Партнер рубрики Події

Скільки коштує встановити твердопаливний котел у приватному секторі

Скільки коштує встановити твердопаливний котел у приватному секторі

Чи вистачить газу для опалювального сезону – це питання турбує багатьох місцевих, які живуть у приватних будинках. Дехто готується до опалювального сезону, купуючи електрообігрівачі, а дехто вирішив встановити твердопаливні котли. Ми дізналися, скільки це коштує. 

Встановити в будинку твердопаливний котел можна не лише готуючись до проблем з газопостачанням, а і задля економії на опалювальному сезоні. Класичні котли – найбільш бюджетне рішення, однак вони менш потужні. Для обігріву будинку знадобиться більше палива. 

Котли довгого горіння працюють інакше. У камері згоряння паливо згорає згори донизу. Також вони мають спеціальні контролери, щоб регулювати швидкість горіння та температуру. Вони мають різний об’єм камер для завантаження палива. 

Ціни на котли

– Якщо площа будинку 120 квадратних метрів – потрібно обирати котел потужністю 12 кВт, – пояснюють продавці. – Якщо площа будинку 200 квадратних метрів – потужність має бути 20 кВт. Потужність може бути трохи більшою, ніж потрібна, але меншу обирати не варто.

Відео дня

На ринку вартість класичних твердопаливних котлів починаються від 12 до 40 тис. гривень. Бюджетні котли менш габаритні та мають менший об’єм камери для завантаження палива. В інтернет–магазинах вартість класичних котлів стартує від 14 тис. гривень. Найдорожчі вартують до 150 тис. гривень.

Піролізні котли дорожчі. Від 23 тис. гривень і до 250 тис. гривень.

Котли тривалого горіння коштують від 19 тис. гривень. Деякі потужні моделі коштують і 800 тис. гривень. 

Монтаж обладнання

Якщо ви під’єднуєте твердопаливний котел до звичайного газового – це буде дешевше, ніж встановлення твердопаливного котла, як основного. 

– Вартість залежить від об’єму роботи, – пояснює майстер зі встановлення котлів пан Володимир. – Якщо є підготовлене місце, є шахта для відведення продуктів горіння, вже все придбано і готове до монтажу – це буде дешевше. Для орієнтиру – вартість встановлення котла від 5 до 10 тис. гривень. Залежить від об’єму робіт. 

В одній зі служб монтажу котлів у Тернополі вартість підключення твердопаливного котла до газового вартує від 3900 гривень. Підключення твердопаливного котла як основного обійдеться в 4500 гривень.

Коли котел підключено і він готовий до роботи – потрібно потурбуватися про паливо. Використовувати можна дрова, паливні брикети, дерев’яне або кам’яне вугілля, деревовідходи, тощо. 

Паливні торф’яні брикети коштують 5500-7000 гривень за тонну. Колоті дрова – від 4000 гривень за куб. Вугілля – 4000-5000 гривень за тонну.

На сайтах безкоштовних оголошень ми знайшли чимало різних пропозицій у Тернополі та області з продажу палива для котлів. Дехто пропонує навіть дерев'яні щепки для опалення.

Придбати можна навіть лушпиння соняха, яке також згодиться. Тонна обійдеться у 1500–2500 грн.    

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up