буде добре. 

Як допомогти, якщо ви з Лановецької ОТГ

Речі першої необхідності просять приносити в будинок культури у м. Ланівці, або у інші волонтерські пункти, що функціонують у всіх населених пунктах громади.

Адреса: вулиця Шкільна, 2.

Як живе Почаївська ОТГ

У Почаєві та громаді, за словами міського голови, ситуація теж контрольована. Працюють всі підприємства, що забезпечують діяльність міста. У штатному режимі також функціонують заклади охорони здоров'я. 

— Як і в інших містах, у Почаєві люди активно збирають допомогу, щоб підтримати наших бійців, — каже голова ОТГ Василь Бойко. 

Чимало дискусій зараз в громаді, щодо позиції духівників Свято-Успенської Почаївської Лаври. Як зазначає Василь Бойко, зараз щодо Лаври в соцмережах поширюють чимало фейків. Але закликає: перевіряйте інформацію.

— Провокації є і ті люди, які поширюють такі речі, хочуть зіштовхнути нас між собою, спровокувати конфлікти. Зараз не варто "вестись" на це. Нам треба бути єдиними. Хотів би спростувати факт, який гуляє соцмережами: хтось десь сказав, що на територію Лаври не впускають людей. Насправді це не так. Хочу спростувати такі твердження: Лавра підтримує волонтерів, допомагає людям та моляться за закінчення війни, — говорить пан Бойко.

Як допомогти, якщо ви з Почаївської ОТГ

пВолонтерський центр працює в Почаївському історико-художньому музею за адресою м. Почаїв, вул. Банкова 1.

В міській раді цілодобово функціонує службовий телефон 0683689938

По питаннях поселення та розміщення приїжджих громадян звертатись за телефоном 0962371252.

Як живе Шумська ОТГ?

Захищати свій дім уже зголосились сотні шумчан. Вони записались в лави тероборони. Всі комунальні підприємства міста працюють теж злагоджено. Про це розповів керівник громади. 

— В громаді проживає зараз близько тисячі вимушених переселенців. Наші люди гостинно їх прийняли, потурбувались про те, щоб тут їм було тепло, щоб вони мали їжу та місце для сну, — каже голова Шумської ОТГ Вадим Боярський. 

Активно в Шумську та околицях працюють волонтери. Частину зібраної допомоги вже відправили у Харків, Київ, Суми. 

— Практично кожного дня наші автівки виїжджають до кордону, аби зустріти та передати допомогу, — каже пан Боярський. — Формуємо також аптечки та надаємо засоби гігієни для людей, які відправляються на війну з наших військкоматів. 

Як допомогти, якщо ви з Шумської ОТГ

Пункт збору допомоги: вул. Українська, 59, м. Шумськ, перший поверх адмінбудинку.

Контактна особа: 0963905600 (Жанна).

Голови усіх грмад кажуть, що якщо ви плануєте підтримати армію – зверніться до старости свого села або у міську раду. Зараз збір допомоги організовують у кожному селі! 

Активно в кожній з ОТГ формуються загони добровольців у територіальну оборону. Якщо ви готові приєнатись — звертайтесь в місцеві органи влади. 

Перелік контактів громад області за посиланням тут.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up