Партнер рубрики Події

На бетонні укриття біля зупинок міська рада виділила три мільйони! А як у інших містах – розповідаємо

На бетонні укриття біля зупинок міська рада виділила три мільйони! А як у інших містах – розповідаємо
  • У Тернополі вже облаштували два бетонні укриття біля зупинок громадського транспорту. Ними може скористатися будь–хто у разі повітряної загрози.
  • Ми дізналися, скільки коштів витратили на ці захисні споруди, за якими адресами їх планують облаштувати та як виглядають укриття в інших містах. Про це у матеріалі.

Перші два укриття облаштували поблизу зупинок громадського транспорту «Кооперативний коледж», що на Руській, та вул. Бродівській – зупинки «6-ий магазин» у суботу, 26 листопада.

Що всередині

Журналісти «20 хвилин» побували всередині укриттів. Там є лавки, вентиляційний отвір, розетка та вимикач для світла.

Зовні стіни розмальовані та є написи «Укриття». Також є табличка з QR-кодом для перегляду мапи укриттів.

Відео дня

Захисна споруда розрахована на 20 осіб. Як повідомили у міськраді, мобільні укриття мають сертифікат відповідності та відповідають усім вимогам укриття. Згідно з документом, ці тимчасові споруди на зупинках громадського транспорту захищають від частинок снарядів, уламків ракет та стрілецької зброї.

Як зазначає виробник, при виготовленні споруд використовувався бетон марки 400, подвійне армування. Такі укриття витримують навантаження 10 тонн на квадратний метр.

Здійснюватиме постійний нагляд за вказаними укриттями патрульна поліція, а відділ технагляду відповідатиме за прибиранням цих об'єктів.

Скільки коштів витратили

Як свідчать дані на сайті державних закупівель – загалом місто витратило 2 975 000 гривень за 10 захисних споруд. Це майже по 300 тисяч за укриття.

Виконавець замовлення – Товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд». Це єдиний учасник конкурсу. Як свідчать дані сайту держзакупівель, оголосили закупівлю 24 листопада. У цей же день його і завершили, обравши переможця. 

Як йдеться в умовах договору, виконавець замовлення гарантує якість укриттів протягом 60 місяців. Також постачальник зобов’язаний замінити неякісний товар або виправити недоліки, якщо такі виявлять.

Ми звернулися за коментарем до виконавця замовлення ТОВ «Тернопільбуд». Як нам розповів головний інженер ТОВ «Тернопільбуд» Віталій Грузинський, проєкт захисних споруд виконало підприємство.

– Безумовно, перед оголошенням тендеру міська рада шукала можливих виконавців цього замовлення, проводила перемовини, – каже Віталій Грузинський. – Це все відбувалося швидко, оскільки ми живемо в умовах воєнного часу. Наша компанія запропонувала низьку вартість мобільних укриттів. До порівняння – у столиці такі коштують приблизно 500 тис. гривень. Якщо до нас будуть надходити звернення від інших громад про виготовлення таких конструкцій – ми зможемо їх робити, оскільки вже маємо досвід.

Як запевнив головний інженер, конструкція здатна витримати осколки снарядів, ракет та стрілецької зброї.

– Укриття виготовляють з бетону марки 400, з подвійним армуванням. Всередині, на вході, є спеціальна перегородка, яка зможе захистити людей від потрапляння осколків всередину. Навантаження, яке здатна витримати споруда – 10 тон на квадратний метр. Перед встановленням укриттів проводились їх практичні випробування стійкості та функціональності. Вони сертифіковані Тернопільським центром сертифікації. Загалом, кожне таке укриття розраховане на 20 осіб.  

На виготовлення необхідно приблизно 4–5 днів.

– Увесь процес, від створення проєкту, виготовлення та до встановлення укриття виконуємо ми, – розповідає Віталій Грузинський. – Швидкість виготовлення залежить від різних чинників, але це не довго 4–5 днів. Якість бетону перевіряють у нашій лабораторії і конструкцію можуть транспортувати. Вага укриття – 26 тон. Його досить легко встановити або демонтувати. При необхідності – можна перевезти в інше місце, тому воно є мобільним. Матеріали ми закуповуємо у різних постачальників, вони, відповідно, також надають сертифікацію на свою продукцію.

