Скандал навколо печаток у ТВК в Тернополі. Чи ставить це під сумнів легітимність місцевих виборів?

Скандал навколо печаток у ТВК в Тернополі. Чи ставить це під сумнів легітимність місцевих виборів?
  • НавколоТернопільської ТВК розгорівся скандал – правоохоронці виявили порушення виборчого законодавства. У голови ТВК знайшли печатки з виборчих дільниць ще до оголошення результатів виборів. Закон це забороняє. Правоохоронці здійснюють перевірку.
  • Де мали зберігати печатки та чи ставить цей інцидент під сумнів увесь виборчий процес, з'ясовував журналіст «20 хвилин».

Уночі, 29 жовтня близько 2:00 працівники поліції здійснили перевірку на Територіальній виборчій комісії у Тернополі, що знаходиться у ПК Березіль. Там правоохоронці виявили печатки з дільничних комісій, які зберігались у голови ТВК.

Чи відкриють кримінальну справу

- Даний факт зареєстрували в Єдиному журналі про скоєні злочини та правопорушення, наразі проводимо перевірку, - каже начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – Ми встановлюємо, чи мали печатки перебувати у ТВК, як вони мали б зберігатися. Після цього вже встановимо, чи буде внесено даний факт до ЄРДР та порушена кримінальна справа.

Як пояснив Сергій Крета, правоохоронці встановлюють, де саме мали б зберігати печатки, чи потрібен був для цього сейф. Також правоохоронці встановлюють, чи мали б печатки знаходитися у голови ТВК до оприлюднення офіційних результатів виборів.

Відео дня

Самі печатки правоохоронці не вилучали. Як пояснив Сергій крета - вони не є предметом злочину, тому потреби у їх вилученні немає. 

Наразі у ТВК ще продовжують прийом виборчої документації.

Що каже Закон?

Порядок зберігання та передачу печаток регламентує постанова ЦВК від 10 серпня 2020 року № 174 «Про Порядок виготовлення, передачі, зберігання та використання печаток територіальних і дільничних виборчих комісій з місцевих виборів».

Відповідно до постанови, під час виборчого процесу печатки територіальних і дільничних виборчих комісій зберігаються у сейфах (металевих шафах) у приміщенні відповідної виборчої комісії.

Дільнична виборча комісія не пізніш, як на п’ятий день після офіційного оприлюднення результатів відповідних місцевих виборів передає власну печатку до відповідної міської (міста без районного поділу), районної в місті, селищної, сільської виборчої комісії, що її утворила, про що складається відповідний акт.

Як пояснює громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадської мережі ОПОРА у Тернопільській області, факт того, що печатки опинилися до офіційного оприлюднення результатів у ТВК є грубим порушенням, і за це передбачена кримінальна відповідальність.

До 7 років позбавлення волі

- Печатки мали б зберігатися в сейфах дільничної виборчої комісії, - пояснює Ольга Мазаєва. – Допоки результати не оголошені – печатки не могли перебувати у ТВК. За це передбачена кримінальна відповідальність – до 7 років позбавлення волі. Печатки мали б передати з ДВК до ТВК тільки після того, як ТВК оголосить офіційні результати і передасть їх Обласній виборчій комісії протягом п'яти днів.

Однак є і інша сторона медалі, додає Ольга Мазаєва. Дільничні комісії розійшлися, і голови дільниць, очевидно, не хотіли нести відповідальність за печатки до оголошення результатів. Адже їх потрібно зберігати в сейфах на ДВК, а самі дільниці розійшлися.

- Однак голови дільниць могли здавати печатки разом з документами через те, що не хотіли нести відповідальність, - каже Пані Ольга. – Печатки в будь-якому разі мають здавати у ТВК і могла бути ситуація, що їх здали трохи раніше. Це порушення термінів здачі. Тому всі обставини встановлюватимуть правоохоронці. У цьому, може, і не буде ніякого криміналу....

Вибори під загрозою?

Цей факт порушення не повинен вплинути на легітимність виборів, думає пані Мазаєва.

- Для того, щоб визнати вибори недійсними, мають бути вагомі причини, однак факт наявності печаток до оприлюднення результатів на ТВК, на мою думку, не може вплинути на легітимність виборів, - зауважує вона.

Ми звернулися за коментарем і до голови Тернопільської міської ТВК Тетяни Семусь, однак відповіді поки що не отримали. Ми очікуємо на її офіційний коментар.

Опитування

Як вважаєте, чи можна вважати вибори легітимними?

