Скільки коштують яйця у Тернополі напередодні Великодня: де взяти дешевше

Журналісти «20 хвилин» порівняли вартість курячих яєць у магазинах та на ринку міста. Як змінилися ціни за рік? Про це у матеріалі.
Напередодні Великодня чимало тернополян купують необхідні продукти до столу. Серед них – курячі яйця. На території «Овочевого ринку» ціни в середньому від 4,4 до 5,8 за штуку.
Найдешевші, які вдалось знайти, коштували по 3,5 грн за штуку, однак вони дрібні, приблизно вдвічі менші за курячі яйця С1.
У павільйоні на території «Центрального ринку» ціни на яйця від 4 до 5,6 грн за штуку.
Дехто купує домашні яйця на стихійному ринку. Їх продають в середньому по 5 грн за штуку.
Які ціни в магазинах
Ми порівняли ціни на курячі яйця 1С у чотирьох мережах супермаркетів міста. Враховували звичайні ціни без знижок. Нефасовані яйця коштують найдешевше – від 4,79 грн за штуку. Якщо ж купувати в упаковці, десяток обійдеться в середньому на 10-30 гривень дорожче
На інфографіці можна порівняти вартість яєць 1С, станом на 16 квітня.
Ціни на яйця в упаковці вищі. У супермаркеті «Сільпо» стартують від 54 грн за десяток. Найдорожчі С0 – 91 грн за упаковку.
У «АТБ» ціни на фасовані яйця від 67,5 грн до 75,9 грн за десяток.
У магазині рукавичка найдешевша упаковка десятка яєць коштувала 54,9 грн, а найдорожча – 96,9 грн.
Десяток фасованих яєць у NOVUS вартує від 67,5 грн до 96 грн.
Як змінилися ціни за рік
Вартість яєць у період перед Великоднем, у порівнянні з минулим роком, зросла приблизно вдвічі. Нагадаємо, «20 хвилин» порівнювали, як змінилися ціни на продукти до Великоднього кошика. У 2024 році ціна на нефасовані яйця у супермаркетах була від 2 до 2,5 грн за штуку.
А от у квітні 2023 року вартість яєць в середньому була 58 гривень за десяток.
ДОВІДКА
Маркування складається з двох основних символів. Буква “Д” або “С” — це група яйця.
Д — дієтичні, тобто ультрасвіжі яйця. Такий продукт можна зберігати у холодильнику лише протягом 7 днів. Саме тому на дієтичних яйцях обов’язково проставляється дата знесення.
С — столові. Це не інший різновид яєць, а той самий продукт, який сягнув тижневий термін після знесення. Такі яйця можна зберігати у холодильнику протягом 90 днів та сміливо придбати про запас, адже вони все одно залишаються корисними та поживними.
Другий символ маркування (буква або цифра) — це категорія яйця:
М — дрібні (від 35 до 44,9 г)
2 — друга категорія (від 45 до 54,9 г)
1 — перша категорія (від 55 до 64,9 г);
0 — вища категорія (від 65 до 75,9 г);
В — відбірні (вище 75 г).
Маркування зазвичай вказують за допомогою штампу на самому яйці, а також на упаковці.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Зеленый человекПох на ваші срані яйця.
-
Анатолий Анатолий4.50 на рынке по Мира.