Партнер рубрики Події

Скільки заплатимо за страви на Святвечір: як змінилися ціни за рік

Скільки заплатимо за страви на Святвечір: як змінилися ціни за рік

Журналісти «20 хвилин» дізналися, як змінилися ціни на продукти за рік. У скільки обійдеться приготування страв на Святвечір.

Цьогоріч Україна святкуватиме Різдво 25 грудня — за новоюліанським календарем. Святий вечір припадає на 24 грудня.  За традицією, на Святвечір готують 12 пісних страв, які символізують 12 Апостолів. Головна страва – різдвяна кутя. Журналісти «RIA плюс» порахували, скільки коштуватиме приготування страв та на скільки зросли ціни. 

Скільки коштує кутя

Головна страва, яку готують на Святвечір – це різдвяна кутя. Для класичного рецепту потрібно шість інгредієнтів – пшениця (400 г), мак (100 г), волоські горіхи (150 г), родзинки (200 г), мед (100 г) та цукор (50 г).

Упаковка пшениці (400 г) коштує 24 гривні. Мак – приблизно 50 гривень за упаковку (125 г). Горіхи коштують в середньому 40 грн за 100 грамів. Найдешевші родзинки коштують 15 грн за 100 грамів. Найдешевша баночка меду з різноцвіття (170 г), яку ми знайшли, коштує 65 гривень. Кілограм цукру в середньому коштує 31 грн. 

Відео дня

Ми порахували вартість усіх інгредієнтів для приготування куті. Ціни дивіться на інфографіці. 

Також у супермаркетах продають готові набори для приготування куті. В них уже входить пшениця, мак, горіхи, мед. У супермаркеті «Сільпо» найдешевша упаковка (260 г) коштує 45 гривень. У «АТБ» упаковка вагою в 420 грамів коштує 30,9 грн. У NOVUS упаковка 260 грамів коштує 42 гривні. 

Готову різдвяну кашу у відділах кулінарії ще не продають.

Скільки коштують страви

Журналісти «RIA плюс» склали список страв. У кожної родини вони можуть відрізнятися. Крім куті ми порахували вартість – вареників з картоплею, картоплею та грибами, вишнею. Також додали витрати на пісний борщ, вінегрет, запечений короп, горохову кашу, тушковану капусту, пампушки, калач з маком та узвар.

Живий короп у супермаркеті коштує приблизно 14,9 грн за 100 грамів. Риба, вагою 1,5 кг, обійдеться у 223 грн. Для приготування потрібні і деякі інші інгредієнти – спеції, олія, лимон тощо. Ця страва обійдеться щонайменше у 235 грн.

Вареники дешевше зробити самому, ніж купувати готові напівфабрикати. Кілограм найдешевшого борошна коштує 15 грн. Картопля – 14 грн за кілограм. 

Капуста білокачанна коштує цього року в середньому 10 гривень. Для тушкованої капусти також потрібна цибуля та томатна паста – 20 грн за 40 грамів. 

Квашена капуста подорожчала. Упаковка (400 г) обійдеться у 61 грн. Минулого року вона коштувала приблизно 50 гривень. Гриби печериці коштують 115 гривень за кілограм. Торік – 100 гривень.

Для вареників з вишнею тісто потрібне на кефірі. Упаковка 400 г коштує в середньому 19 грн. Заморожена вишня без кісточки – 66 грн (400 г).

Для вінегрету потрібна морква – 9,9 грн/кг, буряк – 11 грн/кг, горошок – 35 грн (400 г), цибуля, олія.

Горохова крупа коштує 15 грн за кілограм. Для смаку у кашу можна додати піджарку з цибулі та моркви.

Набір сухофруктів для узвару – від 80 гривень. Пампушки та калач можна купити вже готові.

Приблизну вартість страв на Святвечір дивіться на графіці. Ціни вказано за кілограм страви. Ціна калача вказана за 500 грамів. Пампушки – 230 грамів.

Загалом, стіл на Святвечір, за нашими підрахунками, обійдеться у 905 гривень. Минулого року такий самий набір страв коштував 859 гривень. Так ціни зросли приблизно на 7%. Якщо ж порівнювати з вартістю столу на Святвечір у 2021 році – ціни зросли на 29%. Тоді набір страв, за нашими підрахунками, коштував 702 гривні. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Так

    За 2500 нерозженися

keyboard_arrow_up