Партнер рубрики Події

Скільки коштує тернопільський борщ. Де дешевше купувати продукти – на ринку чи в магазині: ми порахували

Скільки коштує тернопільський борщ. Де дешевше купувати продукти – на ринку чи в магазині: ми порахували

Борщ – традиційна проста та недорога страва, яку готують чи не в кожній родині. Ми порахували, скільки коштує приготувати борщ та де дешевше купувати продукти – в супермаркетах чи на ринку.

Для розрахунку обрали звичайний класичний рецепт, який обирають тернополяни. Знадобиться пів кілограма буряка, картоплі, 400 грамів свинини, 200 грамів моркви, 300 грамів капусти, 200 грамів цибулі, 90 грамів томатної пасти, соняшникова олія.

Однак існує чимало різних рецептів борщу. У кожній родині можуть бути свої особливості. Хтось, замість томатної пасти, додає свіжі помідори, або готує томатний соус сам. Дехто надає перевагу свинині, хтось обирає яловичину або курятину.

- Зазвичай я готую борщ за звичайним класичним рецептом, - каже тернополянка Любов. – Але часто робимо борщ з килькою. У піст можна робити борщ без м’яса. На 2 літри потрібна банка консерви, але потрібно обирати хорошу, щоб борщ був смачний. Але можна робити борщ і з м’ясом, і з килькою. Це справа смаку. Ще до звичайного борщу додаю салатний перець та домашню зелень. Борщ – це така страва, де одного єдиного рецепту немає. Хто як хоче, так і готує.

Відео дня

Скільки коштують продукти

Ціни на овочі у супермаркетах міста наразі фактично не відрізняються від цін на ринку. Наприкінці літа та восени ціни на багато овочів знижуються.

Буряк у супермаркетах коштує в середньому 4,2 грн за кілограм. На ринку – 5 гривень. Біла картопля – 8 гривень. Капуста в магазинах в середньому вартує 5 гривень за кілограм. На ринку можна знайти і за 4 гривні.

Найбільша різниця в ціні - на м’ясо. У борщ можна класти різне м’ясо – курятину, яловичину, але найчастіше обирають свинину, адже вона дешевша за яловичину, але більш жирна ніж курятина. Борщ виходить наваристий та смачний. У супермаркетах свинячі ребра коштують 97 гривень за кілограм, лопатка без кісточки – 114 гривень, лопатка з кісточкою – 91 гривня, ошийок – 130. На ринку у м’ясному павільйоні ціни залежать від продавця та самого м’яса. Хтось продає дешевше, хтось – дорожче. Лопатка з кісточкою трохи дорожча, ніж в супермаркеті – по 95 гривень за кілограм. Продавці кажуть, що в них купують не лише, через те, що в них можна знайти м’ясо дешевше, а і через те, що м’ясо там завжди свіже.

Томатну пасту можна купити як у невеликих тюбиках по 70 – 90 грамів, так і в півлітрових банках на кілька разів.

Ми порівняли вартість приготування 5 л. борщу, якщо всі продукти купувати лише на ринку, або лише в супермаркеті.

 

Ринок

Супермаркет

Буряк 500 г

2,5 грн

2,1 грн

Картопля 500 г

4 грн

4 грн

Свиняча лопатка з кісточкою 400 г

38 грн

36,4 грн

Капуста 300 г

1,2 грн

1,5 грн

Морква 200 г

1,1 грн

1,3 грн

Цибуля 200 г

0,7 грн

0,8 грн

Томатна паста 90 г

6 грн

5,5 грн

Загалом:

53,5 грн

51,6 грн

Фактично - ціни не відрізняються, тому купувати продукти на борщ на ринку чи в супермаркеті – справа звички.

Також до цієї страви багато людей додають квасолю. Уже готову консервовану квасолю в супермаркеті можна придбати за 18 – 25 грн за півлітрову банку. На ринку можна знайти звичайну квасоля, яку треба відварити. Кілограм – по 25 – 30 гривень.

До борщу також додають сметану. 400 грамів сметани 20% жирності коштує в магазинах близько 29 гривень.

А який борщ готуєте ви? Діліться своїми рецептами у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up