Чому ще немає результатів

За інформацією, яка надійшла до Секретаріату ЦВК, станом на 12:00 28 жовтня, понад 28,9 тис дільничних виборчих комісій, що становлять 99,4% від загальної кількості утворених ДВК, завершили процес підрахунку голосів виборців та склали про це протоколи, які передали до відповідних ТВК. Цей процес повністю завершений у 10 регіонах: Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях та місті Києві. Тернопільщини у цьому списку немає.

Як повідомили у Тернопільській міській ТВК, 29 жовтня комісія продовжує приймати виборчу документацію. Лишилось ще чотири дільниці. Загалом громада має 103 дільниці. Після цього результати мають передати до ОВК.

Затримку та черги у ТВК пояснюють проблемою з доступом до Електронного кабінету ЦВК. У Обласній виборчій комісії це підтверджують, однак комісії можуть використовувати і своє програмне забезпечення, оскільки Електронний кабінет від ЦВК – пілотний проєкт.

 - Є дійсно проблеми з електронним кабінетом, - пояснює голова Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії Галина Щегельська. – Сервер «висить». Наш системний адміністратор розробив власну програму і працюємо по іншій програмі, тому що електронний кабінет ЦВК не працює. Він є пілотним проєктом. На нього не можна було повністю розраховувати.

Але чому тоді інші регіони таких проблем не мають?

Територіальні комісію мають час, щоб передати результати до ОВК до 3 листопада. Офіційні результати виборів мають оголосити до 6 листопада.

Чи порушать кримінальну справу проти голови Територіальної виборчої комісії – читайте згодом. Ми стежимо за ситуацією.

Які порушення виявляли в день голосування?

Після 20:00 на деяких виборчих дільницях члени комісій не допускали окремих спостерігачів та журналістів до спостереження за процедурою підрахунків голосів. Тоді доводилось викликати правоохоронців, які проводили роз'яснювальну роботу з членами комісії. Після роз'яснень спостерігачів допускали до підрахунків голосів. Як розповідає керівник правових проектів ТОО «Комітету виборців України» Володимир Курило, після закриття дільниць відбувались різні порушення. Однак вони не вплинули на процедуру підрахунків голосів.

Як розповідає Володимир Курило, чимало порушень стаються через те, що не всі голови виборчих дільниць та члени комісії ознайомлюються зі своїми правами та обов'язками, через що і стаються казуси з недопуском спостерігачів та інші порушення. Суттєвих системних порушень, які б впливали на волевиявлення громадян не виявляли.

Загалом, за даними правоохоронців, в день голосування на лінію "102" було 107 звернень від громадян, які повідомляли про порушення виборчого процесу. За тьома фактами порушили кримінальні справи. 

Коментар експерта:

Ростислав Небельський, юрист:

Ця ситуація є наслідком недосконалої організації виборів. Я не думаю, що голова ТВК буде нести якусь відповідальність, бо сам факт того, що печатки були здані до ТВК раніше, ще не говорить про те, що вони були використані з метою фальсифікації. Якщо фальсифікація мала місце – кожен з політичних гравців може це перевірити, бо вони мають доступ до документації . Тож є нагода пересвідчитися, чи протоколи, які виїхали з ДВК, у такому ж вигляді опрацьовані у ТВК і чи не були підроблені протоколи. Представники політсил беруть на дільницях копії примірників протоколів, тому факт фальсифікації результатів на ТВК можна легко виявити. Саме ж знаходження печаток на ТВК не є свідченням фальсифікації. Але це може бути одним з доказів, якби такі факти були.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Tom Davis

    Пан юрист не враховує одного-члени двк та спостерігачі мають копії протоколів підрахунку голосів, а не "уточнюючих"протоколів...саме з ними і відбувається "корекція" голосів))
  • Tom Davis

    Якщо       печатки знаходяться у голів ДВК- фальсифікація   апріорі нереальна з протоколами...а якщо у ТВК-до офіційного оголошення результатів -100% малювали результат

    Читач92 reply Tom Davis

    То не відповідь юриста, а невідомо кого. я не юрист, але на мою думку, якщо відбулися грубі порушення процедури, то вибори не легітивні, крапка.
  • Читач92

    Ось так Надал і виграє. Той лисий вуйко нагадує мені Лукашенка, думає, що усі лохи, а він найрозумніший, і намалює собі більше 70%, тепер коли вилучили порожні бюлетні в 11 школі, вилучили печатки, малювати стане важче
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up