Від 50 000 грн за диплом: скільки вартує навчання в університетах Тернополя та інших містах країни

Від 50 000 грн за диплом: скільки вартує навчання в університетах Тернополя та інших містах країни
  • Для більшості випускників тернопільських шкіл ЗНО вже позаду і вони обирають університет для подальшого навчання. Якщо потрапити на бюджет не вдасться - батькам за навчання дитини доведеться викласти кругленьку суму, а якщо вступати у ВНЗ в іншому місті - потрібно буде готувати гроші ще й для проживання та переїздів.  
  • Яка ж вартість навчання у різних ВНЗ країни та скільки доведеться заплатити батькам, якщо вступати в університет в іншому місті - читайте у нашому матеріалі.

Хоча у Тернополі є вищі навчальні заклади, багато абітурієнтів подаватимуть документи і в інші міста. Хтось - щоб спробувати вступити у більш престижний ВНЗ, хтось - переїхати в місто подалі від батьків, а хтось - бо шукає менш дорогі заклади.

Скільки коштує "вивчити" дитину?

Якщо ваша дитина хоче отримати першу вищу освіту, вона має право зробити це за кошти державного бюджету. Усе залежатиме від результатів ЗНО або ЄВІ. Чим вищий бал вдалось набрати, тим більше шансів є для вступу до навчального закладу.

Однак багато батьків та випускників, навіть якщо вони добре склали ЗНО, переймаються, що прохідного балу не вистачить, тому часто доводиться розглядати вартість контракту.

Відео дня

Як повідомляють у МОН, мінімальна вартість навчання (індикативна собівартість) враховує доходи людей і не може бути вищою за 3 середні зарплати у області. 

- У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути меншою, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті, – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Єгор Стадний. - Це стосується лише 38 найбільш популярних спеціальностей та почне діяти для студентів, які вступатимуть у 2020 році, і не вплине на тих, хто вже навчається. Власне, навіть серед майбутніх першокурсників нововведення торкнеться максимум 16% цьогорічного набору.

Рік навчання за контрактом в середньому коштує 13 – 20 тис грн. Такі розцінки мають 97 закладів вищої та фахової передвищої освіти, що підпорядковуються МОН. Є і значно дорожчі університети, де рік навчання вартуватиме від 27 до 39 тис грн. Все залежить від конкретного закладу та спеціальності. Вартість навчання у вищих навчальних закладах країни можна подивитися за посиланням. До прикладу – рік навчання на бакалавра у Київському національному університеті культури і мистецтв коштуватиме 35 – 39 тис. гривень. Магістри ж заплатять понад 47 тис. гривень за рік. Ми порівняли вартість навчання за контрактом у 5 вузах країни, які очолили рейтинг вищих навчальних закладів:

Назва навчального закладу:

Мінімальний розмір плати за 1 рік навчання за контрактом для денної форми здобуття вищої освіти, який заклад вищої освіти може встановити для осіб, зарахованих у 2020 році, для здобуття ступеня:

Молодший бакалавр

Бакалавр

Магістр

Національний технічний університет України Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського

23 301 грн

25 890 грн

33 657 грн

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

28 051 грн

31 168 грн

40 519 грн

Сумський державний університет

11 156 грн

12 395 грн

16 114 грн

Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут"

17 817 грн

19 796 грн

25 735 грн

Національний університет "Львівська політехніка"

20 453 грн

22 725 грн

27 813 грн

Скільки коштує гуртожиток?

Навіть якщо абітурієнту вдасться вступити на бюджет – доведеться платити за проживання. Це або гуртожиток, або орендована квартира.

Проживати в гуртожитку – найбільш дешевий варіант. Під час вибору університету для вступу варто дізнатися, чи надають своїм студентам ліжко-місця у гуртожитках. Якщо студент не має пільг – вартість проживання становитиме орієнтовно 400 – 600 гривень на місяць. Такі розцінки мають більшість вузів. Однак є і вищі розцінки. Все залежить від умов проживання. За місяць проживання можна заплатити і до 2 тис гривень.

