Партнер рубрики Події

Сьогодні, 25 липня: День зубного техніка

Сьогодні, 25 липня: День зубного техніка

Професію зубного техніка нерідко порівнюють з професіями годинникаря або ювеліра.

День зубного техніка, що відзначається фахівцями цього напрямку 25-го липня, порівняно молоде свято і є не офіційним. Воно виникло на початку 2000-х років і було підтримано в середовищі поповнення свіжими молодими кадрами штатних зуботехнічних лабораторій, повідомляє «Ділова мова». Так співпало, що переважно саме в цей день багато молодих фахівців, після закінчення медичних навчальних закладів, коледжів та багатомісячної ординатури заступають на своє перше офіційне робоче місце в якості повноправного дипломованого фахівця.

На даний момент зубний технік — окрема професія в сучасній стоматології. Їх часто плутають безпосередньо зі стоматологами або зубними лікарями, але на відміну від них, зубний технік дуже рідко зустрічається з пацієнтами, тому що ця професія переважно і є чисто технічна. Її нерідко порівнюють з професіями годинникаря або ювеліра. Приміром, у Німеччині, за даними проекту DilovaMova.com, зубні техніки вже віднесені не до медпрацівників, а до фахівців точної механіки і зустріч з пацієнтом у цілому необхідна лише для більш точної корекції кольору зубних протезів або лагодження знімного протезу, а також для профілактичної заміни матриць аттачменів в бюгельних протезах.

Робота зубного техніка — це виготовлення як різних зубних протезів, так і протезів обличчя, щелепно-лицевих і ортодонтичних апаратів, які вже надалі безпосередньо встановлюють пацієнтам самі лікарі стоматологи. У своїй роботі вони використовують знання, досягнення та напрацювання в галузі хімії, фізики, математики, анатомії, комп’ютерного 3-D моделювання, і навіть слюсарну і фрезерну справу, мистецтво гравіювання.

Відео дня

Знаменні події:

У 2017 році дослідники з Ульсанского національного інституту науки і технологій (UNIST) оголошують про рекордну ефективності в 22,1% для перовскітних сонячних батарей.

25 липня 2008 року уперше за три з половиною сотні років в Україну з візитом приїхав Вселенський патріарх — Варфоломій I. 

У 2005-му — скандал із сином президента України Віктора Ющенка.

Глава держави, виступаючи на прес-конференції після 8-годинного засідання Кабміну, заявив, що в його сина немає автомобіля BMW вартістю 130 тисяч євро — 19-річний студент Андрій лише "орендує" престижну іномарку.

У 1984 році Світлана Савицька стала першою жінкою-космонавтом, яка вийшла у відкритий космос.

У 1983 році завершено будівництво трансконтинентального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород довжиною 4451 км.

У 1978 році у Великобританії народилася перша людина, зачата в результаті штучного запліднення.

У 1963 році Великобританія, СРСР і США підписали договір про заборону ядерних випробувань в повітрі, відкритому космосі і під водою.

У 1957 році в Тунісі ліквідували монархію.

У 1952 році Конгрес США оголосив Пуерто-Ріко «державою, яка добровільно приєдналося».

У 1947 році в Празі відкрився I Всесвітній фестиваль молоді.

У 1943 році в Італії повалений фашистський режим, заарештований король.

1942 — завершення грошової реформи в окупованій німцями Україні (обмінювалися радянські грошові знаки в купюрах по 5 рублів, 1, 3, 5 та 10 червінці на віддруковані в Берліні українські карбованці, 1 руб. дорівнював 1 крб.)

Банкноти Центрального емісійного банку Рейхскомісаріату Україна, м. Рівне,
друкувалися в Берліні

У 1909 році француз Луї Блеріо першим у світі перелетів Ла-Манш на моноплані власної конструкції.

У 1814 році британський винахідник Джордж Стівенсон провів перше випробування паровоза.

1708 — страчені за наказом гетьмана Івана Мазепи через відрубування голів полтавський полковник Іван Іскра, що доніс російському царю на Мазепу, та Василь Кочубей, генеральний суддя гетьманської України, співучасник Іскри в передачі Петру І відомостей про зближення Мазепи зі шведами

У 1687 році Іван Степанович Мазепа був обраний гетьманом України.

У 1587 році японці заборонили єзуїтам проповідувати в країні.

У 1538 році іспанський конкістадор Франциско де Орельяна заснував місто Гуаякіль або Сантьяго-де-Гуаякіль, зараз найбільше місто Еквадору.

В 1 році римський імператор Костянтин вперше відмовився вшановувати язичницьких ідолів

Народилися:

У 1575 році  — Христоф Шайнер, німецький астроном, фізик і математик, ректор єзуїтського колегіуму. У 1611 році, незалежно від Галілея і Фабріціуса виявив на Сонці плями і спалахи, створив карту Місяця, винайшов пантограф — прилад, що дозволяє отримувати зменшені або збільшені накреслені копії малюнка чи креслення.

У 1894 році Гаврило Принцип († 1918), сербський терорист, який убив Франца Фердинанда, ерц-герцога австрійського, що послужило приводом для початку Першої світової війни.

1978 — у місті Олдем (Англія) народилася перша людина, зачата у пробірці - Луїза Джой Браун

Луїза на першій шпальті

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up