Партнер рубрики Події

Скільки заплатимо за страви на Святвечір: дивіться графіки!

Скільки заплатимо за страви на Святвечір: дивіться графіки!

Ми порахували, як змінилися ціни на продукти за рік. У скільки обійдеться кутя та набір основних продуктів. Про це у матеріалі.

У кожній родині є власні традиції святкування. Переважно на Святвечір готують 12 страв, які символізують 12 апостолів. Головна – різдвяна кутя, її їдять чи не в кожній родині. Серед інших страв – різні види вареників, каші, борщ, калач, узвар тощо. Головна умова – їжа має бути пісною. 

Кутя подорожчала

Почнемо з головної страви Святвечора. Класична кутя складається з шести інгредієнтів  – пшениця( 400 г), мак (100 г), волоські горіхи (150 г), родзинки(200 г), мед (100 г) та цукор (50). Є й інші рецепти. Хтось додає у кашу цукати або ягоди, хтось – шоколад замість меду, а дехто замість пшениці кладе рис. 

У супермаркетах міста упаковка пшениці для куті коштує в середньому 24 грн за 400 г. Мак – 28 грн, тоді як минулого року його продавали по 18–20.

Відео дня

Мед продають у маленьких баночках по 170 грамів. Він вартує від 61,5 грн. Минулого року був по 46 гривень. Найдешевший натуральний – соняшниковий та з різнотрав’я. Є також мед у стіках по 20 грамів. Він коштує 7 грн. 

Волоські горіхи в одному з супермаркетів знайшли по 38,6 гривні (90 грамів). В іншому упаковка горіхів (100 грамів) коштує 41,9 грн.

Цукор коштує в середньому 31 гривню за кілограм. 

На інфографіці можна побачити, як змінилися ціни за рік. 

Вартість інгредієнтів на 1 кілограм куті коштуватиме приблизно 206 гривень. Це на 36 гривень дорожче, ніж минулого року.  

Можна купити і готовий набір для приготування. Там вже є все необхідне. Треба лише відварити пшеницю та додати інші інгредієнти з коробки. В АТБ такий набір (420 грамів сухих інгредієнтів), наприклад, коштує 34,8 грн без урахування знижок.

У «Сільпо» набір вагою 260 грамів коштує 42 гривні. У супермаркеті NOVUS набір вагою 800 грамів коштує 40 грн.  

У скільки обійдеться приготування

На Святвечір тернополяни готують 12 пісних страв до столу. Єдиного «стандарту», що саме повинно бути на столі, немає. Це залежить від уподобань і традицій кожної родини.

Ми склали список із 12 пісних страв, які можна приготувати на Святвечір. Крім куті – вареники з картоплею, вареники з грибами, вареники з вишнею, пісний борщ, вінегрет, запечений короп, горохова каша, тушкована капуста, пампушки, калач з маком та узвар.

Живий короп у магазинах коштує приблизно 12,6–13,9 грн за 100 грамів. Риба, вагою 1,5 кг, обійдеться щонайменше у 189 грн. Для приготування потрібні і деякі інші інгредієнти – спеції, олія, лимон тощо. Ця страва обійдеться щонайменше у 210 грн.

Вареники дешевше зробити самому, ніж купувати готові напівфабрикати. Кілограм найдешевшого борошна коштує 15,8–16,3 грн. Картопля – 8 грн за кілограм. 

Капуста білокачанна вартує цього року в середньому 11 гривень, тоді як минулого року – 15. А квашена капуста подорожчала. Упаковка (500 г) обійдеться у 53,5 грн, а минулого року – 35 грн. Гриби печериці коштують 99–103 гривні за кілограм. Торік – 58–60.

Для вареників з вишнею тісто потрібне на кефірі. Упаковка 400 г коштує в середньому 19 грн. Заморожена вишня без кісточки – 57 грн (400 г).

Для вінегрету потрібна морква – 24 грн/кг, буряк – 11 грн/кг, горошок – 31 грн (400 г), цибуля, олія.

Горохова крупа коштує 15–28 грн за кілограм. Для смаку у кашу можна додати піджарку з цибулі та моркви.

Набір сухофруктів для узвару – від 60 гривень. Пампушки та калач можна купити вже готові.

Приблизну вартість страв на Святвечір дивіться на графіці. Ціни вказано за кілограм страви. Ціна калача вказана за 500 грамів. Пампушки – 320 грамів. 

Загалом стіл на Святвечір, за нашими підрахунками, обійдеться у 859 гривень. Це на 22% дорожче, ніж минулого року. Тоді такий самий набір продуктів коштував 702 гривні. 

Як ми помітили, вартість багатьох овочів цього року не змінилась. Дещо навіть подешевшало за рік. Однак морква та цибуля подорожчали майже втричі. Зараз вони в середньому по 23–25 гривень за кілограм. Подорожчала консервація, молочні продукти, сухофрукти та горіхи. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Polina Daineha

    Блін, ціни суцільний жах😫 це треба взагалі повітрям харчуватися

keyboard_arrow_up