Партнер рубрики Події

Сьогодні, 12 липня: відзначають День рибалки

Сьогодні, 12 липня: відзначають День рибалки

В Україні, після розпаду СРСР, День рибалки додатково закріплено в Указі Президента України від 22 червня 1995 року за № 464/95 і досі носить свою назву "День рибалки".

У День рибалки стало доброю традицією проводити різноманітні конкурси та змагання не тільки серед професійних рибальських бригад, а й серед простих любителів рибної ловлі. Це свято не має обмежень по статі або віку і часто об’єднує цілі сім’ї, подаючи привід для гарного і приємного проведення часу на природі, в колі друзів або однодумців. В цей день вітають не тільки всіх, хто поєднав своє життя з цією складною і романтичної професією, а також тих, для кого заняття риболовлею є спортом чи хобі, особливим станом душі чи способом злиття з природою. Рибалки - це особливе, своєрідне братство, яке складається з людей різних занять і віків, це не тільки азарт, але і можливість зануритися у роздуми, і просто гордість, яку може подарувати рибалці його вдалий улов.

В 2020 році День рибалки припадає на 12 липня, повідомляє "Ділова мова".

Події цього дня:

У 2017 році айсберг А-68 відділяється від Антарктиди. Він відколовся від шельфового льодовика Ларсена і мав площу 5800 км², що вдвічі більше Люксембургу. Його розмір 175х50 км і вага - один трильйон тонн. Це один з найбільших зареєстрованих айсбергів

Відео дня

У 2017 році оголошено про відкриття найменшої зірки, здатної підтримувати злиття - EBLM J0555-57Ab. Її діаметр трохи більше, ніж у Сатурна. В цей же день дослідження, опубліковані в Royal Society Open Science, показують, що шість великих м'ясоїдних тварин світу - африканська дика собака, гепард, ефіопський вовк, лев, червоний вовк і тигр - втратили більше 90% свого історичного ареалу проживання.

В 2003-му Канада легалізувала марихуану.

Існує кілька версій походження назви. Одна з них - від португальського mariguango - "п'яніючий". За іншою - від імен Марія і Хуан, що використовувалися для назви сигарет з конопле. Куріння марихуани викликає ті ж шкідливі ефекти, що й тютюнопаління:бронхіт, фарингіт, синусит, рак легень. Марихуана сприяє розвитку захворювань дихальних шляхів у більшій мірі ніж тютюн. 

У 1999 році Сергій Хрущов, син колишнього глави СРСР Микити Хрущова, отримав громадянство США.

У 1990 році на XXVIII з'їзді КПРС Борис Єльцин оголосив про свій вихід з компартії.

У 1970 році експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейєрдала на човні «Ра-2» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.

1962 на сцені лондонського нічного клубу «Marquee» дебютувала рок-група  «The Rolling Stones». До першого складу гурту ввійшли: Мік Джаггер, Кіт Річардз, Єн Стюарт, Брайан Джонс, Дік Тейлор і Мік Ейворі. Назву - «Rolling Stones», музиканти взяли від однойменної пісні Мадді Уотерса, що в буквальному перекладі означає «каміння, що котиться». У 1963 році у групи з’явився постійний менеджер Ендрю Олдхем, який вирішив надати своїм підопічним імідж хуліганів на противагу «The Beatles». Всього за час творчої кар’єри «The Rolling Stones» випустили 23 студійні альбоми у Великобританії (25 у США) і 10 концертних альбомів. Їх останній студійний альбом вийшов в 2016 році. Загальносвітовий тираж альбомів групи перевищив 250 мільйонів, 200 мільйонів з них були продані в США - за цими показниками група є однією з найуспішніших в історії шоубіза. У 1989 році «The Rolling Stones» включили в Зал слави рок-н-ролу, а у 2004 році вони зайняли четверте місце в списку 50 найвидатніших виконавців всіх часів за версією журналу Rolling Stone. Про групу знято десятки фільмів, найвідоміший - фільм Мартіна Скорсезе «The Rolling Stones: Хай буде світло» 2008 року, заснований на зйомці двох концертів легендарного гурту в рамках туру 2006 року.

У 1960 році в Радянському Союзі запущено супутник з двома собаками на борту.

В 1943 році в  районі Прохорівки (в рамках битви на Курській дузі) почався найбільший танковий бій в історії. 1,5 тисячі танків і самохідних установок з обох сторін.  Німці й радянські війська втратили приблизно по 200—400 танків, поле бою залишилося за радянськими. 

У 1941 році в Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тис. в'язнів виправних таборів, які повинні були кров'ю змити «провину» перед «державою», воюючи в штрафних батальйонах.

У 1917 році під час першої світової війни, в ході другої Іпрскої битви, Імперська армія Німеччини вперше використовувала як бойовий засіб отруйну речовину -  гірчичний газ, за ​​місцем боїв він отримав назву іприт.

Народилися:

1892 — Бруно Шульц, польський письменник та графік єврейського походження, все життя прожив у Дрогобичі.

1884 — Амадео Модільяні, італійський художник і скульптор.

У 1854 році Джордж Істмен († 1932), винахідник і перший виробник фотокамери «Kodak».

У 1813 році Клод Бернар, французький медик, дослідник процесів внутрішньої секреції, засновник ендокринології.

100 до н.е. — Гай Юлій Цезар, римський імператор.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Электрик Ильичевск Черноморск

    Відзначається в другу неділю липня, 10.07.22р

keyboard_arrow_up