Службова таємниця? Скількох чоловіків забронювали під час війни у радах Тернопільщини та ОВА

Службова таємниця? Скількох чоловіків забронювали під час війни у радах Тернопільщини та ОВА

«20 хвилин» запитали в обласній адміністрації, а також в трьох радах: обласній, міській і районній, — скільки їхніх працівників потрапили під бронювання? Також уточнили про те, скільки ж чоловіків призовного віку служать у ЗСУ чи інших формуваннях. 

З понад півтисячі працівників обласної військової адміністрації – 96 чоловіків призовного віку. У Тернопільських обласній раді серед працівників, віком від 18 до 60 років, — 26 чоловіків. У міській раді тих, хто потенційно може боронити Україну, — 124, а в районній — лише троє. 

Як вдалось нам дізнатись, частина із них перебувають під бронею. Хто саме і яка причина бронювання — намагались дізнатись «20 хвилин»,  надіславши сім запитів на інформацію до трьох рад і ОВА. 

 

Відео дня

Обласна військова адміністрація

510 осіб працюють в обласній військовій адміністрації, з них чоловіків призовного віку, від 18 до 60 років, — 96. Про це у відповідь на запит «20 хвилин» повідомила керівник апарату військової адміністрації Світлана Беспоповцева. 

— Кількість працівників, увільнених відповідно до частини третьої статті 119 Кодексу законів про працю України, складає 11 осіб, — повідомила Світлана Беспоповцева. — Відомості щодо місця перебування увільнених працівників та місця проходження ними військової служби в обласній військовій адміністрації відсутні.

Перелік посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, в тому числі в обласній військовій адміністрації, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 493. Але ця інформація для службового користування, зазначила Світлана Беспоповцева. 

—   Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 грудня 2018 року N 937-од (із змінами) затверджено Перелік відомостей, що становлять службову інформацію, якій надається гриф обмеження доступу «Для службового користування, відповідно до якого відомості про військовозобов’язаних заброньованих за обласною державною адміністрацією належать до інформації з обмеженим доступом, — відповіли в обласній військовій адміністрації. 

 

Обласна рада 

59 осіб є працівниками апарату Тернопільської обласної ради сьомого скликання. З них чоловіків від 18 до 60 років — 26. Чотирьох з них призвали на військову службу під час мобілізації. Під бронею перебувають двоє.  

Хто воює, реально перебуває в зоні бойових дій, а хто поповнив ряди військкомату чи інших «паперових» підрозділів, нам відмовились повідомляти, посилаючись на воєнний стан  і що розголос цієї інформації «може становити загрозу життю та здоровʼю цих осіб чи їхніх близьких родичів». 

Щодо депутатів обласної ради сьомого скликання — їх усього 64. Чоловіків, віком від 18 до 60 років — 43 особи. 

— Депутати місцевих, у тому числі обласних рад, не перебувають з місцевою радою у трудових відносинах, не працюють у раді на постійній основі, — повідомив голова облради Михайло Головко. — Відтак, відомості щодо перебування на військовому обліку відповідних категорій депутатів місцевих рад, їх призову, мобілізації і термінів проходження військової служби, звільнення, демобілізації з військової служби ведуть за місцем роботи депутатів. 

 

Міська рада

У тернопільській міськраді без трьох осіб півтисячі працівників. З них чоловіків віком від 18 до 60 років — 124, повідомив секретар міськради Ігор Гірчак. 

— Мобілізованих — 10 осіб, з них двоє загиблих, — повідомив Ігор Гірчак. — Міська рада не володіє і не зобов’язана володіти інформацією стосовно тих, хто працює/перебуває у зоні бойових дій, хто на територіях 2 і далі ліній оборони, а хто перебуває на Тернопільщині.

Щодо працівників, які перебувають під бронею, і в цій структурі послались на службову інформацію та ст. 10 («інформація про особу») Закону України «Про доступ до публічної інформації».

У складі Тернопільської міської ради VIII скликання є 42 депутати. Окремого обліку депутатів міської ради чоловічої статі призовного віку міська рада не веде, зазначив Ігор Гірчак у відповіді на запит «20 хвилин». І пояснив: у трудових відносинах із міською радою депутати не перебувають, а відтак міська рада не володіє і не зобов’язана володіти інформацією, кого мобілізували чи призвали, і хто з них де служить. 

Детальна інформація про депутатів міської ради VIII скликання на офіційному сайті міськради: https://ternopilcity.gov.ua/deputy/deputati-viii-cklikannya/deputatskiy-korpus/.

 

Районна рада

У Тернопільській районній раді 54 депутати, з них 31 — чоловіки, віком від 18 до 60 років. — За наявною інформацією, від початку повномасштабного вторгнення участь у захисті територіальної цілісності України у складі військових формувань брали шість депутатів Тернопільської районної ради восьмого скликання, — повідомив голова райради Віктор Козорог.  

Штатна чисельність працівників виконавчого апарату Тернопільської районної ради восьмого скликання становить 8 осіб, з них чоловіків призовного віку троє. 

Від початку повномасштабного вторгнення один працівник Тернопільської районної ради восьмого скликання мобілізований до лав Збройних Сил України, — повідомив Віктор Козорог. — Тернопільська районна рада не володіє та не зобовʼязана володіти інформацією щодо того, хто працює/перебуває у зоні бойових дій, на територіях другої і далі ліній оборони чи перебуває на Тернопільшині. 

 

Хто може бути під бронею?

Кабінет Міністрів ухвалив новий порядок бронювання військовозобов’язаних та критерії визначення підприємств, установ і організацій, критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Працівники таких підприємств підлягатимуть бронюванню.

Новий порядок бронювання – за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-polozhen-zakonu-ukrainy-pro-mobilizatsiinu-pidhotovku-ta-mobilizatsiiu-t270123 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Anna Stanislavchuk

    Цікаво, а яка статистика по ОТГ?

    Напевне там всі або непридатні або броньовані

    А ми ще говоримо про якийсь патріотизм чи обов'язок. Проїдьте журналісти чи працівники військомату у вихідні дні в зони відпочинку за містом (там так гучно виконують свій громадянський обов'язок допізна) і все всім стане зрозуміло.
  • Vasil Grubinko

    Поховалися, роботяги , без них влади нема
  • Ян Балога

    Ніскільки , бо то сцектива підарасня яка прикривається бронею. Вони хрен ложили на країну ,але подивимось як прийдуть вибори і як ті уйобки будуть клянчити голоси і розказувати які вони патріоти
  • Віка Брицька

    І зараз не воюють а учасників війни будуть мати  . А наші рідні вже рік і три місяці в гарячих точках і нема .

keyboard_arrow_up