Сьогодні, 31 жовтня: Міжнародний день економії

Сьогодні, 31 жовтня: Міжнародний день економії

Присвятити цей день, за задумом його творців, слід не тільки економії грошей, але й економії в широкому сенсі цього слова: економії часу, сил, дбайливого ставлення до речей і т.п.

27 жовтня 1988 року представники ощадних кас з 29 країн зібралися в Мілані на свій перший Інтернаціональний спеціалізований конгрес, повідомляє "Ділова мова". В останній день конгресу - 31 жовтня народилася ідея «на згадку про перші збори ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як «Міжнародний День Економії» (International Saving Day).

Однак присвятити цей день, за задумом його творців, слід не тільки економії грошей, але й економії в широкому сенсі цього слова: економії часу, сил, дбайливого ставлення до речей і т.п.

У 1989 році «Міжнародний День Економії» офіційно закріплений директивою ООН.

Відео дня

Знаменні події

У 2017 році дослідники з Департаменту енергетики Сполучених Штатів встановили новий світовий рекорд ефективності для сонячних елементів на квантових точках в 13,4%. Нагадаємо, що сонячна батарея на квантових точках краще і дешевше кремнієвої, а максимальний теоретичний ККД звичайних сонячних елементів складає близько 31%.

У 1995 році Верховна Рада України прийняла Закон України про приєднання до Статуту Ради Європи.

У 1995 році Україна завершила виконання умов договору про звичайні збройні сили, ліквідувавши останній, передбачений договором, танк Т-62.

У 1992 році Папа Римський Іоанн Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту і був змушений відректися від своїх поглядів під тиском суду інквізиції.

У 1968 році Президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Північного В'єтнаму.

У 1961 році з кремлівського мавзолею винесли тіло Сталіна.

У 1961 році почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція - Придніпровська ГРЕС.

У 1956 році американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, який приземлився на літаку на Південному полюсі.

У 1952 році в Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.

У 1944 році в Аушвіці пройшла остання масова страта в газовій камері.

У 1943 році почалася Керченсько-ельтігенськая десантна операція військ Північно-Кавказького фронту, сил Чорноморського флоту, Азовської військової флотилії, війська 4-го Українського фронту вийшли до Перекопу, зайняли районні центри Новотроїцьке і Сиваське Запорізької, Чаплинку, відрізавши німецькі війська в Криму від основних сил.

У 1942 році завершилася боротьба захисників Керчі в Аджимушкайських катакомбах.

У 1941 році на горі Рашмор (США) завершено спорудження найбільшого пам'ятника світу - 18-метрові голови чотирьох президентів.

У 1939 році на спільному засіданні Ради Союзу і Ради Національностей СРСР прийнято «одноголосне рішення про прийняття Західної України до складу СРСР».

У 1929 році через свій пропагандистський орган, газета «Правда», більшовицькі бандити закликали до проведення «загальної колективізації» масового грабунку більше заможного населення.

У 1903 році в Парижі відкрито перший Осінній салон, створений на противагу консератівному Паризькому салону.

У 1902 році прокладено перший телеграфний кабель через Тихий океан - з Канади до Австралії.

У 1895 році в Петербурзі (Російська Імперія) освячений Казанський собор.

У 1864 році Невада стала 36-м штатом США.

У 1815 році британець Хамфрі Деві запатентував шахтарську лампу.

Народилися

У 1795-му - Джон Кітс, англійський поет-романтик (Ендіміон, Ізабелла, До осені, Напередодні дня святої Агнеси).

У 1843 році Анрі Реньє, французький художник, син французького хіміка і фізика Анрі Віктора Реньо.

1853-го - Микола Іванович Кибальчич, український винахідник.

Розробник першого реактивного двигуна для космічного апарату, революціонер-народоволець, член організацій "Свобода або смерть", "Земля і воля", учасник замаху на російського царя Олександра II (сконструював вибуховий пристрій).

У 1922-му - Анатолій Дмитрович Папанов, російський театральний і кіноактор (Діамантова рука, 12 стільців, Холодне літо 53-го, Живі і мертві).

Лауреат Державної премії СРСР (за роль Копалича в фільмі «Холодне літо п'ятдесят третього», це його остання роль в кіно, посмертно). Всього Анатолій Дмитрович брав участь у створенні понад сімдесяти кінострічок, включаючи озвучування мультфільмів, як, наприклад, Вовк з мультсеріалу «Ну, постривай!». Викладав в ГІТІСі, випустив диск як виконавець пісень. Помер від сердечного приступу, приймаючи холодний душ у жаркий день (на той момент в будинку не було гарячої води.

1964 року народився Марко ван Бастен, голландський футболіст, кращий футболіст Європи.

Володар Золотого м’яча (1988, 1989, 1992 ).
З липня 2004-го по липень 2008 року, головний тренер національної збірної Нідерландів. З липня 2008-го по травень 2009 року, ван Бастен очолював амстердамский “Аякс“. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Романюк

    а ще день автомобіліста,Вітаю Всіх,хто за кермом

keyboard_arrow_up