Сьогодні, 17 вересня: День рятівника

Сьогодні, 17 вересня: День рятівника

Українські рятувальники відзначають своє професійне свято 17 вересня.

 

У підписаному 27.08.04 Президентом України Указі № 1010/2004 «Про день працівників цивільного захисту», відзначено значний внесок пожежників і аварійно-рятувальних формувань і служб у справі захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Надалі, згідно з Указом Президента України № 830 від 12 вересня 2008 року цей День став мати назву «День рятівника», повідомляє Ділова мова.

Завдання, які стоять перед національними службами цивільної оборони більшості країн світу, пов’язані сьогодні переважно з проблемами мирного часу, що дозволяє говорити саме про цивільний захист населення, а не про цивільну оборону.

Відео дня

Також 17 вересня відзначають: 

  • День винахідника і раціоналізатора України,
  • День фармацевтичного працівника України, 
  • День безпеки пацієнтів в Україні, 
  • День хірурга,
  • Всесвітній день безпеки пацієнтів, 
  • Всесвітній день донора кісткового мозку, 
  • Всесвітній день прибирання,
  • Міжнародний день кантрі-музики,
  • Міжнародний день чистих берегів.

Хроніка подій історії людства за 17 вересня

У 1908 році лейтенант Томас Селфрідж загинув і став першою жертвою в історії авіації.

На льотному полі форту Маєр (штат Вайомінг) під час тестування біплану, сконструйованого братами Райт на замовлення американської армії, пропелер літака, перестав працювати і біплан з висоти 50 метрів зпікирував у землю. Сам пілот отримав тяжкі поранення, а його пасажир - лейтенант Томас Селфрідж — загинув і став першою жертвою в історії авіації.

1918 — в Іспанії створено футбольний клуб "Валенсія"

1976 -й рік — Під час урочистої церемонії в Каліфорнії американське космічне агенство НАСА представило публіці свій перший космічний човник «Ентерпрайз».

Його виробництво тривало близько десятиліття і обійшлось майже в 10 мільярдів доларів. Перший пробний політ відбувся наступного року, а 12 квітня 1981 року на ньому був здійснений справжній дводенний політ в космос.

1983-го року — На щорічному конкурсі краси Ванесса Вільямс завоювала титул «Міс Америка» і стала першою чорношкірою жінкою, котра здобула цю нагороду за 62-літню історію конкурсу.

Наступного року Ванесса Вільямс встановила ще один своєрідний рекорд — за відверті фотознімки у журналі Penthouse вона стала першою Міс Америки, котру позбавили цього титулу.

У 1988-му у столиці Південної Кореї Сеулі на Олімпійському стадіоні в присутності 100 тисяч глядачів відкрились XXIV літні Олімпійські ігри.

В них взяли участь близько 9500 спортсменів з 160 країн. У неофіційному командному заліку перемогу здобула команда СРСР, другою була НДР, і третьою США.

В наступному році у Чернівцях відкрився перший фестиваль української пісні «Червона рута».

17 вересня народилися:

У 1864-му — Михайло Коцюбинський, видатний український письменник (Хо, Для загального добра, Fata morgana, Подарунок на іменини, Тіні забутих предків) і громадський діяч.

1901-го року — Френсіс Чичестер, англійський мандрівник.

В 1966-67 роках за 226 днів в одиночку здійснив кругосвітню подорож на яхті «Джипсі Мот IV» лише з однією проміжною зупинкою.

У 1908 році — Джон Крізі, американський письменник, автор більше 600-т детективних романів під 28-а псевдонімами.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Задорожна

    Вітаю
  • Oksana Symko

    Вiтаю Андрiя!  Бувших не бувае!

keyboard_arrow_up