Сьогодні, 28 вересня: Всесвітній день боротьби проти сказу

Сьогодні, 28 вересня: Всесвітній день боротьби проти сказу

Всесвітній день боротьби зі сказом є ініціативою благодійної організації «Альянс по боротьбі зі сказом» (ARC) та «Центрів боротьби з хворобами і профілактики хвороб» (CDC), Атланта, у Сполучених Штатах Америки за підтримки Всесвітньої Організації Охорони здоров’я. Цей День має щорічний характер і проводиться 28 вересня.

Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби зі сказом, який проводиться за ініціативи благодійної організації «Альянс з боротьби зі сказом» і Центрів США з боротьби із хворобами і профілактики хвороб, повідомляє «Ділова мова».

Сказ — небезпечне вірусне інфекційне захворювання, що передається людині під час укусу або контакту із слиною хворої тварини. Однією з основних ознак розвитку захворювання є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, поява судом при спробі пити воду. Тому сказ називають ще й гідрофобією. З моменту появи ознак і симптомів хвороби сказ стає смертельним.

Перші симптоми сказу схожі на симптоми грипу, включаючи підвищену температуру, головний біль і втому. Потім хвороба поширюється на дихальну систему, шлунково-кишковий тракт та/або центральну нервову систему. У критичній стадії переважають ознаки гіперактивності (буйний сказ) або паралічу (тихий сказ). Як у випадку буйного, так і у випадку тихого сказу параліч розвивається і зрештою приймає форму повного паралічу з подальшою комою і смертю в усіх випадках, що зазвичай наступає унаслідок дихальної недостатності. Без інтенсивного лікування смерть наступає протягом перших семи днів хвороби.

У Всесвітній день боротьби проти сказу увага громадськості залучається до наслідків цієї хвороби у людей і тварин і до того, як запобігти і зупинити сказ, ведучи боротьбу з цією хворобою серед тварин. За даними спонсорів, Альянсу з боротьби проти сказу і Центрів Сполучених Штатів Америки щодо боротьби з хворобами і профілактиці хвороб, щорічно 55 000 осіб вмирає від сказу — в середньому, одна людина кожні 10 хвилин.

Відео дня

Є безпечні та ефективні вакцини, доступні для людей, покусаних тваринами.

Події:

1618 — У Брюсселі відкритий перший у світі ломбард

1651 — між Богданом Хмельницьким і поляками укладений Білоцерківський мир

1794 — У Петербурзі створений альянс Росії, Англії й Австрії проти Наполеона

1920 — війська Врангеля зайняли Маріуполь.

1939 — міністри закордонних справ Молотов і Ріббентроп підписали секретний додатковий протокол «Про дружбу й кордон» до договору про ненапад між СРСР та Німеччиною (пакту Молотова-Ріббентропа).

Так поділ планувався і так - був реалізований у підсумку


За цією додатковою угодою Східну Європу було розділено на сфери впливу комуністичної та нацистської імперій. Внаслідок розділу Польщі та приєднання Прибалтики в Союзу РСР і німецького рейху з'явився спільний кордон. Західний кордон СРСР визначався по річках Західний Буг і Нарев

1973 — Скасоване рішення ЦК КПУ про створення на острові Хортиця у Запоріжжі державного заповідника.

1994 — у ніч на 28 вересня в Балтійському морі затонув пором «Естонія», що виконував рейс Таллінн-Стокгольм; загинули 852 людини, повідомляє «Історична правда». Причиною катастрофи були названі конструкторські недоліки в судні, збудованому в Німеччині 1979 р.

Пором "Естонія"


1994 — У Франції відбулася прем'єра фільму «Леон-кілер»


2001 — Фінський парламент прийняв закон про дозвіл одностатевих шлюбів

2002 — Мати відомого голлівудського актора Сільвестра Сталлоне приїхала до Одеси.
 

Народились:

1924 — Марчелло Мастроянні, італійський актор.

1934 — Бріжіт Бардо, французька акторка, секс-символ 1950-60-х («І Бог створив жінку», «Бабетта йде на війну», «Презирство»).

1938 — Олександр Голобородько, український актор («Цирк запалює вогні», «Улюблена жінка механіка Гаврилова», «Битва за Москву», «Царське полювання»).

1968 — Міка Хаккінен, фінський автогонщик, дворазовий чемпіон «Формули-1».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up