Партнер рубрики Події

Ще сім областей України і Київ стають "червоними": як будуть жити? (ОНОВЛЕНЕ)

Ще сім областей України і Київ стають "червоними": як будуть жити? (ОНОВЛЕНЕ)

В Україні значно розширили "червону" зону карантину.

З з 00 години 00 хвилин 30 жовтня 2021 року Державна комісія вирішила встановити “червоний” рівень епідемічної небезпеки на території Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Луганської, Львівської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Про це повідомляв Міністр кабінету Міністрів Олег Немчінов.

На зображенні може бути: текст

Відео дня

«Відповідно до оцінки індикаторних показників по визначенню рівня епідемічної небезпеки ми фіксуємо, що станом на 27 жовтня в зазначених регіонах було перевищено ознаки епідемічної небезпеки за двома показникам. А саме, по виявленню випадків інфікування. А також перевищення показника кількості госпіталізованих пацієнтів протягом останніх семи днів», — зазначив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Крім того, він додав, що на території Житомирської області також перевищено показник завантаженості ліжок, які забезпечені подачею медичного кисню в закладах охорони здоров’я.

У регіонах застосовуватимуться обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для даного рівня епідемічної небезпеки, повідомляє "Урядовий портал".

А з 1 листопада в "червону" зону переходить Київ.

— 29 жовтня відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За результатами Державна комісія вирішила встановити з 00 години 00 хвилин 01 листопада 2021 року “червоний” рівень епідемічної небезпеки на території міста Києва, про це повідомив у своєму Телеграм-каналі Міністр кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Обмеження "червоної" зони

Червоний рівень епіднебезпеки передбачає ряд обмежень, які запроваджуються в регіоні. Зокрема, забороняється: 

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Важливо, що вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть зелений COVID-сертифікат.  

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на червоному рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил. 

Водночас місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил в регіоні. 

Рішення щодо скасування червоного рівня ухвалюється Державною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у разі досягнення регіоном показників, які характеризують відсутність ознак, які б відповідали вказаному рівню

Чи буде повний локдаун в Україні

Таким чином, з 30 жовтня уже 15 областей України будуть у "червоній" зоні.

Нагадаємо, з 15 жовтня "червоний" рівень епіднебезпеки встановили в Херсонській області, з 18 жовтня — в Запорізькій, Одеській, Донецькій та Дніпропетровській областях, з 23 жовтня — у Сумській області, а з 26 жовтня — на Рівненщині та Миколаївщині.

У Кабміні неодноразово заявляли, що вводити повний локдаун в Україні не планують, повідомляє РБК-Україна. Українців закликають вакцинуватися, щоб уникнути можливих обмежень.

Крім того, глава МОЗ Віктор Ляшко повідомляв, що локдаун в Україні оголошується тоді, коли всі області переходять в "червону" зону.

Експерти KSE, COVID-розрахунки якої враховує МОЗ, вважають, що ризик локдауну в Україні є, але не очікують переходу всієї країни в "червону" зону. Однак, в Київській школі економіки вважають, що регіони будуть перебувати в "червоній" зоні до січня 2022 року.

Нагадаємо, на Тернопільщині з 21 жовтня діють нові карантинні обмеження. Зокрема, заборонене функціонування закладів громадського харчування, спортивних залів, продовольчих і непродовольчих ринків, крамниць, державних структур, а також проведення масових заходів у разі відсутності 100 % вакцинації або негативного ПЛР тест на COVID-19 не більше як за 72 години чи експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу не більше як 48 години або документ від лікаря щодо протипоказань вакцинації у працівників та відвідувачів закладів. Ці правила стосуються і міжрегіональних перевезень пасажирів.

У Тернополі теж посилюють карантин

А з 1 листопада карантинні обмеження посилюють в самому Тернополі. Серед основних:

✔ контроль за температурним режимом відвідувачів громадських місць, ТРЦ, шкіл і ДНЗ тощо;

✔ заборона масових заходів у середніх і дошкільних навчальних закладах;

✔ робота сфери обслуговування за умови 100% вакцинації персоналу або наявності ПЛР тесту; ✔ робота громадського транспорту за умови 100% вакцинації водіїв;

✔ робота закладів громадського харчування із 6 до 23 години; користування громадським транспортом пенсіонерами на пільгових умовах лише у визначений час (з 10 до 16 години, з 20 до 23 години), обмеження не діятимуть у вихідні та святкові дні;

✔ посадка у громадський транспорт першочергова лише для учнів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up