Партнер рубрики Події

Скандальні торф’яні котельні  можуть отримати дозволи на викиди

Скандальні торф’яні котельні  можуть отримати дозволи на викиди
У Тернополі неодноразово проводились пікети проти будівництва торф'яних котелень. Люди вважають, що котельні нароблять екологічного лиха

На усі сім торф’яних котелень ТОВ «Тернопільтепло» отримало позитивні висновки державної екологічної експертизи.  Матеріали уже на розгляді в управлінні екології облдержадміністрації. Відтак, чи отримають скандальні  котельні дозволи на викиди в повітря, стане відомо невдовзі.

На розгляд цих матеріалів в управлінні екології є, починаючи від сьогоднішнього дня, п’ять робочих днів.

Про зміну у ситуації із котельнями повідомили мешканці будинків на Купчинського.

- Неприємна новина. Щодо котельні на Купчинського є  позитивний висновок екологічної експертизи , - повідомила тернополянка Ольга.  – Наступного тижня ця котельня може отримати дозвіл на викиди, фактично дозвіл для роботи на торфі.

Чи відповідає  інформація про  позитивний висновок  для цієї котельні дійсності, ми перепитали в Держекоінспекції. Адже саме ця інстанція добивалась  через суд заборони реалізації проектів  торф’яних котелень  до отримання згадуваних позитивних висновків. Тут підтвердили інформацію та зауважили, що ці позитивні висновки є на усі сім котелень.

- Ми  виграли у Тернополі два суди. Спершу подали позов щодо заборони  будь-яких робіт з будівництва та облаштування  торф’яних котелень до отримання позитивних висновків державної екологічної експертизи, - каже очільник Держекоінспекції в області Едуард Ференц. – І виграли.  А другий суд – це КП «Тернопільмісьтеплокомуненерго»  позивалось щодо скасування наших приписів про заборону реалізації. Ми його теж виграли. Тепломережі подали у Львів апеляцію. Однак  до початку розгляду справи у Львові  стало відомо, що з’явились позитивні висновки. Відтак, у   нас   питань на цю тему більше нема. І не було уже сенсу навіть їхати на суд. 

За словами пана Ференца, позитивні висновки стосуються ТОВ «Тернопільтепло». Розробляв їх один із структурних підрозділів Мінприроди, а підписав заступник міністра. 

- Ці висновки нам дали і в нас питання до «Тернопільтепло» стосовно цього зникли, бо наші вимоги були не здійснювати реалізацію проектів до отримання таких висновків, - додає Едуард Ференц. – Далі питання за управлінням екології – вони приймають рішення, чи давати дозвіл на викиди чи ні. Якщо вони дають дозвіл, то це підприємство  має право  починати здійснювати викиди, тобто опалювати  торф’яною крихтою.

Інформацію про  позитивні висновки підтвердили і в управлінні екології  та природних ресурсів облдержадміністрації.  Якою буде їхня відповідь щодо дозволу на викиди, поки що тут не кажуть. 

- Вчора, 5 грудня,  після обіду надійшли матеріали, - каже начальник управління екології  Орест Сінгалевич. –  Свою відповідь ми повинні дати протягом п’яти робочих  днів, тобто відлік почався сьогодні.  Як керівник управління, поки що нічого не можу сказати, бо всі документи  розглядають спеціалісти.  І мені  перед тим, як давати дозвіл чи відмову, спеціалісти подають свої пропозиції, обґрунтування. Тільки після цього  буде рішення. 

Відео дня

Втім, навіть якщо скандальні котельні отримають наступного тижня дозволи на викиди, то це не означає, що вони вже можуть  запускати свої котельні. - Для запуску єдиним дозволом не обійтись, - додає він. – Мають бути і ліцензії та ін. 

Громадські активісти та мешканців  будинків, розташованих неподалік торф’яних котелень,  що вже майже рік воюють проти цих котелень,  не збираються складати руки. Позитивні висновки державної екологічної експертизи вони збираються оскаржувати у суді. Адже є питання до тих документів, на  підставі яких ТОВ отримало документи. Люди готуються до радикальних дій. 

Читайте також:

Торф'яними котельнями і закупівлею торфу зацікавилась тернопільська прокуратура

225 голосів проти будівництва торф’яних котелень

Сьогодні громадські слухання про котельні на торфі. На що можуть вплинути тернополяни

У Тернополі будують «торф’яні» котельні попри обіцянки цього не робити

Кого "нагріють" котельні на торфі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Марія Гуменна-Дерій

    Такий сморід по району. Спершу не могли зрозуміти, що це. Вони хочуть нас вбити! Як гуляти по вулиці із малими дітьми? Так смердить. А старші люди? В моєї мами легеневе захворювання, такий запах торфу - це вирок. Люди, схаменіться. Не вбивайте нас!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up