- Я приїхав на навчання у Тернопільський національний технічний університет з Вінницької області, - каже студент Володимир. – У мене пільг немає і я платив за 10 місяців проживання у гуртожитку близько 5,5 тис. гривень. Сюди вже входить вартість комуналки, проживання, тощо. Ще ми платили страховий вклад близько 150 гривень на рік. У моїх знайомих, які живуть в гуртожитках інших університетів, розцінки приблизно такі ж. У мого сусіда тато був в АТО, тому він платить менше. Хоч умови проживання хотілось би мати кращі, але за 550 гривень на місяць – це не дорого. Особливо якщо порівнювати з вартістю оренди квартири.

Рейтинг університетів «ТОП-200 Україна» 2020 року очолив Національний технічний університет України Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського. Місяць проживання у кімнаті гуртожитку цього закладу при 4-хмісному поселенні, враховуючи експлуатаційно-господарські послуги, проживання та комуналку, коштуватиме 569 гривень. При 1-місному поселенні місяць проживання обійдеться в 1844 гривні.

Дізнатися про вартість проживання в гуртожитку конкретного закладу можна на їх офіційному сайті у відповідному розділі.

Скільки коштує проїзд?

Вартість проїзду також має немале значення, адже у великих містах гуртожитки та навчальні корпуси розташовані в різних частинах міста і добратися до них можна лише на громадському транспорті. Однак варто враховувати, що студенти зазвичай мають пільги на проїзд у міському транспорті. У Тернополі, до прикладу, студенти можуть безкоштовно їздити у тролейбусах та нових автобусах, однак лише в тому випадку, якщо вони мають «файну картку». Пред’явити студентський квиток для безкоштовного проїзду не можна.

Вартість проїзду залізницею також різна. Студентський квиток надає право придбати квиток на 50% дешевше, однак це стосується лише квитків на місця у загальних і плацкартних вагонах, вагонах другого і третього класу всіх категорій поїздів міжміського сполучення, а також у всіх вагонах регіональних поїздів та в поїздах приміського сполучення. Однак у зв’язку з карантином багато напрямків потягів не працюють. Так з Тернополя до Києва ви не зможете доїхати плацкартом. Є лише місця у люксових вагонах, купе, сидячі місця у вагонах 1 та 2 класу. Така ж ситуація з більшістю напрямків. Саме тому варто завчасно придбати квитки напередодні початку подачі оригіналів документів у навчальні заклади. 

Чи престижно навчатися у Тернополі?

Хоча деякі абітурієтни та майбутні магістри хочуть вступати до навчальних закладів інших міст, Тернопільські університети займають далеко не останні місця в рейтингу українських університетів. Про це свідчать новий рейтинг вищих навчальних закладів «ТОП-200 Україна». На жаль, в першу десятку жоден тернопільський заклад не потрапив. Однак Тернопільський національний економічний університет посів 13 позицію в загальному рейтингу. Хороші результати показали і інші університети міста. Тернопільські ВНЗ увійшли у ТОП-60 загального рейтингу. Тернопільський національний медичний університет ім. Горбачевського в загальному рейтингу поступився лише Національному медичному університету ім. Данила Галицького. Ми порівняли вартість навчання у наших вищих навчальних закладах.

 

Назва закладу:

Рейтинг у «ТОП-200 Україна»:

Мінімальний розмір плати за 1 рік навчання за контрактом для денної форми здобуття вищої освіти, який заклад вищої освіти може встановити для осіб, зарахованих у 2020 році, для здобуття ступеня:

Молодший бакалавр:

Бакалавр:

Магістр:

Тернопільський національний економічний університет

13

15 728 грн

17 476 грн

22 719 грн

Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя

36

10 843 грн

12 047 грн

15 662 грн

Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка

56

14 560 грн

16 178 грн

21 031 грн

Вартість першого року навчання для студентів, які вступають на повний період навчання у Тернопiльський національний медичний університет ім. I.Я. Горбачевського складатиме:

Більш детальну інформацію про вартість навчання у тернопільських університетах можна знайти за посиланнями: ТНТУ, ТНЕУ, ТНМУ, ТНПУ.

