Скільки коштують маски та антисептики у Тернополі. Чи варто готувати запаси на зиму?

Скільки коштують маски та антисептики у Тернополі. Чи варто готувати запаси на зиму?
  • У Тернополі продовжується ріст захворюваності на коронавірус. З настанням холодів розпочнеться сезонний період ГРВІ, який лише додасть труднощів лікарям, адже кількість хворих значно збільшиться. Тому медики радять дотримуватися карантинних вимог.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чи є дефіцит на захисні маски, де їх можна дешевше купити та як правильно обрати антисептик.

Ще до першого випадку захворювання на Тернопільщині маски та антисептики стали справжнім дефіцитом. Люди розкупили всі запаси у аптеках та магазинах. Дехто навіть скуповував білизну для дезінфекції у будинках. Однак наразі дефіциту немає.

Скільки коштують маски?

Журналіст «20 хвилин» дізнався ціни на медичні маски, які продають в аптеках. Цих засобів достатньо у продажу. Їх можна придбати вже не лише в аптеці, а і в магазинах товарів для дому чи супермаркетах. Однак ціни всюди різні.

Ми обійшли кілька різних аптек та дізнались ціни на тришарові хірургічні маски.

Відео дня

Аптека:

Ціна:

Подорожник

5 грн

DS

7.5 грн

Аптека911

7.5 грн

Бажаємо здоров'я

4.5 грн

Пишіть у коментарях ціни на маски у аптеках, де ви зазвичай купуєте.

В одній з аптек запевнили, дефіциту знову чекати не варто.

- Маски купують, але щоб масово закупляли про запас на осінь та зину - такого немає, - каже фармацевт Ольга. - Стосовно цін - нічого ще не знаємо, але теж не думаю, що ціни будуть рости, так як масок і антисептиків нам привозять достатньо. 

Маски продають і в магазинах з товарами для дому. В одному з таких ми знайшли тришарові хірургічні маски по 4 гривні.

В одному з супермаркетів ми знайшли тришарові маски по 5 гривень за штуку, але продаються вони упаковками по 50 гривень (10 масок). Також продають респіратори – 40 гривень за штуку.

Нагадаємо, до початку пандемії коронавірусу тришарові медичні маски коштували 1 – 2 гривні, а захисні маски респіраторного типу – всього 12 – 20 гривень.

Як радить лікар епідеміолог Володимир Паничев, щоб обрати справді медичну маску, а не ганчірку, яка не захистить ні вас, ні оточуючих – варто дивитись на маркування.

- Якщо людина не має змоги уникнути поїздок у громадському транспорті, варто використовувати захисні респіратори, а не звичайні маски, - пояснює Володимир Паничев. - Респіратор має бути типу FFP2 чи FFP3. Якщо маска рівня FFP2 – її можна носити до 3-х годин. FFP3 – ефективна до 6 годин.

Однак пам’ятайте, що маски мають свій час використання. Для кожного типу – є свій рекомендований час. Також маску варто замінити тоді, коли вона стає вологою.

- Маску можна носити з перервами. Наприклад, у вас респіратор з маркуванням FFP2, - пояснює епідеміолог. - Ви можете одягнути її на пів години, зняти її і у вас лишається ще 2,5 години запасу. Варто стежити за часом. Кожна маска має свій рекомендований час використання.

У МОЗ також назвали основні вимоги до захисних масок та респіраторів відповідно до Державних стандартів України, які регулюють вимоги до засобів індивідуального захисту

Респіратор N95/FFP2 повинен бути виготовлений з нетканого фільтрувального матеріалу повинен бути оснащений носовим зажимом (носовою кліпсою), носовим обтюратором. Внутрішня частина респіратора має бути виготовлена з м’якого гіпоалергенного нетканого матеріалу. Повинен бути призначений для захисту від дрібнодисперсних аерозолів.

Респіратор класу захисту не нижче FFP2 повинен бути виготовлений з нетканого фільтрувального матеріалу. Повинен бути оснащений носовим зажимом (носовою кліпсою), носовим обтюратором. Внутрішня частина респіратора має бути виготовлена з м’якого гіпоалергенного нетканого матеріалу.

Маски медичні (хірургічні) повинні бути виготовлені з гіпоалергенного нетканного матеріалу без запаху. Зовнішня та внутрішня поверхні повинні бути різного кольору, на резинках, з фіксатором на переніссі. Не повинна перешкоджати вільному диханню.

Скільки коштують антисептики

Антисептики також можна придбати як в аптеках, так і в магазинах. Ціни на них приблизно однакові. Невеликий флакон об’ємом 30 мл коштуватиме 25 – 35 гривень. Вони бувають у вигляді спрею та гелю.

В супермаркетах ми знайшли антисептики у великих флаконах. 1 літр антисептика на основі спирту коштує 240 гривень. Флакони об’ємом 100 мл  коштують від 50 до 70 гривень.

Однак з використанням антисептиків варто бути обережним, адже надмірме використання може спричинити пересихання шкіри та її подразнення. 

До того ж, у МОЗ радять обирати ті антисептичні засоби, які не мають додаткових ароматизаторів чи барвників, адже вони можуть викликати алергічну реакцію. Краще за все використовувати антисептик лише тоді, коли ви не маєте можливості помити руки з милом.

- Якщо у вас немає можливості помити руки з милом біля проточної води, в доступі повинні бути антисептики, - каже заступник голови МОЗ Віктор Ляшко. - Щоб використання було раціональним, потрібно застосувати 2,5-3 мл антисептика, а потім протерти руки. Тільки після такої процедури ми можемо відчувати безпеку і навіть потерти очі, якщо є така необхідність.

Щоб не пересушувати шкіру – перед покупкою прочитайте склад антисептика. В ньому має бути гліцерин, який зволожує шкіру.

- Щоб антисептики не пересушували шкіру, у них додають гліцерин, який зволожує, - пояснює Володимир Паничев. - Але якщо люди використовують звичайний спирт – шкіру буде сушити. Є рекомендації, як приготувати дезінфікуючий розчин власними силами. Потрібно взяти спирт, воду, гліцерин та перекис водню. Мило можна використовувати замість антисептичних засобів, але бажано брати господарське, - каже пан Паничев. - Ним можна протирати різні поверхні, обробляти шкіру. Також можна приготувати антисептик самостійно.

Для домашнього антисептика, за рекомендаціями ВООЗ, потрібно:

  • Етиловий спирт 96% - 833 мл
  • Перекис водню 3% - 41,7 мл
  • Гліцерин – 14,5 мл
  • Кип’ячена або дистильована вода.

ВООЗ рекомендує обробляти руки антисептиком не менше 30 секунд. Руки варто обробити ретельно, особливу увагу приділивши зоні під нігтями.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Хтось

    В часи інтернету навіщо шукати по аптеках, наражаючи себе на зайву небезпеку?
  • Olga Kapynus

    трохи дивно подано інформацію - ціни в аптеках вказано лише на маски, про респіратори -інфи 0. А повідомлення типу "в одному із магазинів для дому", "в одному із супермаркетів"  - викликає лише сміх
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up