Чи є укриття в тернопільських ТРЦ і чи працюють крамниці під час тривоги: ми з'ясували

Чи є укриття в тернопільських ТРЦ і чи працюють крамниці під час тривоги: ми з'ясували

В якому випадку в «Подоляни» до відвідувачів викликають поліцію, чи можуть перебувати люди під час тривоги в «Епіцентрі» та «Орнаві», з’ясувала «20 хвилин». І перевірила, чи є вода, аптечки й щонайменше два виходи в укриттях та куди бігти, якщо такого в торговому центрі немає  

Після трагедії в ТРЦ Кременчуці, де внаслідок рашистського обстрілу загинули два десятка людей, кілька десятків отримали поранення, а ще стількох досі вважають зниклими безвісти, журналісти «20 хвилин» перевірили, що під час тривоги відбувається у найбільших ТРЦ Тернополя.

Зокрема, перевірили «Подоляни», «Епіцентр» та «Орнаву».

Ми з’ясовували, чи є там укриття? Скільки чоловік воно може вмістити? Кого туди впустять під час тривоги? Чи є в укриттях щонайменше два виходи, питна вода, вентиляція та мінімальна аптечка? З’ясували також, чи працюють крамниці під час повітряної тривоги, а раніше ми неодноразово спостерігали таку ситуацію, і чи мають право відвідувачі, коли лунають сирени, залишатись у торгових залах чи приміщенні ТРЦ? Також поцікавились, куди бігти і де є найближчі укриття, якщо в цокольному чи підвальному приміщенні самого ТРЦ укриття немає.

Відео дня

Люди не виходять – охоронець тисне тривожну кнопку

В ТРЦ «Подоляни» цілодобово працює спеціальний пост пожежної та техногенної системи. Після отримання сигналу «повітряна тривога» черговий через мікрофон оголошує: «Повітряна тривога. Працівників та відвідувачів ТРЦ «Подоляни» просимо негайно покинути приміщення ТРЦ і прослідувати у бомбосховище».

— На виході з боку «Сільпо» людей зустрічають охоронці та через адмінкорпус (праворуч від входу до супермаркету) супроводжують в бомбосховище, — генеральний директор ТРЦ «Подоляни» Михайло Ібрагімов показує журналістці, куди мають вийти люди.

На виході з торгового комплексу щокілька метрів вказівки, куди прямувати в укриття.  

Проходимо в адмінкорпус, звідти, через невеличкий коридор, де також є вказівники і стрілки, можна пройти до укриття.

— Колись на місці сучасних «Подолян» був військовий завод, там свого часу було спеціалізоване бомбосховище чи укриття – точно сказати не беруться, — дорогою розповідає Михайло Ібрагімов. — Ця будівля зараз не має статусу бомбосховища. Це було бомбосховище колись, під військовим заводом. Велике приміщення, більше двох тисяч кв. м. Але воно перебувало в стані реконструкції. Тому там є певні будівельні матеріали.

З початком повномасштабного вторгнення росії на Україну, в укритті здебільшого прибрали сміття, поскладали цеглу, на них поклали сидіння від диванів, облаштувавши таким чином додаткові місця. Є стільці, стіл та крісла. Є аптечка з необхідним мінімальним набором ліків, питна вода, освітлення і вентиляція. Навіть провели сюди Wi-Fi.

— Виходів є три: оцей, для відвідувачів, яким ми зараз заходимо, ще один, яким користуються працівники «Сільпо», напряму з їхнього приміщення, є й третій вихід з того боку, — Михайло Ібрагімов показав рукою в сторону кінотеатру. — Але ним користуються рідко, хоча там все працює. Після випадку в Кременчуці, ми тут додатково почистили, прибрали.  

Можуть сюди прийти й мешканці сусідніх будинків

Точної цифри, скільки відвідувачів може вмістити це приміщення, ніхто ніколи не підраховував. Проте у ТРЦ запевняють: помістяться усі – як працівники, так і відвідувачі. Можуть сюди прийти й мешканці сусідніх будинків.

