Партнер рубрики Події

Сьогодні, 11 липня: Всесвітній день шоколаду

Сьогодні, 11 липня: Всесвітній день шоколаду

Всесвітній день шоколаду або World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи.

З найдавніших часів, шоколад використовувався, як напій. Перші сліди його активного вживання, за свідченням археологів, належать ще до 19-го століття до нашої ери. Вони були виявлені на тихоокеанському узбережжі штату Чьяпас, Мексика. В Європу він потрапив після 16-го століття нашої ери. Є думка, що 7 липня 2015 року минуло рівно 465 років з тих пір, як шоколад з’явився в Європі. Однак альтернативний погляд на цю тему не упускає і безпосереднього відношення Христофора Колумба та його сина Фердинанда, які зіткнулися з какао-бобами в четвертій місії Колумба до Америки 15 серпня 1502. Тоді йому і його екіпажу вдалося захопити якесь торгове судно, в котрому серед інших товарів для торгівлі виявилися і какао-боби. Втім, можливо не настільки важливий цей факт, як те, що популярність напою з какао в Європі виникла тільки після відповідного схвалення суспільства, яке помітило його привабливість. Крім того шоколад дуже корисний.

Всесвітній день шоколаду або World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи, повідомляє Ділова мова.

Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського союзу і за його межами.

Відео дня

У цей день проводяться різноманітні фестивалі та заходи, присвячені цьому чудовому продукту.

Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів - так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. Так само існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. На жаль вчені одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла, але це аж ніяк не є його недоліком. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.

Також щороку 11 липня з ініціативи ООН відзначається Всесвітній день народонаселення. Цього дня, 11 липня 1987 року, чисельність населення Землі перевищила 5 мільярдів людей. Мета Дня – привернути увагу до питань народонаселення, програм загального розвитку, пошуку вирішення спільних проблем. У 2011 році загальна чисельність населення світу сягнула позначки 7 мільярдів (у порівнянні з 2,5 мільярда у 1950 році). За прогнозами ООН до 2050 року чисельність населення може вирости до 10 мільярдів. Нажаль, в Україні спостерігається протилежна тенденція – з кожним роком кількість люду зменшується. За даними Державної служби статистики, станом на 1 травня 2017 року, чисельність населення в Україні становила 42501,8 тис. осіб, що дорівнює 0,58% від загальної кількості людей на планеті. Таким чином, Україна посідає 32 місце за чисельністю населення у світі. Цікаво, що у 1919 році, за часів УНР, Україна посідала 10 місце, у 1955 – 14-те, у 2000 – 25-те. Країни-лідери за чисельністю населення, як і минулого року – Китай, Індія та США. У 2017 році відзначення Всесвітнього дня народонаселення буде проходити в період проведення Зустрічі на вищому рівні з питань планування сім’ї. Тому й тема Дня цього року обрана не випадково: «Планування сім’ї: зміцнення потенціалу людей, забезпечення розвитку».

Події, які сталися цього дня в різні роки:

1576 — англійська експедиція Мартіна Фробішера відкрила Ґренландію.

11 липня 1804 року відбулася  найвідоміша дуель в історії США.

В дуелі зійшлися давні політичні супротивники — віце-президент країни Аарон Берр і колишній секретар Джорджа Вашингтона, перший міністр фінансів США Александр Гамільтон.  Гамільтон був смертельно поранений і помер наступного дня.

1897 року зафіксована перша спроба дослідження Арктики за допомогою аеростата.

Соломон Андре із двома товаришами піднявся в небо з данського острова Шпіцберген. Їх аеростат обсягом 4531 куб. м був оснащений вітрилом, яке кріпилося до складної систему тросів. Про подальшу долю дослідників не було відомо до 6 серпня 1930 р., коли їхні тіла знайшли на Білому острові (Земля Франца-Йосифа).

Цього дня, у 1943 році, у розпал Другої Світової війни, досяг своєї кульмінації польсько-український конфлікт, який нині відомий під назвою Волинська трагедія. 

Територія Волині була зайнята Польщею згідно Ризького мирного договору 1921 року. Варто згадати, що у міжвоєнний період політика Речі Посполитої була досить дискримінаційною у релігійному і мовному питанні щодо національних меншин, що в свою чергу призвело до створення численних націоналістичних організацій, ряд яких у 1929 році об’єдналися в Організацію українських націоналістів (ОУН). З початком Другої Світової війни для боротьби з радянськими партизанами і німецькими окупантами виникла Українська повстанська армія (УПА), яка в 1943 році активно діяла як в Галичині так і на Волині.

