Ось чому сморід та бруд: тернополяни виявили докази штучного забруднення Тернопільського ставу

Ось чому сморід та бруд: тернополяни виявили докази штучного забруднення Тернопільського ставу
  • Уже кілька тижнів тернополяни обговорюють зміни кольору та запаху води в Тернопільському ставі. Раніше припускали, що причина - у цвітінні.
  • Проте місцеві активісти провели інспекцію водойомою та опублікували факти, які доводять ймовірне штучне забруднення. 
  • На очищення Ставу з міського бюджету вже виділили кошти, а аераційні фонтани тепер працюватимуть цілодобово. 

- Такий паскудний час настав у Тернополі, що - майте на увазі, і часом не зганьбіться...Якщо до вас приїхали якісь добрі гості, то, показуючи місто, у жодному разі не ведіть їх до озера. Там брудно і смердить...Щоправда, "картинка" часом змінюється. І в цьому - якраз і певна суть. Почну з "бла-бла-бла". Нас традиційно - з року в рік - заспокоюють (чи то - задурюють) оповідками про те, що, мовляв, нічого страшного, вода озера просто цвіте... , - пише на своїй сторінці тернополянин Сергій Сінкевич.

У дописі йдеться, що  впродовж тижня тернополянин Ігор Музика виводив від причалу свій катер, щоб дослідити ситуацію. В останній день рейду до команди  приєднався і заступник міського голови Леонід Бицюра.

- Я прекрасно запам'ятав фразу: "Підозрюю, що цей бруд має штучне походження..." Леонід Олексійович запідозрив, а ми не сумніваємось, і звинувачень у суб'єктивізмі, чи навіть некомпетенції - абсолютно не боїмось, - продовжує пан Сінкевич. - Кілька нериторичних запитань. "Якщо це звичайне природне явище, то - чому вода "цвіте" не всюди по акваторії, а винятково у прибережній смузі, наближеній до міста?" (десь від Циганки - до "Галичини") "Чому, так зване "цвітіння" і явно хімічний сморід, то з'являються, раптово зникають, а, за кілька днів - знову повертаються?"...Що це за "цвітіння" таке дивне? "Чому, саме у дні "повернення" гине риба?" Знаєте, з катера, з води - видно все набагато краще. Це - не водорості зазеленіли. У найсмердючіших місцях ніякої ставкової травички - взагалі немає. Натомість просто "вбивають" плями з усіма "кольорами райдуги", а біля них масово плавають якісь незрозумілі сіро-чорні "комочки".  

Відео дня

Активісти припускають, що справжню біду можуть приносити підприємства, які незаконно, і, як правило, таємно - зливають в озеро свої відходи.

Нагадаємо, раніше ймовірною причиною змін води в Тернопільському ставі, екологи називали цвітіння сіро-зелених водоростей. 

Світлина від Sergey  Sinkevich.

Озеро планують очищати 

Тим часом на засіданні міськвиконкому, яке відбулось 8 липня, прийняли рішення про виділення коштів на  розробку матеріалів оцінки впливу на довкілля по об'єкту «Капітальний ремонт, розчистка від насосів та донних відкладів для покращення гідрологічного режиму та санітарного стану окремих прибережних ділянок ложа водосховища «Тернопільський став».

Із спеціального фонду на це виділили 120 тисяч гривень. 

- Ми плануємо провести роботи із очищення дна в трьох точках ставу, - каже заступник міського голови Леонід Бицюра. - Це біля Надставної церкви та неподалік "Маяка". Для цих робіт потрібно провести додаткову експертизу. Це обов'язкова процедура, яка має показати безпечність запланованих робіт. Результати експертної оцінки будуть публічно опубліковані, тернополяни зможуть пропонувати свої думки щодо змін в проєктах очищення. 

Зразки води відправили на дослідження

Одразу після рейду його учасники відібрали проби води та відправили на аналіз у лабораторію в м. Івано-Франківськ. Результати будуть приблизно через тиждень.

- 9 липня ми очікуємо на результати інших аналізів, які надсилали в Івано-Франківськ напередодні, - продовжує пан Бицюра. - Це були забори із дна Ставу. Це важливі аналізи, адже якщо вона постійно циркулює в Ставі, на неї також впливають дощі та інші чинники, то мул на дні зберігає усі складові можливих забрудників. 

Муніципали працюватимуть на човні

Рішенням міськвиконкому від 8 липня передали на баланс  управління муніципальної інспекції Тернопільської міської ради надувний човен та човневий двигун, вартістю майже 73 тисячі гривень.

У міськраді кажуть, що це допоможе муніципалам ретельніше охороняти став від можливих правопорушень, у тому числі і викидів небезпечних речовин у воду.

Ситуацію перевіряють екологи та правоохоронці

У публікації Сергій Сінкевич також звернувся до компетентних органів із проханням звернути увагу на ситуацію. 

Як повідомляють у пресслужбі ГУНП в Тернопільській області, для виявлення порушень щодо можливого забрудення ставу напрявлять перевірку. Про результати обіцяють повідомити згодом. 

Також проби води зі Ставу мають взяти представники Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Наразі їм це не вдалось зробити через погодні умови.

Водоканал має перевірити стоки та дощові зрізи неподалік Ставу.  

Про результати перевірок та досліджень ми повідомимо згодом. Стежте за новинами на нашому сайті.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Саша Крест

    зміни кольору і запаху води?  Дударик, це твоя робота??? )))) Маю кота Дударика... все він до озера ходить гуляти...
  • Pavlo Orestovich

    Та там все на купу. Говорю, як спеціаліст☝️
  • Анонім

    А ще декілька років тому назад зловили тракториста, який вночі копав рів до ставу щоб роботяги проложити каналізацію таке ж було і навіть 20 хв . писали ,і щосбь ту справу замяли і нікого не посадили  . Тут або  з приватного сектору зливають стоки або підприємства зливають всяку хімію щоб не витрачатися на очисні споруди .
  • ProofG1

    А що дасть очищати озеро? Це короткотерміновий ефект. Треба заборонити його забруднення!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up