Партнер рубрики Події

Конфісковані авто вже немає де ставити! Що буде з машинами, які вилучають у водіїв напідпитку?

Конфісковані авто вже немає де ставити! Що буде з машинами, які вилучають у водіїв напідпитку?
  • Під час воєнного стану в області запрацював ряд обмежень та заборон. Рівень злочинності значно знизився. Однак проблема з п'яними водіями не зникла. Ба більше, їх виявляють тепер значно частіше.
  • Ті, кого спіймають за кермом у стані алкогольного сп'яніння – ризикують не лише отримати штраф чи позбавитись прав кермування, а і залишитися без автомобіля. Її можуть передати на потреби армії.
  • Ми дізналися у поліції, адвокатів та суду, як працює процедура вилучення. Що буде, якщо автівку пошкодять або знищать та чи можуть машину передати на потребу армії без рішення суду. Відповідаємо на питання.

У військовій адміністрації Тернопільщини вилучення автомобілів у п’яних водіїв прозвали «акцією». Під час брифінгів звітують про кількість автомобілів, які вилучили на території області. Іноді за добу їх може бути і кілька десятків.

Як повідомили в управлінні патрульної поліції, від початку року лише на території Тернопільської громади патрульні склали понад 200 протоколів на водіїв, яких виявили у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння – повідомила речниця патрульної поліції Катерина Метельська.

Яка процедура вилучення

Процедура вилучення автомобіля у водіїв напідпитку не змінилась після початку російсько–української війни. Речниця патрульної поліції Катерина Метельська пояснює, що патрульні мають кілька підстав для того, щоб зупинити авто та перевірити водія. Вони визначені статтею 35 Закону України «Про національну поліцію».

Відео дня

– Патрульні продовжують виконувати свої обов’язки та активно виявляють порушників на дорогах, зокрема водіїв, які сіли за кермо в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, – пояснює вона. – Підставою зупинки автівки може бути кілька. Це порушення правил дорожнього руху, скоєння ДТП, перебування транспорту в розшуку, та інші, передбачені Законом України «Про національну поліцію». Крім того, транспорт можуть зупини патрульні в період дії комендантської години. Так правоохоронці перевіряють, чи має даний водій підстави перебувати на вулиці в цей період, чи не перевозить він заборонених речей та з метою виявлення диверсійно–розвідувальних груп.

Після того як автомобіль зупинили – правоохоронці можуть виявити у водія ознаки алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Це є підставою для подальшої перевірки.

– Якщо водій має ознаки алкогольного сп’яніння – йому запропонують пройти на місці тест на вміст алкоголю в організмі за допомогою «драгеру», – каже Катерина Метельська. – Це можуть зробити і у медичному закладі. При підозрі, що водій перебуває під впливом наркотичних засобів – його доставляють до медичного закладу, де він здає відповідні аналізи.

Допустима доза алкоголю в організмі – 0,2 проміле. Якщо показник є вищим, то це є ознакою того, що особа вживала алкоголь. Це є підставою, щоб скласти на порушника протокол по статті 130 КУпАП – пояснюють у патрульній поліції.

– Патрульні повинні скласти відповідні матеріали, викликають евакуатор та складають акт вилучення автомобіля. Після цього машину доставляють на арештмайданчик. Справу передають до суду, який може призначити штраф чи навіть позбавити водія права керувати транспортним засобом.

Окрім штрафу, під час воєнного стану автомобіль можуть вилучити та передати на потреби армії. Таке рішення приймають на засіданні ради оборони області.   

Порушнику загрожує штраф:

  • за ч. 1 ст. 130 — штраф 17 000 грн з позбавленням права керування на 1 рік;
  • за ч. 2 ст. 130 — штраф 34 000 грн з позбавленням права керування на 3 роки з оплатним вилученням ТЗ чи без такого або адмінарешт на 10 діб з оплатним вилученням ТЗ чи без такого;
  • за ч. 3 ст. 130 — штраф 51 000 грн з позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу або адмінарешт на 15 діб з позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією транспортного засобу;
  • за ч. 4 ст. 130 — штраф 34000 або адміністративний арешт на строк 15 діб, з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки.

П’яних водіїв виявляють частіше

Начальник Національної поліції Тернопільської області генерал поліції Олександр Богомол розповідає – під час війни нетверезих водіїв виявити значно легше, оскільки контроль збільшився завдяки блокпостам. Кількість виявлених порушників збільшилась в рази.

– В області працюють блокпости. Людей, які проїжджають через них – перевіряють. Якщо їде нетвереза людина – це одразу видно, – каже пан Богомол. – Раніше, щоб зупинити транспортний засіб, працівнику поліції потрібно було побачити, що водій порушує ПДР або не увімкнув фари чи інші ознаки, які дають підставу зупинити автівку. Тепер кількість виявлених водіїв в стані алкогольного сп’яніння збільшилась в рази.