Ми не раз ставали свідками ситуацій, коли лунає тривога, я покупці, ніби нічого й не відбувається, далі закуповують продукти. Так було раніше, зараз правила інші, запевняє Михайло Ібрагімов.

Прямуємо разом із ним до чоловіка за стійкою охорони в адмінкорпусі. На беджі зазначені дані і посада.

— Віталію, як ми тепер діємо, якщо під час тривоги люди відмовляються виходити із приміщення, — Михайло Ібрагімов питає в охоронця. Той не знає, про що ми говорили до цього з генеральним директором. Але видає, — якщо люди не виходять з приміщення ТРЦ, я вмикаю тривожну кнопку, викликаю додатковий наряд поліції – так раніше ми не робили. Зараз це питання категоричне. Всі працівники і відвідувачі виходять та йдуть в укриття. На це дають до 5 хв. Ми маємо зустріти на виході всіх відвідувачів і провести в укриття.

Перевірити інформацію щодо тривожної кнопки ми, на щастя, не змогли – 29 травня, коли перевіряли укриття у «Подолянах», тривог не було.

— Йде сигнал закінчення тривоги – всі виходять, — пояснив процедуру Михайло Ібрагімов. — Ми просимо усіх не нехтувати правилами та не ігнорувати сигнал тривоги. Це реально може зберегти ваше життя. Самі ж бачите, за подіями в Кременчуці, до чого це може призвести. Всі умови, аби перечекати небезпеку, в нашому укритті є.  

Укриття в «Орнаві» немає. Куди бігти?

Укриття безпосередньо в «Орнаві» немає. Під час сповіщення повітряної тривоги охоронець вмикає додаткове сповіщення про евакуацію відвідувачів та працівників ТП, розповів заступник директора по роботі з орендарями  ТЦ «Орнава» Микола Рубай

— Після сигналу повітряної тривоги торговий центр працює тільки «на вихід», після евакуації людей з приміщення вхід/вихід закривається, — запевнив Микола Рубай. За евакуацію відповідальні охоронці. Відвідувачі чи працівники не мають права перебувати в торгових залах під час повітряної тривоги.

Оскільки у ТЦ немає власного укриття, всі працівники повинні пройти у те, що розташоване найближче до «Орнави». Їхній перелік зазначений на вході до торгового центру.

Найближчі до «Орнави» укриття:

  • Вул. Танцорова, 11 (будинок за 24 школою);
  • Вул. Живова, 2а (дитячий садочок);
  • Вул. Живова, 11, видавництво «Збруч».

«Епіцентр»: є власне укриття на 1, 5 тисячі осіб

Укриття безпосередньо в «Епіцентрі» є, повідомили в адміністрації торговельного центру «Епіцентр К». Вмістити воно може до 1 500 осіб – як працівників, так і відвідувачів.

Там є два виходи, питна вода, вентиляція, мінімальна аптечка, автономне освітлення та доступ до Wi-Fi. Вас впустять до укриття навіть у разі, якщо ви не були покупцем, а просто перебували поруч приміщення, і почули сигнал повітряної тривоги.

У торгових залах на час тривоги ні працівники, ні відвідувачі не мають права перебувати. Всі мають вийти назовні і спуститись в укриття. На виходах/біля виходів є вказівники, куди потрібно прослідувати.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Olexander Varakuta

    Про такі речі не потрібно вести дискусії в мережах, за цим дуже ретельно слідкує ворог. Є державна служба яка відповідальна за ці споруди, тож з неї влада має ПРАВО вимагати дотримання певних стандартів та вимог.
  • Паша Пашинський

    Жидвота з заводів зробили ганделики базар, торгують смерди, жиди однако.
  • Маша Овсяна

    Для чого ви шось коментуєте пишите?
  • Наталія Заставецька

    Ще й би добігти, щоб недогнала

keyboard_arrow_up