Два наступні укриття планують встановити уже у четвер, 1 грудня. Решту – до 20 грудня.

Де встановлять укриття

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом, щоб дізнатися точні адреси, де встановлять мобільні укриття. Нам надали затверджений перелік адрес:

1.     Магазин Універсам (від Центру), просп. Злуки

2.     Просп. Стапана Бандери (від центру)

3.    Міськлікарня №2 (від Центру), вул. Купчинського

4.     Вул. Київська (від Центру)

5.     Церква святого Іллі, вул. Бродівська

6.     Вул. Бродівська (від Центру)

7.     Вул. Мазепи (до Центру)

8.     Кооперативний коледж, вул. Руська

9.     Автовокзал, вул. Торговиця

10.  Залізничний вокзал, вул. Б. Хмельницького

Не всі тернополяни підтримують

У соціальних мережах тернополяни активно обговорюють нові конструкції на зупинках. Не всі вважають, що такі мобільні укриття потрібні, а дехто запитує – чому їх вирішили встановити тільки зараз і чи потрібні вони взагалі у Тернополі.

Непокоїть місцевих, що ці місця вже невдовзі можуть перетворитись на притулки для безхатьків чи громадські туалети. Не виключають, що на цих місцях після війни з’явиться чергова новобудова.

– У тих укриттях хіба ховатися від дощу, лапатого снігу, а не дай Боже ракетних обстрілів, то воно не вистоїть, краще туди не заходити. Шкода цих коштів, що на них витрачають. Краще б їх використали в більш необхідних випадках в цей важкий для всіх людей воєнний час, – пише Марія Фіялка.

– Надіюся, народ не прилаштує це місце як туалет, – пише Катерина Ляльки.

Як у інших містах

Схожі укриття встановлювали і в інших містах. Першим став Харків, мешканці якого потерпають від обстрілів російських агресорів. Там зупинки різної місткості, їх розміри залежать від пасажиропотокоту та району. Зокрема, перше встановлене укриття було розраховано на 30 осіб та має 12 сидячих місць. Всередині – є ящик зі 100 кілограмами піску для гасіння пожеж, гучномовець, екран для камер відеоспостереження, вай-фай та прямий зв’язок з диспетчером. Також у сховищі розміщено карту руху транспорту та розклад. У місті планували встановити 25 таких укриттів на зупинках, а їх стіни розмальовували місцеві художники. Коштувала одна така зупинка 783 тисячі гривень.

У вересні з'явилася у Миколаєві. Укриття виготовлене за ізраїльським зразком з армованого бетону. Воно розраховане на 24 осіб, сидіти в ньому може 18 осіб. Загальна вага конструкції – понад 70 тонн, вартість – 400 тисяч гривень. Укриття подарував Миколаєву одеський бізнесмен і меценат Анатолій Редер. Він планував передати конструкцію міській владі Одеси, але там чиновники вирішили, що Миколаєву вона наразі потрібна більше.

Загалом виконавчий комітет Миколаєва ще 26 вересня затвердив адреси зупинок–укриттів. Їх усього 34.

У Дніпрі таких укриттів має бути 28. Кожне вміщує до 28 осіб. Скільки вартують такі захисні споруди – не уточнюють.

У столиці лише планують встановити такі укриття. Рішення ухвалили 10 листопада. Їх кількість та розташування невідоме.

А що ви думаєте про мобільні укриття на зупинках Тернополя? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Sergii Werner

    В мене є колега у Тернополі проєктант, дешевше зарєктує.
  • Oksana Isaeva

    300 шт за собачу будку
  • Sveta Savka

    А як так, замінити неякісний товар або виправити недоліки  що це означає? Якщо покриється грибком, то замінять?
  • Петро Беріт

    Прикольно, а шо так можна було - провести закупівлі за 1 день?
    Думав буже дорожче, чесно кажучи...

    Roman Martyniuk reply Петро Беріт

    Петро Беріт як можуть, так пизьдять!

    Yaroslav Kurus reply Петро Беріт

    Петро Беріт а ще можна закупити кілька тисяч спальників у фірми, яка створена 3 дні тому.

keyboard_arrow_up