Партнер рубрики Події

Сьогодні, 27 листопада: День пам’яті жертв Голодомору

Сьогодні, 27 листопада: День пам’яті жертв Голодомору

Цей День щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.  2021 році День пам’яті жертв Голодомору припадає на 27 листопада.

Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково, українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього” та Закону України “Про Голодомор 1932–1933 років в Україні” від 2006 року. Способом реалізації геноциду став штучний масовий голод, організований керівництвом комуністичної партії Радянського Союзу та Радянської України, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР і Кубані.

Як змінювалася назва

Президент України, підтримавши ініціативу громадських організацій, міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення, ухвалив встановити в країні День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій. Заходи, присвячені цьому дню, щорічно проходять в четверту суботу листопада, повідомляє "Ділова мова".

Спочатку Указом президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам’яті жертв голодомору, потім Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.

Відео дня

У 2007-му році, згідно з Указом Президента України № 431/2007 від 21-го травня 2007-го року, в назву цього пам’ятного Дня були внесені зміни: "Внести до Указу Президента України от 26 листопада 1998 року N 1310 (1310/98 ) "Про встановлення Дня пам'яті жертв Голодоморів та політичніх репресій" (в редакції Указу від 15 липня 2004 року № 797 (797/2004) зміни, виключивши у назві та тексті слова "та політичних репресій".

Зараз День пам’яті жертв Голодомору щорічно відзначається в четверту суботу листопада.

В 2021 році День пам’яті жертв Голодомору припадає на 27 листопада.

Знаменні події

У 2007 році крокодила Годзіллу, який в травні в Маріуполі втік з пересувного зоопарку і якого протягом півроку марно шукали співробітники МНС, зловили робітники в відстійнику Маріупольської ТЕЦ. 30 листопада Годзілла помер в пожежній частині, де його тримали до прибуття господаря. Потім в місті йому поставили пам'ятник.

У 2006 році Верховна Рада України визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.

2000 - початок касетного скандалу в Україні.
Нардеп від Соцпартії Олександр Мороз у парламенті оприлюднив аудіозаписи розмов, зроблених у кабінеті президента Леоніда Кучми, стосовно вбивства Георгія Гонгадзе

У 1994 році перша спроба федеральних сил Росії, під час Першої Чеченської війни, штурмувати столицю Чечні - місто Грозний.

У 1989 році Рада Міністрів СРСР утворила державну комісію з питань кримськотатарського народу.

У 1983 році вперше в історії американських космічних польотів у складі американського екіпажу був іноземний громадянин - західнонімецький фізик Ульф Мербольд був на борту космічного корабля «Спейс Шаттл-9 Колумбія-6».

У 1974 році в нью-йоркському концертному залі «Медісон Сквер Гарден» в останній раз виступив зі сцени Джон Леннон (екс-Бітлз).

У 1970 році італійська ліво-терористична організація «Червоні бригади» провела свою першу операцію - серію вибухів на заводі «Піреллі».

У 1943 році в Тегерані відкрилася перша конференція керівників трьох держав антигітлерівської коаліції - Сталіна (СРСР), Ф. Рузвельта (США) і Вінстона Черчілля (Велика Британія).

У 1928 році в Одеській області (в Березівському районі) створена перша в СРСР машинно-тракторна станція (МТС) ім. Т. Г. Шевченка.

У 1921 році Всеукраїнський центральний виконавчий комітет прийняв постанову про приєднання Радянської України до міжнародної конвенції Червоного Хреста.

1919 - в англійський парламент обрана перша жінка - леді Астор

У 1918 році Естонія потрапила під військову агресію з боку Радянської Росії, почалася Визвольна війна естонського народу (1918-1920).

У 1918 році румунський Генеральний конгрес Буковини в Чернівцях проголосив об'єднання краю з Румунією.

У 1917 році уряд більшовицької Росії направив послам Великобританії, Франції, США та ряду інших країн ноту з пропозицією про оголошення перемир'я на всіх фронтах і початку переговорів про мир. Не отримавши відповіді, більшовики оголосили про підготовку до сепаратних мирних переговорів з Німеччиною.

У 1561 році оголошено про саморозпуск Лівонського лицарського ордена, землі якого перейшли до Польщі та Литві.

У 1520 році перший європеєць, Фернан Магеллан, проплив з Атлантичного океану в Тихий.

Народилися

1949 – Михайло Поплавський, український співак, громадсько-політичний діяч, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України.

1890 - народилася Зінаїда Тулуб, українська письменниця і перекладачка ("Людолови").
Була репресована, 19 років провела в таборах і на засланні.

1881 - народився Стефан Цвейг, австрійський письменник.

У 1880 році Олександр Блок, російський поет-символіст.

У 1829 році Антон Рубінштейн - російський піаніст, композитор, засновник Петербурзької консерваторії.

1820 - народився Фрідріх Енгельс, німецький філософ, політичний діяч, основоположник комуністичної ідеології, cоратник і продовжувач справи Карла Маркса

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up