Польсько-український конфлікт почав набирати обертів в районах Надсяння і Підляшшя у 1942 році. У листопаді 1942 року - лютому 1943 нацисти виселили поляків із низки сіл, заселивши на їхні місця українців. Загони Армії Крайової розцінили це як «співпрацю українців з німцями проти поляків» і в березні 1943 року розпочали акції помсти, які вилилися у масові вбивства українців. Разом з тим, у квітні - травні 1943 року поляки стали створювати укріплені «самооборонні» бази, яким німці постачали зброю і матеріально їх підтримували. Однак, подекуди ці загони займалися не самообороною, а нападами на довколишні українські села. Багато українських істориків вважають, що значною мірою саме така позиція поляків, а не радикальний націоналізм ОУН та УПА, стала головною причиною проведення повстанцями збройних акцій проти польських колоній та сіл у 1943-1944 роках. Адже етнічні чистки поляків раніше не планувалися оунівцями, а стали прямим наслідком розвитку подій уже під час німецько-радянської війни. Поступово акції українських повстанців на Волині поширилися на польських селян, причому як на колоністів міжвоєнного періоду, так і на давніше польське населення. Із лютого 1943 року антипольські акції охопили схід Волині.

Кульмінацією цієї трагедії і стали події 11-13 липня 1943 року. Точна кількість жертв взаємних етнічних чисток, які тривали до закінчення війни, наразі не відома. Історики називають різні цифри: від 35 тисяч (українські дані) до понад 100 тисяч (польські дані) поляків та від понад 20 тисяч (українські дані) до 2 тисяч (польські дані) українців. Згодом етнічні чистки продовжились у вигляді «українсько-польського обміну населенням» 1945-1946 років та операції «Вісла» 1947 року.

1944-го було засновано Українську Головну Визвольну Раду — політичний провід УПА.

Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН, хоч остання залишалася організаційною й ідеологічною базою УГВР.

У 1960 році — на Сталінському (нині Донецькому) металургійному заводі здали в експлуатацію найбільшу світі установку безперервного розливу сталі.

У 1962 році відбулася перша трансатлантична передача супутникового телебачення.

 В 1970-му  відкрили перший тунель під Піренеями, що поєднав Францію (Арагно) й Іспанію (Б'єлса).

У 1985 році журнал Playboy опубліковав фотографії оголеної поп-зірки Мадонни.

 2001 рік— провідна компанія з виробництва миттєвої фотографії — американський концерн "Полароїд" — оголосив про своє банкрутство. Борг на суму млрд доларів утворився через неможливість конкурування з цифровим фото.

2014 — внаслідок ракетного обстрілу з території росії в районі Зеленопілля загинуло 36 українських військових.

11 липня народилися:

1920 — Юл Бріннер, американський актор українського походження, зіграв роль Тараса Бульби в американській екранізації твору Гоголя. Лауреат премії "Оскар" у категорії «найкращий актор» у фільмі «Король і я», 1956. Володар престижної театральної нагороди "Тоні".

1934 року — Джорджіо Армані, італійський модельєр.

Сьогодні імперія Армані включає в себе десятки фабрик з виробництва одягу, сотні бутиків в різних країнах світу, заводи з виготовлення парфумів, аксесуарів для дому, а також меблеві фабрики.

Особисті накопичення модельєра, за станом на березень 2009 року, оцінюється в 2,8 млрд доларів.( при тому що понад 2 млрд доларів Армані втратив в 2008 році з-за різкого зниження рівня продажів продукції його корпорації в зв'язку зі світовою фінансовою кризою).

У 1958 році народився Уго Санчес, мексиканський футболіст, нападник.

Кращий гравець Центральної та Північної Америки XX століття.

Входить у ФІФА 100. Є володарем "Золотої бутси" 1990 року. Займає друге місце за загальною результативності в матчах чемпіонату Іспанії. В даний час - тренер.
Відомий насамперед за виступами в УНАМ і мадридському "Реалі" (1985-1992 роки).  . Грав також в "Атлетико" і "Райо Вальєкано" в Іспанії, у клубах Мексики та США.  Надалі – тренер. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up