Також Олександр Богомол каже – завдяки тому, що на блокпостах спільно працюють представники поліції, тероборони, волонтери та працівники інших спецслужб – можна виключити спроби дати хабаря. Тому порушники не зможуть уникнути відповідальності.

Конфісковані автівки вже немає де ставити

Як розповів генерал Богомол, кількість вилучених автівок за час війни така, що їх вже немає де ставити на штрафмайданчиках. Точної кількості машин не називають.

– Кількість вилучених транспортних засобів така, що ми вже не маємо, де їх зберігати, – каже генерал поліції. – Тому прийняли рішення, що після вилучення транспортного засобу протягом трьох діб, якщо армії авто не потрібне, ми повертаємо машину порушнику. Безумовно, людина несе адміністративну відповідальність, справа потрапляє до суду, її розглядають. Порушнику загрожують штрафи та позбавлення права водіння авто. Але відповідальність повинна в першу чергу бути у голові водія. Бо п’яний водій за кермом – це потенційний вбивця, який не може контролювати свої дії.

Правоохоронці закликають водіїв бути відповідальними та не ризикувати ні своїм життям, ні життям пасажирів чи життям інших учасників дорожнього руху.

Чи потрібно рішення суду, щоб авто передали армії

Адвокат Віталій Вітів пояснює – під час воєнного стану діє не лише закон про мобілізацію населення, а і про мобілізацію майна. Тож військові адміністрації можуть вилучати авто та передавати його на потреби збройним силам. Для цього навіть не потрібно чекати рішення суду.

– Мова йде не про конфіскацію автомобіля, для якої потрібне рішення суду. Автомобіль вилучають для цілей оборони. Це мають право робити військові адміністрації (та ж ОДА). Адже наразі відбувається мобілізація не лише громадян, а і майна на потреби оборони.

Адвокат пояснює, що в умовах воєнного стану військове командування може здійснювати, зокрема, примусове тимчасове вилучення та відчуження майна, що перебуває у приватній власності мешканців, відповідно до ст.41 Конституції України, ст.353 ЦК України, ст.8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану» та статті 3 ЗУ «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану».

Після закінчення війни автомобіль повинні повернути власнику. Якщо ж його було пошкоджено або знищено – Держава компенсує збитки власнику.

У області вже є прецедент, коли суд закрив справу по 130 статті. Зокрема, читачі надіслали фото рішення одного з судів, який закрив справу по 130 статті на підставі відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Однак, як зазначає адвокат, якщо автомобіль встигли передати армії до рішення суду, повернути його на підставі такого рішення вже не вдасться, оскільки для вилучення автівки для потреб оборони під час воєнного стану рішення суду не потрібно.  

Справи розглядають повільніше

Ми також звернулися за коментарем до Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області. Як нам пояснили, під час воєнного стану судова система продовжує працювати. Організація роботи суду в умовах воєнного стану визначена наказом голови суду № 19-ОД від 31.03.2022 року. 

У суді зазначають, що з 24 лютого не було закрито жодної справи за ст. 130 КУпАП у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення. Справи про адміністративне правопорушення за ст. 130 КУпАП розглядаються в порядку визначеного процесуальним законом.

– Починаючи з 24 лютого 2022 року по даний час, на розгляд нашого суду надійшло 120 справ, щодо  керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, – повідомила спікер-суддя міськрайонного суду Анна Мостецька. – У цей же період судом розглянуто 52  справи цієї категорії. Для порівняння, за відповідний період минулого року (24.02.2021 по 13.04.2021 року) надійшло 133 справи, а було розглянуто 127.

Зменшення кількості розглянутих справ пов’язується із неявкою осіб, які притягаються до адміністративної відповідальності з різних причин – пояснюють у суді. У випадку неявки до суду особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, розгляд справ відкладається у межах строків накладення адміністративного стягнення.

Тому суд продовжує розглядати справи про керування авто в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Порушників притягують до відповідальності.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (128)
  • Читач99

    І до чого пяний водій заборонити потрібно продаж алкоголю що за маячня поліція сама не закриває точки з продажою самогону навіть тоді як була заборона у липовецькому районі такі продажі процвітали і процвітають
  • Читач99

    Потрібно обирати нового президента п'янй чи ні а авто не мають право забирати це влада мародери їх усіх під суд гааги
  • Степан Ревун

    Та передавайте їх в ЗСУблище до передової,на переобладнання під противно ракетні комплекси.
  • Володимир Процик

    Створити деж прозорі аукціони по продажі  !Мауть бути експерти ,які оцінюють машину за певним прейскурантом , оціночну суму  при продажі повернути власнику  , а в торгований прибуток в дохід держави і витрати аукціону тобто аукціонний збір  ,така система існує закордоном! Зокрима в Великій Британії !

keyboard_arrow_up