Партнер рубрики Події

Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами

Сьогодні, 15 квітня: перша письмова згадка про Тернопіль і день взяття міста радянськими військами

Дізнайся про події 15 квітня в історії Тернополя.

15 квітня 1540  король Польський і Великий князь литовський Сигізмунд І Старий своєю грамотою надав привілей на заснування міста воєводі руському Яну Тарновському; тож цей день вважають датою заснування Тернополя, повідомляє "Історична правда".

Перша писемна згадка про м. Тернопіль датована 15 квітня 1540 року, коли король Сигізмунд І у Кракові надав локаційний привілей великому коронному гетьману Польського королівства Іоанну Амору з Тарнова (Янові Тарновському) на заснування містечка-фортеці Тарнополє в спустошеній місцевості Сопільче. Тоді розпочалося будівництво замку, який після кількох перебудов, у зміненому вигляді зберігся до наших днів. 16 травня 1548 року Ян Тарновський домігся від короля дозволу на утворення ставу між берегами річки Серет, на місці, де він розташований і нині.

Відео дня

15 квітня 1944 — радянські війська взяли Тернопіль.

Фото https://ternopil.uspeha.org/

У березні–квітні 1944 р. розгорілася одна з найбільш руйнівних у Другій світовій війні «битва за Тарнополь», який був перетворений німецькими військами у фортецю. У захисті Тернополя від Червоної армії брало участь військове формування з українців Українська дивізія «Галичина».

Штурм міста завершився його звільненням від німецької армії 15 квітня 1944 р. військами 60-ї армії 1-го Українського фронту, йдеться на сайті міської ради Тернополя.

Внаслідок військової операції було зруйновано 85% міста. У зв’язку з цим обласні органи влади та управління до серпня 1946 р. перебували в Чорткові. 9 серпня 1944 р. Президія Верховної Ради СРСР спеціальним указом перейменувала м. Тарнополь у Тернопіль.

Фото https://galinfo.com.ua/

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Володимир Степанович

    Чому заміна одних окупантів іншими називається визволенням? Статус раба при заміні господаря не змінюється!
  • Олег Петрович

    Є таке!!!!Написав,що срав на тарнополі і не попав в ноцник!!)))

keyboard_arrow_up