Партнер рубрики Події

Сьогодні, 1 травня: свято Весни і Праці та Міжнародний день солідарності трудящих

Сьогодні, 1 травня: свято Весни і Праці та Міжнародний день солідарності трудящих

Мир. Праця. Травень. 70 з гаком років в країні, якої давно немає на карті світу - СРСР (Союз Радянських Соціалістичних Республік), цей день відзначали як свято солідарності всіх трудящих. Тепер в Україні 1 Травня відзначають як свято весни і праці. 

За часів СРСР цей день відзначався як свято солідарності всіх трудящих.

Тепер в Україні 1 Травня відзначається як свято весни і праці. Крім того, в Казахстані це свято єдності народу Казахстану, в Литві — день матері, у Кореї — день народження Будди, у Франції — День конвалії, день батька — в Ізраїлі, свято кохання — в Чехії, день міста Львів.

Вибирайте свято на смак і відзначайте!

Відео дня

Знаменні події

2004 - найбільше розширення в історії ЄС: членами Європейського Союзу стали Естонія, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина та Чехія

У 1998 році колишній руандійський прем'єр Жан Камбанда визнаний судом винним у геноциді проти народності тутсі, що мав місце в 1994 році, який привів до загибелі більше півмільйона людей.

У 1997 році Румунія принесла офіційні вибачення за примусову депортацію до трудових таборів тисяч етнічних німців і «продажу» еміграційних документів, що мали місце в роки комуністичного правління.

У 1997 році на парламентських виборах у Великобританії вперше за останні 18 років перемогу здобула Лейбористська партія.

У 1970 році Елтон Джон і поет Берні Топін почали свою спільну роботу над альбомом «Elton John», до якого увійшов перший хіт Елтона Джона «Your Song».

1967 - шлюб "короля рок-н-ролу" Елвіса Преслі та Прісцілли Белью

1966 - останній виступ "Бітлз" в Англії, на стадіоні "Уемблі" (під час концерту лауреатів щорічного опитування музичного журналу "New Musical Express")

У 1960 році під Свердловськом (нині - Єкатеринбург, Росія) ракетою збили американський розвідувальний літак «U-2», пілотований Френсісом Пауерсом.

У 1948 році не без активної участі СРСР оголошено про створення Народно-Демократичної Республіки Корея (Північна Корея).

1945 - у Берліні над Рейхстагом радянські війська підняли прапор перемоги.
О третій годині ночі, під час штурму, це зробили українець Олексій Берест, росіянин Михайло Єгоров та грузин Мелітон Кантарія

У 1944 році відбувся перший політ реактивного літака «Мессершмітт Me 262».

У 1943 році німецькі нацисти роблять масове вбивство 9000 євреїв з гетто в Бродах на Львівщині.

У 1937 році Президент США Франклін Рузвельт підписав Акт про нейтралітет, який завбачливо не дозволяв США втручатися у військові події в Європі.

У 1931 році в Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі на той момент будівлі - 102-поверхового «Емпайр Стейт Білдінг», побудованої за проектом архітектора Вільяма Лема всього за один рік. Зведена на розі 34-ої вулиці і 5-й авеню будівля вартістю 40 млн доларів залишалася найвищою у світі до 1972 року, коли в Манхеттені були побудовані вежі Міжнародного торгового центру.

У 1930 році в СРСР відкрилася Туркестано-Сибірська залізниця (Турксиб). Саме на мітингу з нагоди цієї події персонаж «Золотого теляти» Остап Бендер знайшов підпільного мільйонера Корейко.

У 1919 році Баварська Радянська Республіка зазнала краху.

У 1919 році в Фінляндії затверджено національний прапор.

У 1886 році в Чикаго пройшла масова демонстрація робітників, яка була атакована поліцією. 4 травня на мітингу протесту від вибуху бомби загинули 7 поліцейських і 60 цивільних. Організатори мітингу були заарештовані і засуджені. У липні 1889 року на Паризькому конгресі 2-го Інтернаціоналу 1 травня в пам'ять про ці події проголошено міжнародним революційним святом трудящих.

У 1851 році в Лондоні, в Кришталевому палаці відбулося відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

У 1840 році у Великобританії з'явилася в продажу перша в світі поштова марка - «Чорне пенні».

У 1786 році у Відні відбулася прем'єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро».

У 1776 році Адам Вайсгаупт заснував в Баварії таємне товариство ілюмінатів.

У 1753 році публікація роботи «Species Plantarum» (види рослин) Карла Ліннея. Ця дата вважається підставою ботанічної номенклатури.

У 1707 році Королівство Англія, Уельс та Королівство Шотландія об'єднані в одну державу - Королівство Великобританія.

У 1699 році П'єр ле Мойн заснував першу колонію європейців в долині річки Міссісіпі.

У 1682 році Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.

У 1328 згідно з мирним договором 1328 року Королівство Англія визнала незалежність Королівства Шотландія.

Народилися

1218 - народився Рудольф I, германський король у 1273-1291 рр., перший із династії Габсбургів

1855 - народився Микола Кащенко, український біолог, один із перших українських академіків (1918).
Засновник акліматизаційних садів у Томську та Києві; разом із В. Караваєвим створив у Києві зоологічний музей і був його першим директором

1862 - народився Марсель Пруст, французький письменник

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up