А як вважаєте ви, чи варто тернопільським випускникам вступати до університетів інших міст? Чи справді Тернопіль – студентська столиця України? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • кобра

    ВНЗ для лохів,чувак з коледжом може смам собі створити робоче місце і не погано заробляти в Україні,маю серед знайомих і випускників ПТУ і доцентів,то останні часом таке блеють що самі не розуміють що,сидять по життю не шаручи....
  • Хтось

    Згода з попередніми коментарями на 100%. Особливо про технічний університет. Це дійсно марно витрачений час.
  • Анонім

    Зараз є багато шляхів для самоосвіти і ніхто не буде вам давати те чого вам явно для вашої спеціальності не пригодиться . Зараз підприємцям пох..... чи є у вас диплом бакалавра ,магістра оскільки йому головне ,що ви вмієте робити . Витрачати такі шалені кошти на 5-6 років безтолкового навчання ну це дурість . За такі гроші можна піти на курси і навчитися дійсно професії ,а не всякого непотрібу . Головне мати бажання і знайти себе в тій спеціальності ,яка подобається . На сьогоднішній день тенденція іде до того ,що люди після 11 класу поступають аби поступити
  • Анонім

    Дурно витрачені кошти і час оскільки в тих вузах нічого доброго не навчать . Ось для прикладу тернопільський політех де 3 роки тої самої шкільної освіти :хімія ,математика ,фізика ,історія , англійська , правознавство ,всесвітня культура , педагогіка,екологія ,соціологія ,політологія, філософія та інший шлак , а решта часу це глибока теорія на молекулярному рівні з кілометровими формулами і  по принципу чорний ящик і кристалічна гратка . Матеріальна база ,програма все 80-х років . Прилади ,які вивчаються все давно списано і не використовується на сьогоднішній день в жодній установі . Цей політех відстав на купу років і зрозуміло чому вже купу років сидить на 38-36 місці і нічого не робить щоб розвивати матеріальну базу і оновлення навчальної програми в практичну ,а не теоретичну сторону. Що толку з того ,що ті викладачі друкують методички , а хоча б хтось щось зрозумів з тих методичок . Хто вчився той зрозуміє про ,що я кажу.  Я в цьому політесі відівчився 6 років і мені вистачило  щоб його оцінити. Коледжі і то дають в рази якіснішу освіту ніж ті ВНЗ .  Попридумували рівні бакалавр ,магіст ,то я скажу херня це все . Доводилося мені спілкуватися по спеціальності з так званими магістрами так вони нулячі взагалі .

    HERMAN TEDESKO reply Анонім

    Ти читав про те що ти писав собака сутула. Вали в Польшу на будііництво з такими закидонами.  Тормози інстаграмні. Це ти закінчував магістра купленим за 500 баксів , хіба ні. Анонім чортовий. Хто хоче так і робить, це не від навчального закладу залежить. Просто вбийся об стінку своєю головою. Нащо ти тут ниєш.

    Анонім reply HERMAN TEDESKO

    Якщо ти до мене звертаєшся, то чого ж ти не привітався як слід  ,а замість цього кидаєшся на людей як собака дика . Щодо того чи я читав ,що я написав ,а мені і читати нех.... я ж вчився і все бачив чого "вчать" у тому політесі . Що я побачив те я і написав . Якщо б я знав ,що буде така програма в політесі я б поїхав вчитися до Польщі навіть і не дивився в сторону політеха . Щодо магіста то я навіть на цей фейковий ступінь не пхався . Щодо грошей теж мимо бо весь диплом ,курсові робив сам і нічого не платив . Щодо інстаграма я в цій помийній ямі не мешкаю . Щодо навчального закладу так від нього рідного і залежить і 36 місце це багато про ,що говорить . Якої спеціальності може навчити конкретно цей політех, якщо 3 роки(3 курси) це шкільні предмети в перемішку з баластом типу "основи економіки" ,"маркетинг","менежмент", "політологія" ,"філософія","релігієзнавство" ,"педагогіка" ,"екологія", "введення в спеціальність"- так взагалі бредятина  а решта суцільна теорія на молекулярному рівні . Ось для прикладу :
    Предмет - матеріалознавство де мають викладати марки сталей і сплавів ,а викладають кристалічну гратку з купою формул . Предмет "елементна база" викладають елементи 80-х років , які вже ніхто не випускає і вони вже давно зняті з виробництва ,і теж купа формул .Предмет "приладобудування" аналогічно всі прилади списані по два рази і не використовуються та і приладів як таких не було так собі 2-3 взірця .  Купа предметів ,які базуються по принципу чорного ящика з кілометровими формулами і глибокою теорією ,а реального результату , що саме  знаходиться в цьому чорному ящику так ніхто і не бачить  . Отож висновок такий випий валерянки, запий водою і спокійно працюй  в "бляхарні під мостом" .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up