Партнер рубрики Події

Сьогодні 30 квітня: День прикордонника

Сьогодні 30 квітня: День прикордонника

Професійне свято День прикордонника України відзначають наприкінці квітня. Нову дату встановили у 2018 році. У святкових заходах вшановують мужність та героїзм захисників державного кордону України, вітають прикордонників.

Прикордонник — один з перших, хто стоїть на шляху до збереження спокою, благополуччя та цілісності нашого суспільства. Їх подвигам і самовідданості присвячено не мало публікацій. Про їх героїзм і кмітливість ходять справжні легенди. У цих легендах зберігається вагома частка правди, яка просто взята з життя, їх буднів, історії, традицій і фактів, що мають місце бути.

Професійне свято прикордонника в багатьох країнах колишнього соцтабору, до яких належить Україна і Білорусія, Киргизія і Таджикистан, за даними проєкту DilovaMova.com, відзначається 28-го травня. Ця дата присвячена до дня виходу Декрету Раднаркому в далекому постреволюційному 1918-му році, коли була заснована Прикордонна охорона РРФСР і створено Головне управління державної прикордонної охорони нового соціалистичного суспільства, окреслив на геополітичній карті тих років одне з найпотужніших і найбільших держав у світі — СРСР. Це була гігантська держава-їмперія, що зайняла одну шосту частину суші. На охорону її кордонів було поставлено колосальну кількість зусиль.

В Україні День прикордонника закріплений Указом Президента нашої незалежної України № 308, датованим 25-м травня 1992-го року, а пізніше Указом Президента України № 431/2003 від 21-го травня 2003 го року. З 2018 року, згідно з Указом Президента України №111/2018 від 27 квітня 2018 року "Про День прикордонника України", з метою вшанування мужності та героїзму захисників державного кордону України, враховуючи внесок прикордонників у боротьбу за незалежність України, професійне свято — День прикордонника України тепер відзначають щороку 30 квітня.

Відео дня

Знаменні події

2002 - у місті Обнінську (Росія) назавжди зупинено реактор першої у світі атомної електростанції

1992 - офіційна дата народження інтернету, повідомляє "Історична правда".
У Женеві оголошено, що технологія мережі всесвітнього павутиння (World Wide Web), розроблена співробітником Європейської лабораторії фізики елементарних частинок (CERN) англійцем Тімом Бернерсом-Лі, буде безплатною для всіх користувачів

1992 - президент Леонід Кравчук видав розпорядження "Про систему електронного грошового обігу в Україні".
Документ спрямовувався на забезпечення кредитно-фінансових операцій, поліпшення системи обігу грошей та захисту економічних інтересів держави

1991 - тропічний циклон у Бангладеш забрав життя близько 138 тисяч людей

1991 - початок масової депортації населення вірменських сіл Нагірного Карабаху (операція "Кільце")

1986 - радянська газета "Правда" на п'ятий день після катастрофи на Чорнобильській АЕС надрукувала першу інформацію з цього приводу. Повідомлялося, що на станції "пошкоджено реактор" і відбувся "деякий витік радіоактивних речовин... Три інші енергоблоки зупинені, справні і перебувають в експлуатаційному резерві. При аварії загинуло дві особи. Вжито першочергових заходів щодо ліквідації наслідків аварії. Наголошувалось, що на даний час радіаційна обстановка на електростанції і прилеглій місцевості стабілізована, потерпілим подається необхідна медична допомога. Жителів селища АЕС і трьох сусідніх населених пунктів евакуйовано".
У повідомленні Ради міністрів СРСР ішлося про роботу урядової комісії під керівництвом заступника голови Радміну СРСР Б. Щербини на ЧАЕС

У 1977 році британська рок-група «Led Zeppelin» встановила світовий рекорд по відвідуваності концертів. У Понтіак (передмістя Детройта), число слухачів їхнього концерту склало 76299 чоловік.

У 1975 році в'єтнамські комуністи взяли Сайгон, завершилася В'єтнамська війна.

У 1960 році в газетах з'явилося повідомлення про успішну розвідку нафти в Тюменській тайзі.

У 1918 році Микола Василенко призначений отаманом (Головою Ради Міністрів) гетьмана Скоропадського.

У 1918 році за участю німців проголошено створення Кримської Республіки.

У 1905 році російський імператор Микола II підписав указ про свободу віросповідання.

У 1900 році анексія Гавайських островів Сполученими Штатами.

У 1840 році петербурзький цензор П. Корсаков підписав квиток-дозвіл на видання «Кобзаря» Тараса Шевченка в друкарні Е. Фішера. День виходу в світ першого твору Кобзаря.

У 1803 році США купили Луїзіану у Франції за 15 млн доларів.

Народилися

У 1946 році Карл XVI Густав, король Швеції.

У 1916 році Клод Шеннон, американський електротехнік, криптоаналитик і математик. Один із «батьків інформаційного століття».

У 1893 році Йоахім фон Ріббентроп, міністр закордонних справ Німеччини, радник Гітлера.

У 1863 році Макс Складановський, німецький винахідник і один з перших кіновиробників. Разом з братом Емілем винайшов апарат для зйомки і проекції фільмів Біоскоп (Bioskop).

У 1777 році Карл Фрідріх Гаус, німецький математик і астроном. Один з найвидатніших математиків всіх часів, вважається «королем математиків».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up