Скільки коштує VIP-місце на цвинтарі

Скільки коштує VIP-місце на цвинтарі

На цвинтарях у Підгородньому та на вул. Микулинецькій можна лише підпоховати до родичів. На кладовищі, який в народі охрестили «у Довжанці» - місця вистачить всім. Цвинтар розрахований на 70 років роботи. І земля під поховання там безкоштовна

За місце для поховання грошей з тернополян не беруть. Навіть іноземцям, якщо вони померли на території України, відмовити у похованні не мають права.

Про це повідомив начальник спеціалізованого ритуального підприємства міськради КП «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький, посилаючись на Закон України «Про похоронну справу». Ділянка 2,40х2,60 м видається безкоштовно. І вона є власністю родичів померлого, про що їм видається документ. А вже під’їзди і дороги на цвинтарі – комунальна власність.

Наперед ділянку на цвинтарі взяти неможливо

  • Коли помирає один з родичів, зазвичай ділянку виділяють для двох, максимум для трьох, якщо є для цього підстави, - пояснив Сергій Тлумацький. – За виділену чи то на одного, чи то на трьох землю гроші не беруть. Однак її виділять лише у разі смерті, скажімо, одного з подружжя. Наперед взяти земельну ділянку на цвинтарі неможливо.

Відео дня

Проте виділять ділянку на двох чи трьох тепер тільки на міському кладовищі, що на вул. Бригадній, 47, який у народі охрестили «у Довжанці». На цвинтарях у Підгородньому чи на вул. Микулинецькій вільних місць немає, запевнив Сергій Тлумацький. Там дозволять поховання, якщо вже є місце, або у випадку, якщо підхоронять до родичів, якщо пройшло досить часу і дозволяють технічні умови.

  • З місцями для поховань на міському кладовищі на Бригадній (Довжанка – прим. авт.) проблем немає, - запевнив Сергій Тлумацький. –Там є 40 га, а також передбачене місце для родинних гробівців. Вони є в проекті. Проте поки що їх не облаштовують, бо немає попиту. Причиною, ймовірно, є те, що вдосталь є ділянок для поховань. І років на 70 точно їх вистачить для усіх.

Родинний гробівець з граніту – 61 700 грн

Замовити гробівець наперед можна на цвинтарі у Підгородньому. Одразу потрібно сплатити його вартість. Родинний гробівець розрахований на трьох померлих і повністю готовий для поховання. Якщо він вже об лаштований гранітом, вартість зросте до 61 тис. 700 грн. Можна замовити і придбати подвійний чи потрійний гробівець. Відповідно, ціна подорожчає вдвічі-втричі.

  • На цвинтарі, що на вул. Микулинецькій, вільних гробівців немає, - каже Сергій Тлумацький. – Колись, ще за каденції попередньої міської влади, вони були. Можна було взяти наперед і оплатити. Їх облаштували, де була тверда земля і не було можливості проводити поховання. За ці гробівці люди вже розрахувались і це є їхньою власністю. На підставі Свідоцтва на право власності.

«Модних» місць на старих цвинтарях немає

«Модних» місць на Микулинецькому кладовищі теж немає. І Сергій Тлумацький називає абсурдом і повною нісенітницею чутки, що місце таки знайдуть у разі потреби, чи якщо на нього «натиснуть». І що такі на старих кладовищах коштують від тисячі доларів.

  • Я не продаю місця по тисячу доларів. Нехай мені покажуть, де є місце, яке можна продати, - Сергій Тлумацький обурюється почутим. –Можливо, люди говорять про продаж землі, коли йдеться про гробівці. Але місць для поховання просто немає, і, відповідно, взяти їх ніде.На цвинтарі на вул. Бригадній облаштований сектор для поховання видатних тернополян. На Підгородньому залишилось лише місце в секторі для священиків – тільки їх там і хоронять. Більше – немає. 

Щодо нового сектору на Микулинецькому кладовищі (де похований Володимир Стаюра – прим. авт.), його облаштували для АТОвців. На цьому місці вирізали тополі і прибрали сміття. Там виділено до 10 сотих землі для загиблих воїнів АТО.

Довідка

У Тернополі є сім кладовищ, два з яких – закриті. Перший – на вул. Мирній у Кутківцях, другий - єврейський на вул. Микулинецькій (навпроти діючого цвинтаря – прим. авт.). Є 5 діючих міських кладовищ: на вул. Микулинецькій, у Підгородньому, Тернопільське міське кладовище на вул. Бригадній, 47 (Довжанка – прим. авт.), у Кутківцях і Пронятині.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Borys Karnatovskyi

    пора починати робити кремацію

    Петро Білецький reply Borys Karnatovskyi

    То таке в цивілізованих країнах роблять, в нас ше люди надто дикі для такого
  • Va Vo

    проблеми не бачу взагалі ,біля цвинтаря в Підгородньому є паро гектарів землі

    під городи,люди під цвинтаром 100% садити не будуть ,дати людям взамін ділянки і проблема вирішиться,але треба трохи включити голову і подумати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up